Οι πρώτες 10 έξυπνες στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα

Τρεις μήνες μετά την εκκίνηση του έργου της τηλεματικής, οι επιβάτες της λεωφορειακής γραμμής 224 «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ – ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» έχουν από σήμερα μια πρώτη επαφή με τα πλεονεκτήματά της.

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρακολούθησε το πρωί την πιλοτική λειτουργία της τηλεματικής στη στάση «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», παρουσία του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφα και των Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων των συγκοινωνιακών εταιρειών ΟΑΣΑ Α.Ε. Γρ. Δημητριάδη, Ο.ΣΥ. Α.Ε. Γ. Οικονόμου και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. Ν. Παπαθανάση.

«Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα, που αποκτούν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τη βελτίωση των υπηρεσιών των Συγκοινωνιών Αθηνών. Πρόκειται για ένα έργο, που επί 10 χρόνια ήταν κι αυτό στα συρτάρια. Εξαγγέλθηκε, το υποσχέθηκαν πολλοί, σήμερα όμως γίνεται πραγματικότητα. Κάθε μέρα πλέον θα προστίθενται «έξυπνες» στάσεις σε όλη την Αθήνα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κατέληξε:

«Αυτό που γίνεται στις Συγκοινωνίες Αθηνών είναι μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να τις καταστήσουμε προσιτές στους συμπολίτες μας, τους ανέργους, τους σπουδαστές, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους. Οι καλές αστικές συγκοινωνίες, είναι το κράτος πρόνοιας, είναι το δίκαιο κράτος και οφείλουμε να παλέψουμε, για να ανταμείψουμε τους συμπολίτες μας για όλες αυτές τις θυσίες που έχουν γίνει. Τα έργα προχωρούν και αποδίδουν θέσεις εργασίας. Η αστική κινητικότητα και οι αστικές συγκοινωνίες βελτιώνονται».

Η υλοποίηση του έργου της Τηλεματικής ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και ήδη οι 10 πρώτες στάσεις της γραμμής 224 έχουν μετατραπεί σε «έξυπνες». Πρόκειται για τις στάσεις «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» (άνοδος & κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «ΡΗΓΙΛΛΗΣ (άνοδος & κάθοδος Βασιλίσσης Σοφίας), «ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ», «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ», «ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ», «ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ», «ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ», «ΣΥΝΤΑΓΜΑ». Σε αυτές θα προστεθούν τους επόμενους 6 μήνες άλλες 100 και το Δεκέμβριο του 2015 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί με τη λειτουργία 1.000 «έξυπνων» στάσεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού σε 1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ.

Στόχοι του σημαντικού αυτού έργου, είναι, αφενός η ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των επιβατών στις στάσεις των λεωφορείων και τρόλλεϋ για τις αφίξεις των δρομολογίων και αφετέρου η βελτιστοποίηση της διαχείρισης του στόλου των οχημάτων σε συνάρτηση με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Οι επιβάτες θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης και εντός του οχήματος, αλλά και ενημέρωση για τροποποιήσεις ή έκτακτα γεγονότα που επηρεάζουν την κυκλοφορία και την μετακίνησή τους.

Στην πλήρη εφαρμογή της η Τηλεματική θα επιτρέπει στους επιβάτες να ενημερώνονται για τα δρομολόγια των γραμμών ή των στάσεων που τους ενδιαφέρουν και πριν φθάσουν στην στάση, μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου τους (application) ή PC με την βοήθεια ειδικών εφαρμογών, που θα γίνουν ευρέως διαθέσιμες στο κοινό. Παράλληλα, θα μπορούν να υπολογίσουν με μεγάλο βαθμό ακρίβειας τον χρόνο διαδρομής και να προγραμματίσουν τη μετεπιβίβασή τους, καθώς ο χρόνος διέλευσης από κάθε στάση θα είναι διαθέσιμος μέσω της εφαρμογής.

Το έργο της Τηλεματικής στην Αθήνα είναι το πρώτο έργο ψηφιακού χαρακτήρα, το οποίο υλοποιείται στην χώρα μας με τη μορφή ΣΔΙΤ και με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η συνολική επένδυση ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 5 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ, 4 εκατ. ευρώ από το χρηματοδοτικό εργαλείο “Jessica” και τα υπόλοιπα από ίδια συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, ο ανάδοχος αναλαμβάνει με δικά του έξοδα τη συντήρηση, ανανέωση και την εν γένει λειτουργία του συστήματος. H Σύμβαση είναι δωδεκαετής και με τη λήξη της το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξολοκλήρου στον Όμιλο ΟΑΣΑ.