«Ένα κόμμα προσκολλημένο στο παρελθόν δεν είναι χρήσιμο»

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


Έχετε περάσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών εν μέσω Αυγούστου;

Η διαχείριση κρίσεων και πιο συγκεκριμένα η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και η προστασία του δασικού περιβάλλοντος απαιτεί πολλές δράσεις πρωτίστως στο στάδιο της προετοιμασίας και ασφαλώς σε αυτό της πυρόσβεσης.

Η πρόληψη αποτελεί τον σημαντικοτερο παραγοντα επιτυχίας. Απαιτεί συμμετοχή και συνδυασμένη δράση υπηρεσιών και αυτοδιοίκησης, εθελοντών και όλων των πολιτών. Έχω πει επανειλημμένα ότι είμαστε αμετανόητα αδιόρθωτοι διότι αυτα που συμβαίνουν φέτος, ξανασυνέβησαν στο παρελθόν αλλά κάποια στιγμή ελήφθησαν μέτρα και εφαρμόστηκαν αποτελεσματικές πολιτικές.

Ωστόσο, δυστυχώς, στην πορεία κάποιοι απο τους επόμενους τα χαλάνε, τα καταστρέφουν, ίσως από αγνοία, ίσως απο έλλειψη εκτίμησης του κινδύνου.

Η γνώση που αποκτά μια υπηρεσία του κράτους είναι περιουσία που μεταβιβάζεται στους επόμενους και έτσι αυτοί γίνονται καλύτεροι. Δυστυχώς, είναι λυπηρό να μην εξασφαλζεται στην ελληνική δημόσια διοίκηση αυτή η τόσο ουσιώδης διαδικασία.

Όλες οι μεγάλες καταστροφές φέτος προήλθαν από αναζωπύρωσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα που στο παρελθόν εμφανίστηκε και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς τα επόμενα χρόνια.

Τι συνέβη λοιπόν και χάθηκε αυτή η κληρονομιά γνώσης, εμπειρίας και τελικά επιτυχίας;

Πότε μπορεί ένας αρμόδιος υπουργός να μιλά δημοσίως για εμπρησμούς; Δικαιολογούνται οι δηλώσεις Κοντονή για «οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας έκρυθμης κατάστασης στην χώρα»;

Δεν εκπλήσσομαι! Έχουμε βιώσει πολλα και ποικίλα. Απλά αυτή η τακτική της συνωμοσιολογίας δημιουργεί, ξέρετε, ανασφάλεια στους ανθρώπους οι οποίοι πολύ λογικά αναρωτιούνται ότι αν ο υπουργός και το κράτος δεν μπορουν να συλλάβουν τους εμπρηστές, τότε τι μπορεί να κάνει ο ίδιος απέναντι στο έγκλημα;

Ακριβώς εδώ εστιάζεται η έννοια του ισχυρού κράτους που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά οποιαδήποτε εγκληματική πράξη  και προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και το περιβάλλον που ειναι τόσο πολύτιμο!

Αν υπάρχουν υπόνοιες για κάποιο έγκλημα δεν κάνει ανακοινώσεις ένας υπουργός.

Δίνει πολύ συγκεκριμένες εντολές στα όργανα της διοίκησης να το εξιχνιάσουν και να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τους υπόπτους.

Πριν λίγο καιρό η ΔΗΣΥ δεν μιλούσε ευθέως για εκλογές. Πλέον σας μοιάζουν απαραίτητες;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι στη δημοκρατία η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνά αποτελεσματικά τη χώρα και η αντιπολίτευση να ασκεί το έργο της εντός και εντός βουλής. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε οι θεσμοί ούτε η οικονομία προς όφελος των ανθρώπων αυτής της χώρας αν σε καθημερινή βάση στην πολιτική αντιπαράθεση η αντζεντα ειναι οι εκλογές.

Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα,καθαρό πολιτικό ορίζονται με πολύ λεπτομερή οδικό χάρτη για να πετύχει το μεγάλο ζητούμενο,δηλ δουλειές για όλους τους ανθρώπους της.Επενδυσεις και δουλειές. Ανάπτυξη και απασχόληση. Αυτό, απαιτεί σκληρή δουλειά απο την κυβέρνηση να προσελκύσει κεφάλαια, να διευκολύνει τις επενδύσεις, να επιταχύνει την ανάπτυξη.

Δυστυχώς, δεν συμβαίνουν όλα αυτά τα τόσο αναγκαία για το σύνολο των πολιτών. Ξοδεύονται μέρες πολύτιμες, ξοδεύεται η δημοκρατία μας σε δευτερεύουσας σημασίας δραστηριότητες. Ας κυβερνήσει συνεπώς επιτέλους η κυβέρνηση και ας ασκήσει αποτελεσματικά το έργο της και η αντιπολίτευση .

Υπάρχει φημολογία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της αντιπολίτευσης;

Κατ’ αρχήν υπάρχουν σημαντικά νομικά- συνταγματικά ζητήματα επ’ αυτού του ερωτήματος.

Ωστόσο, επειδή αμέσως πιο πάνω με ρωτήσατε για πιθανές εκλογές, θέλω με ευθύτητα να πω ότι αν η κυβέρνηση αντί να ασχοληθεί με τα ζητούμενα της κοινωνίας, ξοδεύει πολύτιμους πόρους δημοκρατίας σε σκιώδεις αναμετρήσεις, τότε καλό θα ειναι να αντιληφθεί ότι αυτό είναι η χείριστη υπηρεσία για τον τόπο.

Ο Ελληνικός Λαός ειναι εξουθενωμένος και μεγάλο μέρος του σε απόγνωση! Δεν υπάρχουν αντοχές και πολυτέλειες για ανούσιες μάχες οπισθοφυλακής! Αντιθέτως μπορεί να υπάρξει κινητοποίηση και συμμετοχή όταν οι μάχες αφορούν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν ξεχασμένοι στη φτώχεια τους, είτε της μεσαία τάξης που γονατίζει απο την υπερφορολόγηση, είτε της νέας γενιάς που αντιλαμβάνεται ως μακρινό όνειρο μια θέση εργασίας.

Μιλάτε συχνά για πολιτικό διχασμό και κλίμα μίσους. Μπορεί αυτό να αναστραφεί;

Σε πολλές χώρες, ακόμη και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρατηρείται το φαινόμενο του διχασμού και του μίσους που σπέρνουν δυνάμεις εθνοκεντρικές και αυταρχικές. Η πρώτη τους προτεραιότητα ειναι η κατασυκοφάντηση της  δημοκρατίας και η σπορά του μίσους.

Στην Ευρώπη αυτή η εκδοχή δοκιμαστήκε στην Μ. Βρετανία όπου οι ακροδεξιοί δημαγωγοί μαζί με πολιτικούς του συντηρητικού κόμματος προέβησαν σε μια απο τις μεγαλύτερες απάτες της ιστορίας που ειναι το brexit. Ήταν μια κακή στιγμή για την  δημοκρατία στην μεγάλη αυτή χώρα.

Στη Γαλλία,στην Ολλανδία,την Αυστρία κλπ συνέβησαν ή επιχειρήθηκε να συμβούν παρόμοια πράγματα. Ο Τραμπ αρνείται να καταδικάσει ευθέως τους σούπερ-μασίστες ρατσιστές που δολοφόνησαν μια γυναίκα και τραυμάτισαν πολλούς.

Στην Ελλάδα καλιερηγήθηκε το μίσος των μνημονίων, μετά ο στιγματισμός των αντιπάλων ακόμα και με αμφισβήτηση του πατριωτισμού τους!

Και όταν οι ίδιοι ακολούθησαν την ίδια πολιτική, τοτε εμφανίστηκε η διάκριση πάλιο- νέο.

Να τελειώνουμε με το παλιό. Όταν Τελείωσαν και με το παλιό, τότε κυριάρχησε το σύνθημα …«η εμείς η αυτοί»!

«Πολιτικές δυναμεις δηλητηριάζουν συστηματικά τη ψυχή και το μυαλό των ανθρώπων»

Το ζήτημα δεν είναι πως θα καταστρέψουμε οι μεν τους δε!

Το ζήτημα είναι να φτιάξουμε την Ελλάδα.

Και Ελλάδα είμαστε ΟΛΟΙ!

Η ΔΗΣΥ μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο αποφασιστικά συμβάλλοντας στην γεφύρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με κεντρικό σύνθημα

Θα αντέξει η Κεντροαριστερά την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την ίδια! Εννοώ ότι αν κατορθώσει να πείσει κρίσιμα μεγέθη και ομάδες της ελληνικής κοινωνίας να την ακολουθήσουν, τότε θα καταστεί σημαντικός αυθύπαρκτος παίκτης στο πολιτικό σύστημα με λόγο και επιρροή. Τότε θα μπορέσει να επιβάλει την πολιτική και προγραμματική της ατζέντα στον πολιτικό διάλογο.

Συνεπώς, είναι κρίσιμη η εσωτερική ανοικτή δημοκρατική αναμέτρηση για την ανάδειξη της ηγεσίας που θα ειναι και το προκριμα για τη επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος. Αναφέρομαι ασφαλώς στην προσέλευση των πολιτών τις ημέρες της διεξαγωγής αυτής της ψηφοφορίας.

Τι συμβαίνει με εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ; Μπορούν να επιστρέψουν; Κι αν αυτοί μπορούν, γιατί, όπως είπε η Φ. Γεννηματά, δεν μπορούν τα στελέχη;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και 2015 ήταν παραδοσιακοί ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια ψήφος κυρίως διαμαρτυρίας αλλά και ελπίδας σε όσα εξαγγέλθηκαν από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος που στη συνέχεια ονομάστηκαν… αυταπάτες.

Κυρίως, σε πρώτη φάση τα λαϊκά στρώματα, οι απλοί ανθρωποι προσέτρεξαν απο το 2012 μετά τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στη ζωή τους τα μέτρα λιτότητας. Είναι ελεύθεροι πολίτες και κρίνουν, αξιολογούν και αποφασίζουν. Δικό μας καθήκον είναι να ξαναμιλήσουμε μαζί τους ως λαϊκη, προοδευτική δύναμη και να υπηρετήσουμε τις ανάγκες τους στο πλαίσιο του συνολικότερου οικονομικού σχεδιασμού.

Τα στελέχη που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρώντας, προέβησαν σε βαριές καταγγελίες σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή εδώ μια δυόμισι χρόνια ψηφίζουν πολύ πιο αντιλαϊκά μέτρα χωρίς καμμία διαμαρτυρία. Είναι προφανές ότι πρόκειται για συμπεριφορές που ειναι σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα των ανθρώπων της παράταξης.

Η εκλογή αρχηγού φέρνει νέα πνοή στον χώρο. Υπάρχουν ελπίδες για συμμαχία όλων των δυνάμεων του κέντρου;

Μέρα με τη μέρα γίνεται πεποίθηση σε ολο και περισσότερους η αξία του εγχειρήματος ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή, τη συγκρότηση της υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο επιτροπής η οποία αποτελεί εγγύηση για την πληρότητα της διαδικασίας απο μάθε άποψη.

Πιστεύω ότι θα προσέλθουν όλοι! Κατά καιρούς τέθηκαν διάφοροι όροι και εγγυήσεις. Έχουν ικανοποιηθεί όλα. Συνεπώς η πόρτα ειναι ανοικτή και ένα έδρανο για τον καθένα είναι κενό και περιμένει.

Κεντροαριστερά ή προοδευτικό κέντρο; Υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός;

Ο χώρος της ιστορικής προοδευτικής παράταξης φιλοξενεί παραδοσιακά εδώ και πάνω απο έναν αιώνα ποικίλες δυνάμεις που πρόσημο είχαν τη δημοκρατία, την προοδευτική τοποθέτηση και ευσαισθησία στα κοινωνίκα ζητήματα, την κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη και τις μεγάλες θεσμικές και δομικές αλλαγές. Μεταπολιτευτικά το ΠΑΣΟΚ φιλοξένησε δυνάμεις από ενα μεγάλο τμήμα της Ένωσης Κέντρου μέχρι Τροτσκιστές και σοσιαλδημοκράτες.

Μη ξεχνάμε τις μάχες που δόθηκαν μέσα στο μεταπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της Ευρώπης. Αυτό είναι ο πλούτος της παράταξης μας. Σε όλα τα κόμματα, άλλωστε, ενυπάρχουν και στεγάζονται διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και τελικά πολιτικής συμφωνίας .

Γιατί υπάρχουν ακόμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν με καχυποψία το εγχείρημα της ΔΗΣΥ;

Επιχειρήθηκε  απο πολλές πλευρές τα τελευταία χρόνια να ξαναγραφτεί η πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου με ερμηνείες αυθαίρετες και ισοπεδωτικές και πάντα με αφορμή τη κρίση. Ωστόσο οι παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ ειναι ορατές στην ζωή των ανθρώπων αλλά και την εικόνα της χώρας.

Συνεπώς η ισοπέδωση και το ανάθεμα σε μια περίοδο της εθνικής μας διαδρομής που επιτεύχθηκαν σημαντικες εθνικες οικονομικες και κοινωνικές επιτυχίες δεν συμβάλει σε μια νηφάλια αποτίμηση και των λαθών η παραλείψεων!

Η γνώμη μου είναι ότι βρισκόμαστε στη νέα εποχή και πρέπει  να αποφασίσουμε τι αφήνουμε πίσω ως λάθος ή στρέβλωση και τι κρατάμε ως αξία και πολιτική κληρονομιά για το μέλλον.

Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ στην νέα εποχή;

Να μπολιάσει με τις αρχές, τις αξίες, την ευρωπαϊκή του παρουσία και εμπειρία το νέο εγχειρημα, έτσι ώστε αυτό να αποκτήσει λαϊκά, προοδευτικά χαρακτηριστικά και ταυτότητα.

Να κομίσει την εμπειρία των στελεχών του στον οργανωτικό τομέα, τον τομεα των κινημάτων, της αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων των πολιτών πάντα φυσικά στο πλαίσιο μιας ριζικής ανανέωσης ιδεών, πολιτικών και προσώπων.

Μπορούν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος να συμβιβαστούν με την νέα τάξη πραγμάτων;

Οι ψηφοφόροι θέλουν ζωντανά μαζικά κόμματα που υπηρετούν τις ανάγκες τους και τη χώρα. Ένα προσκολλημένο στο παρελθόν κόμμα δεν ειναι χρήσιμο.

Ο Γιώργος Καμίνης θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου κεντροαριστερού φορέα. Μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα; 

Αποτελεί θετική εξέλιξη η υποψηφιότητά του γιατί ειναι πολιτικός του ευρύτερου χώρου με περγαμηνές στα ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βέβαια δυο φορές εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων. Νομιζω η υποψηφιότητα του συμβάλει στον εμπλουτισμό ιδεών και απόψεων στο νεο εγχείρημα και συνεπώς μόνο καλα κομίζει!

Πιστεύετε ότι αναμένονται και άλλες υποψηφιότητες;

Προσεχώς τα νεότερα! Ωστόσο εκτιμώ ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την προσέλευση χιλιάδων πολιτών, άρα και υποψηφιοτήτων που αντιστοιχούν στο πλήθος του κόσμου. Μια πολιτική αναμέτρηση για την ανάδειξη της ηγεσίας απ’ ευθειας από τους πολίτες είναι πολύ ευεργετική για την προοδευτική παράταξη αλλά και για το πολιτικό σύστημα. Επαναλαμβάνω ότι για όλους υπάρχει ενα άδειο έδρανο που τους περιμένει!!!

Εσείς σκέφτεστε να είστε μια από αυτές;

Σκέφτομαι αν και πως μπορώ να είμαι χρήσιμος στο σκοπό για τον οποίο υπαρχει η πολιτική. Να προάγω μαζί με όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες την ζωή των συνανθρώπων μας. Να δώσω ελπίδα σε όσους αργοσβήνει η πίστη για το μέλλον και παραδίδονται στην απόγνωση. Τελικά, σκέφτομαι αν και πως μπορώ να είμαι αποτελεσματικός και ωφέλιμος.