Χρειάζεται ομοψυχία, ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο εθνικής ασφάλειας

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων


Ποια είναι, κ. Χρυσοχοΐδη, η επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής, μετά το ιδρυτικό συνέδριο; Τι λέτε για τον τρόπο που έγινε, χωρίς εκλογή οργάνων;

Τα ιδρυτικά συνέδρια των κομμάτων δεν περιλαμβάνουν εκλογές οργάνων. Βασική τους αποστολή είναι η αρχική πολιτική συγκρότηση, η αλληλογνωριμία των στελεχών, μα κυρίως η σηματοδότηση ταυτότητας και πολίτικων περιεχομένων.

Η επόμενη μέρα του εγχειρήματος, είναι η κατά το δυνατόν πολιτική ομογενοποίηση στα βασικά στρατηγικά ζητούμενα και προτεραιότητες της Ελλάδας σήμερα και φυσικά η έναρξη λειτουργίας του νέου εγχειρήματος ως ενιαίας πολιτικής και οργανωτικής οντότητας.

Ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει; Ποιες νομίζετε ότι πρέπει να είναι οι πολιτικές προτεραιότητές;

Οι πρωτοβουλίες άμεσης προτεραιότητας είναι η επανασυγκρότηση ενιαίου εθνικού μετώπου, για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών ενάντια στην εθνική μας κυριαρχία, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου μας στον διεθνές μας περιβάλλον και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενότητα των Ελλήνων αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την θωράκιση της χωράς.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ οφείλει να είναι λαϊκό, προοδευτικό, σύγχρονο με απαντήσεις στις μεγάλες προτεραιότητες της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Η άμεση ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους που έχει καταρρεύσει, η αντιμετώπιση της μαζικής φτώχειας που στοιχειώνει την κοινωνία μας, η απασχόληση των νέων μας και η αναζωογόνηση της δημοκρατίας μας, αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες κάθε προοδευτικού πολιτικού κινήματος .

Από πολλές πλευρές τίθεται επίμονα το θέμα της ανανέωσης προσώπων και διαδικασιών; Είναι εφικτό;

Ασφαλώς είναι εφικτό αλλά και επιβεβλημένο. Η ιδιά η ζωή επιβάλει την διαρκή ανανέωση ως φυσική διαδικασία με αναπόδραστο τρόπο. Απλά νομίζω ότι οι μεν παλαιότεροι είναι χρήσιμο διαρκώς να προετοιμάζουν την ανανέωση χωρίς άγονους εγωισμούς, οι δε νεότεροι να μεταφέρουν ότι καλό αποκτήθηκε στο παρελθόν και να αφήνουν πίσω τις παθογένειες.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ; Με ποιο από τα δυο κόμματα θα συνεργαστείτε την επομένη των εκλογών;

Δεν υφίσταται τέτοιο δίλημμα. Να σας το πω καθαρά. Αν το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη των εκλογών είναι ένα ρωμαλέο πολιτικό ρεύμα, μια ισχυρή πολιτική δύναμη, τότε αυτό θα θέσει στο δημόσιο διάλογο, το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας, καλώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις γύρω από το τραπέζι… και τότε, μόνο καλά μπορούν να προκύψουν για την Ελλάδα. Αν αντιθέτως η επόμενη των εκλογών μας βρει ισχνούς πολιτικά και αδύναμους εκλογικά, τότε είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ρόλος για το νέο μας εγχείρημα. Γι’ αυτό, έχει σημασία η ενίσχυση του, η ισχυρή εκλογική του παρουσία, έτσι ώστε, να παίξει αυτόν τον ευεργετικό ρόλο, σε μια εποχή όπου οι συνεργασίες είναι ζητούμενο.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εικόνα της κυβέρνησης δεδομένου ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επαναβεβαίωσαν μεν την κυβερνητική τους συνεργασία αλλά οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί στις απόψεις τους για τα εθνικά θέματα;

Είναι κι αυτό μια από τις κραυγαλέες αντιφάσεις της πολιτικής μας πραγματικότητας. Παρακολουθούμε καθημερινά πρωτοφανείς αντιπαραθέσεις μεταξύ των στελεχών των δυο εταίρων για τα ματιά του κόσμου. Στην ουσία το υπόβαθρο είναι απόλυτα κοινό. Η παραμονή στην εξουσία. Ωστόσο, ας έχουν υπ’ όψιν τους όλοι, ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας ευαίσθητης όπως η Ελλάδα, περικλείει καθημερινά μείζονες κινδύνους και προκλήσεις και χρειάζεται εθνική ομοψυχία, ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική και σχέδιο εθνικής ασφάλειας.

Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας κ. Χρυσοχοΐδη; Σας ρωτώ γιατί στο εσωτερικό η εγκληματικότητα και οι συνεχείς συγκρούσεις της Αστυνομίας με ομάδες αντεξουσιαστών ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στα εθνικά ζητήματα η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνει την ένταση συνεχώς.

Η ασφάλεια μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με επιθετικούς γείτονες, με ροές εκατομμυρίων ξεσπιτωμένων ανθρώπων, αποτελεί προϋπόθεση για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της καθώς και την προστασία όλων των πολιτών. Συνεπώς μια συνεκτική πολίτικη ασφάλειας περιλαμβάνει την θωράκιση της χώρας στα εξωτερικά της σύνορα που πρέπει να είναι μη προστασία σε κάθε είδους παράνομα δίκτυα και ταυτόχρονα την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης στο εσωτερικό της. Κοινωνική Ειρήνη σημαίνει ότι η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί διαρκές μέλημα με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της βίας.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις και διαφωνίες για το Μακεδονικό, ένταση στα ελληνοτουρκικά, τι θα γίνει μετά το τέλος του μνημονίου, σκανδαλολογία στη Βουλή κ.α. Πάμε σε εκλογές;

Περιγράφετε αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα στην εξωτερική μας πολιτική, καθώς και την εσωτερική ατζέντα. Τι θα πρότεινε ένας απλός πολίτης που έχει στοιχειώδη πρόνοια για την πατρίδα μας. Νομίζω θα πρότεινε Συνεννόηση, τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να επιλυθούν ακανθώδη προβλήματα που απειλούν ακόμη και την ύπαρξη μας, όπως τα ελληνοτουρκικό.

Δυστυχώς κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι μεθοδικά προωθείται η πολιτική διχασμού, μίσους και τελικά αδυναμίας συγκρότησης εθνικού μετώπου. Όλα στο βωμό του κομματικού συμφέροντος χωρίς καμμιά αναστολή. Έτσι δεν πάμε πουθενά κ. Μιχαήλ. Η Τουρκία καλλιεργεί στους πολίτες της αίσθημα νίκης, μετά την κατάληψη του Αφρίν και αρχίζει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, πολεμικό κλίμα εις βάρος όλων των γειτόνων. Επί δικαίων και αδίκων. Η υπόθεση των δυο στρατιωτών μας αποτελεί δείγμα πως αντιλαμβάνεται τη σχέση μας. Είναι επείγουσα η ανάγκη για εθνική Συνεννόηση και ομοψυχία.

Οφείλουν επίσης τα ευρωπαϊκά όργανα, στο πλαίσιο των συνθηκών, να δράσουν και να απαιτήσουν από την Τουρκία τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των λαών, εγκαταλείποντας την ρητορική και επιχειρησιακή επιθετικότητα.

Για εκλογές να ρωτήσετε τον Πρωθυπουργό. Αυτός ίσως ξέρει. Ή μπορεί να μη ξέρει ούτε ο ίδιος, γιατί είναι νομίζω στη λογική βλέποντας και κάνοντας.

Δυσκολίες στην οικονομία, αύξηση της ανεργίας και πάλι, η κοινωνία ζορίζεται να τα φέρει βόλτα. Υπάρχει και πως προοπτική;

Προοπτική ασφαλώς υπάρχει. Στέρεη προοπτική. Αρκεί να στραφούμε όλοι μαζί σ’ αυτό που έχει ανάγκη η οικονομία. Μείωση φορολογίας, προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων που προάγουν την Ανάπτυξη και Απασχόληση με βιώσιμο τρόπο, αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και φυσικά ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Αυτό σημαίνει, κάθε χρόνο φιλόδοξους στόχους για τον ρυθμό ανάπτυξης. Η οικονομία μας αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της μπορεί να παρουσιάσει πολύ αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα επανέλθουμε σε ενάρετο κύκλο και θα επιστρέψουν σύντομα οι εκατοντάδες χιλιάδες άξιοι νέοι συμπολίτες μας που έφυγαν.