Aυτοδύναμη πρόταση εξουσίας από την Κεντροαριστερά

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ 12/12/2014

Δημοσιογράφος: Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω την συνέντευξη μας από το πρόσφατο τραγικό γεγονός που έχουμε στην εθνική οδό. Το τραγικό δυστύχημα με μία νεκρή, δύο σοβαρά τραυματισμένους, άλλους πέντε τραυματίες πιο ελαφρά. Μακάρι οι τραυματίες να πάνε καλά. Θέλω να ρωτήσω, πρώτα απ όλα, ποια είναι η πληροφόρηση σας;

Υπουργός: Η πληροφόρηση μου, δεν είναι ακόμη πλήρης. Οι συνεργάτες μου έχουν σπεύσει με δική μου εντολή στο σημείο εκείνο. Πηγαίνουν δηλαδή οι αρμόδιοι διευθυντές του Υπουργείου. Πρέπει να σας πω ότι καταρχήν χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή, ένα νέο κορίτσι. Εκφράζω για αυτό την οδύνη μου, αλλά ταυτόχρονα ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε όλοι μαζί να μην έχουμε άλλο θύμα νεκρό και να πάνε όλα καλά με τους τραυματίες. Από εκεί και πέρα θέλω να σας πω ότι η διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η κατασκευαστική κοινοπραξία, η οποία είναι αρμόδια – υπεύθυνη για την κατασκευή και την διαχείριση του δρόμου, κάθε φορά που θέλει να κάνει μια παρέμβαση, μια εκτροπή, κάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη, την οποία εγκρίνει ο ανεξάρτητος μηχανικό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο ανεξάρτητος μηχανικός είναι πάνω απ όλους και αυτός στη συνέχεια υποβάλλει την μελέτη στο υπουργείο, το οποίο με την σειρά του εγκρίνει μια αστυνομική διάταξη και στη συνέχεια η αστυνομία εφαρμόζει στην πράξη πια την εκτροπή ή όποια άλλη παράκαμψη.

Δημοσιογράφος: Σε εκείνο το σημείο έχουμε έργα. Είναι τα έργα αποψίλωσης του παλιού σταθμού διοδίων. Σωστά;

Υπουργός: Των διοδίων Σχηματαρίου.

Δημοσιογράφος: Εκείνοι λοιπόν λένε θα κάνουμε έργα – τα λέμε απλά για να τα καταλαβαίνουμε κιόλας – και δίνουν κάποιες προδιαγραφές, οι οποίες και εγκρίνονται από τον μηχανικό.

Υπουργός: Εγκρίνονται και στην συνέχεια όπως είπα, αυτές οι προδιαγραφές εγκαθίστανται επί του εδάφους (.)

Δημοσιογράφος: Είναι στην γνώση σας αν τηρούνταν αυτές οι προδιαγραφές;

Υπουργός: Κοιτάξτε, για αυτό είναι η αστυνομία υπεύθυνη πλέον. Η τροχαία (.)

Δημοσιογράφος: Σας το λέω γιατί από την πρώτη στιγμή είχε συνδεθεί το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ με το σημείο και λένε οι ακροατές που βρίσκονται εκεί, ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη σήμανση, δεν υπάρχει φωτισμός και είναι και ολισθηρό το οδόστρωμα και όλα αυτά δημιουργήσανε συνθήκες φονικές.

Υπουργός: Επειδή έχω μια εμπειρία από πολλά ατυχήματα στην διαδρομή μου. Πολύ άσχημα ατυχήματα. Πρώτον, είναι πολύ νωρίς αυτή την στιγμή να πούμε οτιδήποτε για τα αίτια του δυστυχήματος. Δεύτερον, η τροχαία κάθε φορά είναι υπεύθυνη αφού της κοινοποιείται το σχέδιο να αστυνομεύει την εφαρμογή όλων των μέτρων. Τρίτον, εκεί απ ότι μου είπαν οι συνεργάτες μου το όριο ταχύτητας είναι 50 χλμ ανά ώρα, ακριβώς λόγω των έργων. Αλλά, να μην πούμε τίποτα παραπάνω. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον, πρώτον έστειλα εκεί συνεργάτες μου, δεύτερον, η τροχαία είναι εκεί για να πάρει όλα τα δεδομένα και τρίτον, η δικαιοσύνη θα διερευνήσει πλέον σε βάθος για να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δημοσιογράφος: Αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν στην εταιρεία.

· Προεδρική εκλογή και εθνικές εκλογές

Εγώ αναρωτιέμαι κάθε μέρα, από την μέρα που προκηρύχθηκε η προεδρική εκλογή, τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην καταστροφή, ειλικρινά.

Δημοσιογράφος: (.) Να έρθουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Ήσασταν κύριε Χρυσοχοΐδη από τους πρώτους, – τον Σεπτέμβρη βρήκα πριν από λίγο μια δήλωση σας, – που λέγατε: Να επισπευτούν οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, για να μην σέρνεται αυτό το θέμα περί πιθανών πρόωρων εκλογών, να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Τώρα, που αυτό συνέβη, θεωρείτε ότι έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο; Πάμε σε εκλογές ή όχι;

Υπουργός: Είπα ότι πρέπει γρήγορα να σπεύσουμε να συμφωνήσουμε, ότι πρέπει να εκλεγεί πρόεδρος, γιατί έβλεπα όλο αυτό το χρονικό διάστημα να ταλαιπωρούμαστε. Η χώρα έχει επιτυχίες. Δυστυχώς αυτές δεν αξιοποιούνται. Εν πάση περιπτώσει έστω και τώρα θεωρώ ότι είναι μια πράξη ευθύνης το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας δύο μήνες να ξεκαθαρίσουμε με τρόπο απόλυτο, σαφή, δημοκρατικό, αλλά και καθαρό προς τους ξένους, προς τους τρίτους, τους δανειστές μας, τις κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, τις αγορές, τις προθέσεις της χώρας. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που έγινε είναι θετικό. Το εάν έχουμε εκλογές ή όχι. Αν το ξέρετε κι εσείς θα το λέγατε και σε εμένα.

Δημοσιογράφος: Τι καταλαβαίνετε εσείς; Το ρεπορτάζ δείχνει και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι 180 δεν μαζεύονται κύριε Χρυσοχοΐδη.

Υπουργός: Εγώ αναρωτιέμαι κάθε μέρα, από την μέρα που προκηρύχθηκε η προεδρική εκλογή, τι είναι αυτό που μας οδηγεί στην καταστροφή, ειλικρινά.

Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε;

Υπουργός: Εμείς σύμφωνα με το Σύνταγμα, σε δύο μήνες από σήμερα, τώρα πια σε λίγες μέρες από σήμερα έχουμε μια προεδρική εκλογή. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές και ταυτόχρονα είναι η ώρα που θα βγούμε από το μνημόνιο, θα καθορίσουμε το μέλλον μας τους επόμενους, τέσσερεις, πέντε, έξι μήνες. Άρα είναι μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Μετά από πέντε χρόνια θυσίες, ιδρώτα, κόπου και αίματος.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά βλέπετε δεν έχει αυτή η διαδικασία κανένα θεσμικό χαρακτηριστικό. Έχει αναχθεί σε ένα ορόσημο, για το εάν θα παραμείνει ή δεν θα παραμείνει αυτή η κυβέρνηση.

Υπουργός: Το ερώτημα μου είναι γιατί ενώ καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές πρόεδρο συζητάμε σήμερα για εθνικές εκλογές, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Χρυσοχοΐδη, πάντα συνέβαινε αυτό. Είστε πάρα πολύ έμπειρος και το γνωρίζετε ότι έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν απ όλες τις κυβερνήσεις, στην διάρκεια της θητείας των οποίων έπεφτε η προεδρική εκλογή.

Υπουργός: Πολύ σωστά το λέτε με μια διαφορά: ότι οι στιγμές εκείνες δεν έχουν καμιά σχέση με την σημερινή. Πρώτον, η σημερινή στιγμή δεν έχει καμία σχέση με εκείνες τις στιγμές και δεύτερον η Ελλάδα του σήμερα και ο κόσμος του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το χθες. Δεν είμαστε πια μόνοι μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Ζούμε σε μια ευρύτερη ζώνη, η οποία έχει κοινό νόμισμα, κοινές πολιτικές, έχει πολλές εξαρτήσεις και ταυτόχρονα είναι επιλογή μας να είμαστε εκεί. Αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε.

Δημοσιογράφος: Θα πει όμως κανείς ότι πρέπει και αυτή η ζώνη, η οποία πραγματικά μας επιβάλλει να έχουμε κοινές υποχρεώσεις, κοινούς στόχους κτλ και κοινά οφέλη, να βλέπει ότι και αυτή η χώρα έχει ένα σύνταγμα, που το σύνταγμα λέει ότι υπάρχει μια προεδρική εκλογή και αν δεν υπάρχουν 180 η χώρα πηγαίνει σε εκλογές και ότι η δημοκρατία έχει τις εκλογές, τι να κάνουμε;

Υπουργός: Η δημοκρατία έχει τις εκλογές, όταν τις έχεις, σε ενάμιση χρόνο από σήμερα. Δεν έχει εκλογές τώρα. Τώρα δεν ψηφίζει ο λαός, τώρα ψηφίζουν οι βουλευτές και ο κάθε βουλευτής πρέπει να πάρει την ευθύνη στην πλάτη του και να ψηφίσει πρόεδρο. Αυτό λέει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα δεν λέει πάμε σε εκλογές τώρα.

Δημοσιογράφος: Μιλάμε για μια κατάσταση όπου οι βουλευτές δεν ψηφίζουν για πρόεδρο και έχουν από την μία τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για αποστάτες και από την άλλη το κυβερνητικό μπλοκ, να τους λέει ότι αν δεν ψηφίσετε, τότε οδηγείτε την χώρα στην καταστροφή. Εσείς χθες είπατε ότι αν προκριθούν εκλογές θα γεννηθεί ο τρόμος.

Υπουργός: Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι όποιος δεν ψηφίζει Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμπεριφέρεται ανεύθυνα απέναντι σε έναν λαό, που πέντε χρόνια στερήθηκε τα πάντα, για να φτάσουμε σε ένα πολύ καλό σημείο, η Ελλάδα, να είναι μια από τις καλύτερες οικονομίες στην ευρωζώνη. Παρόλα αυτά είναι εκτός αγορών ακόμη. Γιατί; Γιατί υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα της αβεβαιότητας, της αστάθειας και της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον, το πολιτικό μέλλον της χώρας. Άρα εμείς τι θα κάνουμε τώρα; Ερχόμαστε και ρίχνουμε νερό στο μύλο της αβεβαιότητας; Για ποιο λόγο; Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος; Για να τινάζουμε στον αέρα τη χώρα;

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι αν γίνουν εκλογές ή αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, θα τιναχθεί η χώρα;

Υπουργός: Δεν αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρομαι καταρχήν στις εκλογές. Δεν χρειάζεται εκλογές αυτή την στιγμή η χώρα. Δεν λέει το Σύνταγμα ότι κάθε πέντε χρόνια γύρω στον Φεβρουάριο – Μάρτιο κάνουμε εκλογές για να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο, όπως λέτε εσείς για διάφορους λόγους. Γιατί έτσι είμαστε, γιατί παραβιάζουμε διαρκώς τους θεσμούς, τους σκίζουμε τους θεσμούς, όπως και τα μνημόνια τα σκίζουμε. Τελικά ψηφίζουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας; Λέω γιατί; Για ποιο λόγο να πάμε να κάνουμε εκλογές αυτή την στιγμή.

Δημοσιογράφος: Καλά και το ΠΑΣΟΚ εκβίασε την εκλογή προέδρου για να σύρει την προηγούμενη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή σε εκλογές.

Υπουργός: Είδατε όμως τα αποτελέσματα. Θέλω να πω δηλαδή ότι είναι εντελώς διαφορετική στιγμή και είναι εντελώς διαφορετικός ο χρόνος. Είναι μια εντελώς διαφορετική εποχή. Δεν είναι δυνατόν να κουνάμε το δάχτυλο. Ο κ. Τσίπρας κουνάει το δάχτυλο σε 400 εκατομμύρια πολίτες λέγοντας τους, δεν σας χρωστάμε, μας χρωστάτε και δεν πρόκειται να σας δώσουμε τίποτα πίσω, απ αυτά που μας δώσατε και μας δώσανε 300 δις ευρώ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Άκουσα το Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε το πρόγραμμα και ίσως να μην γνωρίζει ότι τέλος Φεβρουαρίου, η χώρα θα είναι στον αέρα.

Δημοσιογράφος: Την ίδια στιγμή όμως επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι εμείς όποια απόφαση θα πάρουμε θα την πάρουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες.

Υπουργός: Ο Γραμματέας του κόμματος δεν είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του κόμματος, για να λέει αυτά τα πράγματα; Αλλά πέρα από αυτό, επαναλαμβάνω. Τώρα δεν ψηφίζει ο λαός. Μεθαύριο, την Τετάρτη και στις άλλες δύο ψηφοφορίες, δεν ψηφίζει ο λαός. Ψηφίζουν οι βουλευτές. Πιθανή προσφυγή σε κάλπες εξαιτίας της αποτυχίας της εκλογής προέδρου, οδηγεί στην καταστροφή. Το πιστεύω αυτό και δεν είμαι κινδυνολόγος. Όπως είπατε πρότεινα τον Σεπτέμβριο να πάμε σε γρήγορη προεδρική συμφωνία τουλάχιστον. Έτσι ώστε η χώρα να μην ζήσει την αβεβαιότητα. Αυτή σκοτώνει. Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία έχουν δύο φορές χειρότερα δημοσιονομικά μεγέθη από την Ελλάδα. Αυτοί έχουν 1,4%, 2,4% και 2,6% περίπου – χοντρικά σας τα λέω – επιτόκια και εμείς αυτή την στιγμή είμαστε 8,5%, 9%. Αυτό και μόνο δείχνει το πολιτικό πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω τα εξής κύριε Χρυσοχοΐδη. Αν αναγνωρίζετε καμιά ευθύνη για την κατάσταση, που βρισκόμαστε σήμερα στη σημερινή κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που δεν κατάφερε να κλείσει αυτή τη συμφωνία, την αξιολόγηση με την τρόικα. Που σέρνει ένα σωρό προαπαιτούμενα από το παρελθόν και που όπως λένε πολλοί, έχει αρχίσει να μοιράζει πρωτογενές πλεόνασμα και υποσχέσεις για έξοδο από το μνημόνιο περίπου ένα χρόνο τώρα.

Υπουργός: Να συμφωνήσουμε συνεπώς και θα απαντήσω αμέσως ότι αυτό που κρατά αυτή την στιγμή την χώρα κολλημένη στο 2010 ουσιαστικά, δηλαδή ότι έχουμε τα spreads με 850 και 900. Δηλαδή έχουμε 8,5%, 9% επιτόκιο και όχι 1,5%, 2% που θα έπρεπε να έχουμε, ίσως και λιγότερο, διότι υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, διότι υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα. Πάμε λοιπόν τώρα σε αυτό που είπατε. Συμφωνώ μαζί σας, κυρίως – όχι γιατί υπήρξε μια πολιτική διανομών και μια απλοχεριά – για έναν βασικό λόγο, ότι η κυβέρνηση επιχείρησε, την λογική την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σκίζουμε τα μνημόνια. Να τα αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος: Παραδέχεστε, ότι η κυβέρνηση σύρθηκε από την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ;

Υπουργός: Δέχομαι το εξής: ότι υπήρξε μια προσπάθεια να φύγουμε γρήγορα μπροστά, από αυτό, το οποίο ήμασταν τόσα χρόνια και σε έναν βαθμό είναι ανθρώπινο και λογικό. Από την άλλη μεριά όμως, η ευθύνη μας απέναντι σε αυτό τον κόσμο, ο οποίος αυτά τα χρόνια στερήθηκε τα πάντα είναι πολύ μεγάλη και δεν πρέπει να παρασυρθούμε ποτέ από αυτούς που σκίζουν τα μνημόνια.

Δημοσιογράφος: Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε. Τώρα, επί των σεναρίων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κύριε υπουργέ. Ένα από αυτά είναι αυτό το περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή ακόμη και για συμφωνία για Πρόεδρο και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εδώ και τώρα. Τι λέτε για αυτά;

Υπουργός: Για το δεύτερο θέμα που με ρωτάτε, έχω πει εδώ και καιρό, ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, να φέρουμε λίγο πιο μπροστά τις εκλογές και να συμφωνήσουμε να πάμε σε ένα χρόνο από σήμερα σε εκλογές, σε εθνικές εκλογές.

· Πρόταση Παπανδρέου για κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Δημοσιογράφος: Στην πρόταση, που κατέβασε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου για κυβέρνηση ειδικού σκοπού;

Υπουργός: Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη αυτή την στιγμή για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Γιατί; Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον λαό και ευθύνη για τις αποφάσεις και την πορεία της χώρα έχει η πολιτική και οι πολιτικοί, που εκλέγονται από τον λαό και έχουνε αυτή την αποστολή να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα αυτή την στιγμή. Δεν υπάρχει θέμα ισχυρού κλονισμού της σχέσης μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης. Ένα πράγμα υπάρχει και θέλω να το τονίσω αυτό. Υπάρχει η πολιτική αβεβαιότητα, για την οποία ευθύνεται και η κυβέρνηση με αυτά που γίνανε από τον Σεπτέμβριο και μετά. Για το γεγονός ότι για την Ελλάδα αυτή την στιγμή διαμορφώνεται μια άποψη, η οποία είναι πάρα πολύ κακή, ότι δημιουργούμε συνεχώς προβλήματα. Το γεγονός ότι εμείς αυτή την στιγμή, ενώ έχουμε προεδρική εκλογή, ενώ βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πενταετίας, για να βγούμε έξω από κάθε μνημόνιο, πάμε σε εθνικές εκλογές. Αυτό νομίζω ότι είναι αυτοκτονικό και αυτοκαταστροφικό. Άρα λοιπόν όχι κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Κυβέρνηση ισχυρή θέλουμε.

Είναι μια ευκαιρία με τους 180 να διαμορφωθεί μια νέα πλειοψηφία, όχι για να στηρίξουμε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να δημιουργήσουμε μια νέα μεγάλη πλειοψηφία, προκειμένου να προχωρήσουμε τις αλλαγές στη χώρα μας, που σταμάτησαν.

Δημοσιογράφος: Άρα πιστεύετε ότι ο κ. Παπανδρέου που κατεβάζει αυτή την πρόταση. Έκανε μια λάθος εκτίμηση ή εν πάση περιπτώσει μια λάθος εκτίμηση από εσάς ή επειδή θέλει, όπως πολλοί λένε, να πάρει το αίμα του πίσω;

Υπουργός: Θα σας πω με ειλικρίνεια το εξής: Πρώτον, ο Γ. Παπανδρέου είναι πρώην Πρωθυπουργός και έχει πολύ ισχυρό θα έλεγα δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις τους και μάλιστα είναι ο άνθρωπος που έπεσε πρώτος μες στην φωτιά, τα πρώτα χρόνια της κρίσης και ήταν και «θύμα» αυτής της κρίσης, γιατί έπεσε η Κυβέρνηση του και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ βαρύ για έναν πολιτικό και προφανώς πάντα θα ζητάει την δικαίωση του και εμείς την δικαίωση μας συνολικά, γιατί πήραμε ένα βάρος στην πλάτη μας. Άρα, δικαιολογώ απόλυτα το γεγονός, ότι διατυπώνει τις θέσεις αυτές. Το άλλο που θέλω να πω είναι ότι αυτά που λέει ο κ. Παπανδρέου (..)

Δημοσιογράφος: Δια του προσωπικού σου παραπόνου, δεν κινείς τα πράγματα σε μια χώρα.

Υπουργός: Όχι δεν αναφέρομαι στο προσωπικό παράπονο, αλλά στο πολιτικό ζήτημα, με την έννοια ότι πήρε στην πλάτη του και αυτός και εμείς όλοι, μια υπόθεση, η οποία εξελίχθηκε με έναν τρόπο, ο οποίος διέσωσε την χώρα, είχε αρνητικές συνέπειες στον κόσμο και θα κριθούν αυτά τα ζητήματα πολύ σύντομα πιστεύω και από την ιστορία, αλλά και από τα γεγονότα. (.) Αυτά που λέει ο κ. Παπανδρέου επί της ουσίας είναι πράγματα, που μπορεί να τα υποστηρίξει ο καθένας. Είναι λογικά. Εκείνο για το οποίο διαφωνώ είναι ότι η χώρα αυτή την στιγμή δεν έχει ανάγκη από κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα κάνει ένα και μόνο πράγμα. Επιτέλους, να αποκαταστήσει σε αυτή την χώρα το δίκαιο. Μέσα από αλλαγές στο κράτος και στην δικαιοσύνη.

· ΠΑΣΟΚ και κεντροαριστερά

Δημοσιογράφος: Θέλω να έρθουμε και στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ή στα εξωτερικά, όπως τα είπε ο κ. Βενιζέλος. Για να καταλάβουμε είναι εξωτερικά ή εσωτερικά;

Υπουργός: Τώρα τι νόημα έχει αυτή η κουβέντα. Δεν έχει κανένα νόημα.

Δημοσιογράφος: Έχει νόημα γιατί όταν ο κ. Βενιζέλος λέει ότι τα προβλήματα είναι εξωτερικά, σημαίνει ότι έχει θέσει τον κύριο Παπανδρέου εκτός ΠΑΣΟΚ. Εσείς θεωρείτε ότι είναι εκτός ΠΑΣΟΚ ή είναι εντός ΠΑΣΟΚ. Είναι οριστική η ρήξη ή μερική. Υπάρχει κανείς που μπορεί να το μοντάρει το πράγμα, που μπορεί να το κολλήσει; Βλέπετε κανένα που μπορεί να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα;

Υπουργός: Πιστεύω ότι δεν είναι το αντικείμενο αυτό που απασχολεί τον κόσμο σήμερα. Είναι εσωτερικό το ζήτημα ασφαλώς. Έχω τοποθετηθεί κι εγώ στο παρελθόν για θέματα αυτά.

Δημοσιογράφος: Εσείς έχετε κατηγορήσει τον κ. Βενιζέλο, κατ’ ουσίαν ότι έχει διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, κ. Χρυσοχοΐδη.

Υπουργός: Έχω τοποθετηθεί με καθαρό τρόπο, είχα καθαρές προτάσεις και εξακολουθώ να τις έχω. Απλά είναι μια στιγμή δύσκολη για τη χώρα και οφείλουμε όλοι εμείς να δίνουμε ένα θετικό μήνυμα και στίγμα σε όλους τους πολίτες, παρά να έχουμε μεταξύ μας προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι άσχετα τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ πάντως κ. Χρυσοχοΐδη με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, βλέπουμε τον κ. Βενιζέλο να κατηγορεί τον κ. Παπανδρέου ότι πριονίζοντας το ΠΑΣΟΚ, πριονίζει τη χώρα. Εσείς το πιστεύετε αυτό;

Υπουργός: Εγώ δεν πιστεύω ότι υπονομεύει κανείς τη χώρα. Πιστεύω ότι όλοι αγαπάμε τη χώρα, για να είμαι καθαρός και με εσάς και όποιον άλλον το λέει αυτό. Δεν πιστεύω, δηλαδή, ότι υπάρχουν απάτριδες, κάποιοι που υπονομεύουν. Δεύτερον, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Κάθε φορά όμως, αυτές πρέπει να περνάνε μέσα από τις διαδικασίες εκείνες, που μπορούν να βρουν μια λύση. Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι ότι υπάρχει μια λύση. Πρέπει να προχωρήσουμε στη σύμπραξη ενός μεγάλου τόπου, στο χώρο του κέντρου, της κεντροαριστεράς.

Δημοσιογράφος: Ενός νέου μετώπου;

Υπουργός: Ναι, ενός νέου μεγάλου μετώπου, που λείπει αυτή τη στιγμή από τη χώρα. Εάν υπήρχε το μέτωπο της κεντροαριστεράς, ο χώρος του κέντρου, αυτός ο χώρος που πάντα ήταν ο χώρος τη λογικής, ο χώρος του ριζοσπαστικού μέτρου, της ηθικής και του δικαίου, δεν θα είχαμε τέτοια προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε να μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο κόμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά ή να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα;

Υπουργός: Όχι μόνο. Πιστεύω ότι χρειάζεται πλέον, όλες οι δυνάμεις, που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες στο χώρο του κέντρου, της κεντροαριστεράς, να συνταχθούν σε ένα μεγάλο εκλογικό μέτωπο, αν δεν προλαβαίνουν να γίνουν κόμμα.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να είναι κάτι σαν αυτό που υπαινίσσεται ο Γιώργος Παπανδρέου; Δηλαδή τη δημιουργία ενός κόμματος με τέτοια χαρακτηριστικά;

Υπουργός: Δεν υπαινίσσομαι, λέω καθαρά, ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα εκλογικό μέτωπο, αν δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ένα μεγάλο χώρο, ο οποίος θα είναι στο χώρο της κεντροαριστεράς και θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες δυνάμεις που είναι κόμματα, κινήσεις κλπ.

Δημοσιογράφος: Το Γιώργο Παπανδρέου τον βλέπετε σε αυτό το μέτωπο;

Υπουργός: Ασφαλέστατα.

Δημοσιογράφος: Τον κ. Βενιζέλο;

Υπουργός: Ασφαλέστατα, αυτονόητα. Όλος ο κόσμος, τα στελέχη, αλλά κυρίως οι πολίτες που αυτή τη στιγμή είναι «άστεγοι». Χρειάζεται, κ. Κοσιώνη, ο χώρος αυτός του δημοκρατικού σοσιαλισμού, διότι χωρίς αυτόν θα οδηγηθούμε σε πολώσεις άκαρπες, άγονες, άνευ σημασίας.

Δημοσιογράφος: Αυτός ο χώρος θα είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Νέα Δημοκρατία, με την οποία συνεργάζεται το ΠΑΣΟΚ;

Υπουργός: Ο χώρος αυτός θα είναι κοντά στην Ελλάδα, γιατί εκπροσωπεί τη μεσαία τάξη της χώρας και τις πιο υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσοχοΐδη; Πιο κοντά, πιο συγγενικά;

Υπουργός: Όχι, θα κατεβάσει δική του πρόταση εξουσίας.

· Τρομοκρατική επίθεση στην Ισραηλινή Πρεσβεία

Δημοσιογράφος: Τελευταία μου ερώτηση έχει να κάνει με την τρομοκρατία. Σας ανησυχεί αυτό που έγινε στην Ισραηλινή Πρεσβεία;

Υπουργός: Ασφαλώς και με ανησυχεί. Απλώς, αναρωτιέμαι μέχρι πού θα πάει αυτή η βαλίτσα, με το φαινόμενο αυτό στη χώρα. Κι επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε μία εξέλιξη στο ζήτημα αυτό, θετική, κι έχουμε το σύνολο της κοινωνίας εναντίον του φαινομένου και τις αρχές να εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα. Αλήθεια, αυτό το φαινόμενο δημιουργεί τεράστια προβλήματα, τα οποία έχουν συνέπεια στη θέση της χώρας, στη φήμη της χώρας, στο κύρος της χώρας. Κυρίως έχουν μεγάλη συνέπεια στην ασφάλεια της χώρας. Η άποψη μου είναι λοιπόν ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, σε επίπεδο εννοώ διακηρυκτικό και ηθικό, ώστε αυτό το φαινόμενο να τελειώνει στη χώρα.