Μια ισχυρή πολιτική δύναμη στον προοδευτικό χώρο μόνο ωφέλιμη είναι για την Ελλάδα

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» (έντυπη έκδοση 29|12|2017)


Ποιά είναι τα κύρια πολιτικά θέματα που θα μας απασχολήσουν τη χρονιά που έρχεται;

Η ειρήνευση στην Μέση Ανατολή είναι καυτό ζήτημα με συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο οι εξελίξεις στη Τουρκία. Στην Ευρώπη ανοίγει η συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ και τη Ευρωζώνης. Στο εσωτερικό της χώρας κρίσιμο ζήτημα είναι η οικονομία! Ο ρυθμός ανάπτυξης, οι Τράπεζες και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η έξοδος μας στις αγορές, καθώς και η τύχη των μεγάλων επένδυσεων!
Όλα αυτά σηματοδοτούν και την τύχη της απασχόλησης, του κοινωνικού κράτους και τελικά της ανακούφισης των φτωχών στρωμάτων και την επανεκκίνηση της προσπάθειας των μεσοστρωμάτων να επιχειρήσουν την ανασύνταξη της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.

Είναι το 2018 χρόνια εκλογών;

Όπως καλά γνωριζετε, τις πρόωρες εκλογές τις αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο ο εκάστοτε Πρωθυπουργός αξιολογώντας συνήθως τις πιθανότητες  εκλογικής επιτυχίας  κόμματος του.
Το αφήγημα του κ. Τσίπρα για την «απελευθέρωση από το μνημονικό ζυγό» επιδιώκει αφ’ ενός το χτίσιμο της εικόνας του αποτελεσματικού πρωθυπουργού και ταυτόχρονα της υπόσχεσης ότι η επόμενη μέρα συνιστά αλλαγή στη ζωή των ανθρώπων. Με αφετηρία αυτή την επιδίωξη, θα αποφασίσει τις εκλογές. Ωστόσο έτσι κι αλλοιώς έχουμε εισέλθει σε μια μακρά και πολωτική προεκλογική περίοδο.

Πρόσφατα επισκεφτήκατε την Μάνδρα. Τι είδατε εκεί; Έχουν αφήσει τους πλημμυροπαθείς στην τύχη τους;

Το τραγικό συμβάν της Μάνδρας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο υπολογισμού για τον τρόπο διαχείρισης του και ταυτόχρονα προγραμματισμού, δράσης. Άμεση κατασκευή συμπληρωματικών η νέων υποδομών. Χρειαζεται με τη συνεργασία, νομοθετικης, εκτελεστικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επίλυση όλων των προβλημάτων για την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων. Προτείνω επίσης οι υπηρεσίες να πραγματοποιούν μαζί με την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες ασκήσεις ετοιμότητας και διαχείρισης κρίσεων. Έτσι γίνεται συμμέτοχος ο πολίτης και αποτελεσματικότερο το κράτος. Φανταστείτε να ξέσπαγε η καταιγίδα την ώρα προσέλευσης των παιδιών στα σχολεία; Μιλώ για έναν εφιάλτη!

Πώς κρίνετε τις πρόσφατες επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους θεσμούς; Συνδέονται με κάποιον τρόπο με το χτύπημα στο Εφετείο;

Παρά τις συνέπειες της κρίσης, τα θεμέλια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας παραμένουν ισχυρά.

Η ρητορική του μίσους, του διχασμού του «Εμείς ή Αυτοί», η επίθεση στους θεσμούς έχουν κοντά πόδια.

Μάλλον απευθύνονται σε ένα πολύ πια περιορισμένο ακροατήριο σε μια προπάθεια να περισωθούν τα αντιμνημονιακά προσχήματα της περιόδου που ονομάστηκε… αυταπάτες.

Είναι δημοκρατικό καθήκον όλων μας η διαρκής επαγρύπνηση και υπεράσπιση των θεσμών.
 Η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο του Εφετείου αποτελεί ακόμη ένα κρίκο στην αλυσίδα της εγχώριας τρομοκρατίας.

Χωρίς δεύτερη συζήτηση, καθήκον του κράτους δικαίου αποτελεί η εξιχνίαση της εγκληματικής αυτής  επίθεσης  εναντίον της δημοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει και για παλιότερες μη εξιχνιασθείσες επιθέσεις. Χρειάζεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργήσουν μεθοδικά- αποτελεματικά και να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.

Έδωσαν οι εκλογές της Κεντροαριστεράς νέα πνοή στον χώρο; Μπορούν να συμβιώσουν οι πολλές διαφορετικές απόψεις στον ίδιο φορέα;

Οι πολλές διαφορετικές απόψεις και πολιτικοϊστορικές αφετηρίες  αποτελούν τον πλούτο 
του νέου εγχειρήματος. Είναι ασφαλώς στοίχημα το να συνοδοιπορήσουν όλοι μαζί και να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον με την ποικιλία των ιδεών, των χρωμάτων ακόμη και των επιμέρους διαφωνιών.

Το ξεκίνημα υπήρξε ελπιδοφόρο. Τώρα είναι στο χέρι όλων η ελπίδα να μετατραπεί σε ένα ζωντανό, δυναμικό και φιλόδοξο πολιτικό σχηματισμό που εκπροσωπεί τα φτωχοποιημένα στρώματα της κρίσης, τις χιλιάδες των συμπολιτών μας της μεσαίας τάξης και των νεόπτωχων καθώς και της νέας γενιάς που επιτέλους θέλει να ανοίξει την πόρτα της ΕΡΓΑΣΙΑΣ και της αυτοπραγμάτωσης.

Πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Μια ισχυρή πολιτική δύναμη  έχει αποφασιστική παρέμβαση στις τύχες της χώρας. Ένα ισχνό και αδύναμο κόμμα ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Άρα λοιπόν, η ερώτηση σας έχει νόημα αν το κίνημα αλλαγής είναι ρωμαλέο. Τότε μάλλον σε άλλους θα απευθύνετε αυτή την ερώτηση.

Και επειδή σήμερα παρά ποτέ έχουμε ανάγκη τις συνεργασίες, ο ρόλος μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο είναι μόνο ωφέλιμος για την Ελλάδα.

Χρειάζεται εθνική συνεννόηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Ο εκλογικός νόμος καθορίζει την πορεία της χώρας. Πάρτε για παράδειγμα τη Γαλλία, που  αν αντί για προεδρικό σύστημα δυο γύρων είχε κοινοβουλευτικό σύστημα.

Ο πολιτικός χάρτης θα ήταν ολωσδιόλου διαφορετικός. Συνεπώς ειναι θεμελιώδες ζήτημα και απαιτείται ευρεία συννενόηση. Υπήρξε ατυχής η ενέργεια της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τα κόμματα εισάγοντας το νόμο που τελικά ψηφίστηκε ως «απλή άδολη αναλογική»!

Το εκλογικό σύστημα δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα αλλά ούτε και ζήτημα εποχικής ενασχόλησης. Χρειαζόμαστε ένα εκλογικό σύστημα περισσότερο αντιπροσωπευτικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της επόμενης περιόδου, με πολλαπλές επιλογές στον πολίτη, με έμφαση πρωτίστως στον αστικό ιστό της περιφέρειας και του λεκανοπεδίου, με ισχυροποίηση των δεσμών σε τοπικό επίπεδο μεταξύ πολιτικού και ψηφοφόρου- πολίτη.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι η μεγάλη περιφέρεια της Β’ Αθηνών πρέπει να «σπάσει» σε μικρότερες;

Αν γνώμονας της πολιτικής μας οι παραπάνω αρχες, τότε το μοντέλο της τερατώδους Β΄ Αθήνας είναι παντελώς ανεπίκαιρο, μη αντιπροσωπευτικό μα κυρίως παραβλέπει μια θεμελιώδη προτεραιότητα της σημερινής πολιτικής για την οποία ειναι ελλειμματικά ολα τα κόμματα:

Την αστική πολιτική, δηλαδή, την πολιτική για τις πόλεις μας. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο τη Β΄ Αθήνας αλλα και πολλες αλλες περιφέρειες.