Απουσιάζει αυτή τη στιγμή η τολμηρή φωνή του ριζοσπαστικού μέτρου

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα Παραπολιτικά FM 90,1  12/12/2014

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ κάνατε μια δήλωση, δεν ξέρω αν την αποδίδουν σωστά, καθώς ήταν από συνομιλία σας με δημοσιογράφους, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος του Grexit ή σύμφωνα με τα όσα λένε σήμερα οι εφημερίδες, ότι θα μας διώξουν με τις κλωτσιές. Φοβάστε ή βλέπετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Καταρχήν, έκανα μια δήλωση από το βήμα της Βουλής και είπα, ότι ο κάθε βουλευτής είναι υπεύθυνος να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές, έχουμε προεδρικές εκλογές, στις οποίες ψηφίζουν οι βουλευτές. Για αυτό, που είπα έξω στους δημοσιογράφους, θέλω να πω το εξής. Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση μεταξύ του κόσμου και των πολιτικών και τί εννοώ. Εμείς εδώ και πέντε χρόνια ως έθνος, ως λαός, ως χώρα, ως κοινωνία έχουμε υποστεί δεινά, στερήσεις και με αίμα και κόπο τελικώς καταφέραμε ένα αποτέλεσμα. Έχουμε καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία συγκριτικά με άλλους. Σκεφτείτε, ότι η Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία αυτή τη στιγμή έχουν δυο φορές χειρότερα δημοσιονομικά από εμάς, αλλά τα επιτόκιά τους είναι από 1,4 – 2,6 % και τα δικά μας είναι στο Θεό πλέον, είμαστε εκτός αγορών. Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο; Η απάντηση είναι, ότι είμαστε τόσο καλοί και τιμάμε τόσο πολύ τους κόπους των ανθρώπων, ώστε σήμερα, που έχουμε προεδρικές εκλογές, να θέλουμε αντί για προεδρικές να κάνουμε εθνικές εκλογές. Τινάζουμε στον αέρα ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα, για να κάνουμε το κέφι μας, να επιδιώξουμε τις κομματικές, ιδιοτελείς σκοπιμότητές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε έχει μια αντίφαση. Αν είναι τόσο καλά τα δημοσιονομικά, γιατί τα τινάζουμε στον αέρα για εκλογές;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Το ερώτημα είναι, γιατί έχουμε 800 μονάδες spread. Η απάντηση, επειδή κυριαρχεί η πολιτική αβεβαιότητα, το πολιτικό ζήτημα. Δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα οι αγορές, οι δανειστές, οι εταίροι μας, ότι την επόμενη ημέρα στη χώρα αυτή, αφού δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, θα υπάρχει σταθερότητα και άρα θα έρθουν να επενδύσουν. Εδώ και μήνες δεν επενδύουν ακριβώς επειδή υπάρχει αυτό το ερωτηματικό. Άρα, υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού της χώρας και πώς διαχειρίζεται τις τύχες αυτού του τόπου και αυτού του λαού. Αυτό είναι το όλο ζήτημα. Τι μας έπιασε τώρα, μπορείτε να μου πείτε, γιατί θέλουμε βουλευτικές εκλογές, δεν έχουμε προεδρικές; Έτσι δεν λέει το Σύνταγμα; Γιατί μαζί με τα μνημόνια, που κάποιοι θέλουν να σκίσουν, θέλουν να σκίσουν και το Σύνταγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από τους ορισμένους που σκίζουν τα μνημόνια και ο Πρωθυπουργός άρχισε να τα σκίζει πριν από λίγο καιρό. Δεν είναι η πρώτη φορά, που γίνεται τζόγος πολιτικός, μικροκομματικός με αφορμή την εκλογή Προέδρου. Κάθε φορά το ίδιο πράγμα γίνεται, απλώς τώρα είναι πολύ χειρότερα.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θεωρείτε, ότι πιστεύει κανείς, ότι είναι η ώρα τώρα για τέτοιου είδους παιχνίδια; Το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας έχασε αυτές τις ημέρες μέσω των Τραπεζών 6 δις ευρώ. Η Ιταλία αυτή τη στιγμή κλονίζεται, έχουν 500 δις στον αέρα εξαιτίας της ελληνικής κρίσης μαζί με τα δικά τους προβλήματα και ο κ. Τσίπρας τους κουνάει το δάχτυλο και λέει μας χρωστάτε δεν σας χρωστάμε. Ζητάμε από τους Ιταλούς για παράδειγμα, οι οποίοι έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο χρέος από εμάς, να μας ρυθμίσουν το χρέος σήμερα, που κανείς δεν θέτει θέμα χρέους ελληνικού. Ακούω τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να λέει, ότι δεν θα εφαρμόσουν τη δίμηνη παράταση. Μα έχει καταλάβει ο ίδιος, ότι 28 Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα είναι στον αέρα; Αλήθεια σε ποια χώρα αναφέρονται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε, ότι και πάλι είναι στο τραπέζι το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Τώρα πια, δεν είναι απλά έτσι. Φοβούμαι, ότι αρχίζει και διαμορφώνεται μια πεποίθηση σε όλους, ότι εμείς είμαστε αδιόρθωτοι, ότι δεν θέλουμε να προσαρμοστούμε στους κανόνες, που αφορούν όλους. Δανειζόμαστε σήμερα ακόμα με χαμηλότατα επιτόκια από τους δανειστές μας, πολλοί από τους οποίους δανείζονται με τριπλάσια επιτόκια, έχουν πολλαπλάσιο χρέος από εμάς, πολλαπλάσιο έλλειμμα και έχουν και πολλαπλάσιους μισθούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτό που είπατε, πως δανείζονται με 5% και 6% κι εμείς με 1,4%.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θέλω να πω δηλαδή, ότι υπάρχει πια ένα μεγάλο ζήτημα, στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο καθένας από εμάς – και ο απλός πολίτης, αλλά τώρα οι βουλευτές, ενώπιος ενωπίω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πραγματικά όλοι είναι στα όρια πια και οι ίδιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει και τι θα παραλάβουν, εάν και εφόσον τελικά. Επειδή πριν κάναμε μια συζήτηση και λέγαμε, ότι υπάρχει μια διαμορφωμένη αντίληψη σε κάποιους ανθρώπους, ότι η κυβέρνηση αυτή έχει φθάσει στα όριά της, δεν αντέχει άλλο και θέλει να το ξεφορτωθεί αυτό το βάρος. Από την άλλη το ίδιο βάρος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποφασισμένος να το παραλάβει απ’ ότι λέγεται. Άρα μήπως είμαστε εντελώς στο χείλος του γκρεμού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως τότε θα βλέπατε θετικά ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού, εθνικής σωτηρίας, ευρύτερων συναινέσεων;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η χώρα αυτή την στιγμή επαναλαμβάνω έχει τα καλύτερα μεγέθη στην Ευρώπη. Ποιος έχει 1,7% αυτή τη στιγμή ρυθμό ανάπτυξης; Κανένας. Ποιος έχει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα; Κανένας. Ποιος έχει την καλύτερη ισορροπία στις εισαγωγές – εξαγωγές; Κανένας, εκτός από τη Γερμανία φυσικά. Είμαστε μια χώρα δηλαδή, που έχει πετύχει τεράστια πράγματα χάρη στις θυσίες του κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αυτά είναι αριθμοί, όπως λέει ο κόσμος. Στη ζωή του κόσμου δεν φαίνεται αυτό.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν είναι καθόλου αριθμοί κ. Ψαριανέ, είναι η δυνατότητα της χώρας μέσα από αυτά, μέσα από τις επενδύσεις και την απασχόληση να επηρεάσει θετικά τη ζωή των ανθρώπων. Διαφορετικά, δεν θα έρθουν επενδύσεις και απασχόληση. Το πρόβλημα ποιο είναι; Γιατί, παρόλα αυτά, δεν έρχεται επένδυση στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό; Διότι υπάρχει το στοιχείο, επαναλαμβάνω, της πολιτικής αβεβαιότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι μόνο της αβεβαιότητας. Υπάρχει και ένα επισφαλές θεσμικό περιβάλλον: δεν ξέρει ο άλλος πού θα έρθει να επενδύσει ποιοί νόμοι ισχύουν. Τί πακέτα, τί τσουβάλια χαρτιά πρέπει να πάρει, για να ανοίξει μία επιχειρησούλα.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Το λάθος της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα από τον Σεπτέμβριο κι ύστερα, είναι ότι πρώτον, ουσιαστικά ακολουθήσαμε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι σκίζουμε τα μνημόνια, γιατί αυτή είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, ότι δεν συνεχίσαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ θα συμφωνήσουμε μαζί σας.

Υπουργός: Πιστεύω και είναι πεποίθησή μου το εξής: η εκλογή ΠτΔ δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο Σαμαρά, τη ΝΔ, το Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εντολή ευθύνης και συνεννόησης για αλλαγές, για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για ένα δίκαιο κράτος, για τη νομιμότητα, για την ουσία και την αναζήτηση λύσεων και όχι την απλή διαχείριση προβλημάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν μπορεί η συγκεκριμένη κυβέρνηση, πρέπει να υπάρξει μία κυβέρνηση ευρύτερη; Αυτό που έκαναν στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία που μπήκαν μετά από εμάς στα μνημόνια και βγήκαν πριν από μήνες.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως. Λέω λοιπόν, ότι αυτή η νέα πλειοψηφία βάζει όρους αλλαγών και δημιουργεί ελπίδες χωρίς παραληρήματα, με συνέπεια, με προσήλωση στο εφικτό και επιτέλους, στο δίκαιο. Γιατί το δίκαιο είναι το ζητούμενο. Διαφωνώ σε αυτές τις λογικές. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν ειδικού σκοπού, ούτε συμμαχικές κυβερνήσεις ειδικού σκοπού. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα: η εκλεγμένη πολιτική και οι εκλεγμένες κυβερνήσεις με εντολή. Όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει, φεύγει και κυβερνάει κάποιος άλλος. Για όνομα του Θεού, μην μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες. Δεν λύνονται προβλήματα με κυβερνήσεις ειδικού σκοπού, γιατί αυτές οι κυβερνήσεις δεν παίρνουν αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχει κουραστεί ο κ. Σαμαράς;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όχι, πιστεύω ένα και μοναδικό πράγμα: υπήρξε μία λογική ενόψει της εκλογής του ΠτΔ και ενόψει της τελικής φάσης εξόδου από μια πραγματικότητα, η οποία πράγματι, ολοκληρώνεται και μπαίνουμε σε λίγο σε μια νέα εποχή. Εφόσον φυσικά είμαστε ενδελεχείς, συνεπείς και θέλουμε να δημιουργήσουμε, επαναλαμβάνω, μια νέα πλειοψηφία στη χώρα, η οποία θα είναι πλειοψηφία των αλλαγών, της δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και ακόμα δεν έχουμε μπει.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όχι, έχουμε μπει πολλές φορές. Δυστυχώς, πολλές φορές κλωτσάμε τη καρδάρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα όσα λέει το τελευταίο διάστημα, αλλά πολύ περισσότερο είπε χθες ο κ. Παπανδρέου, πως τα βλέπετε; Πως τα σχολιάζετε;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κοιτάξτε, αν κανείς δει το περιεχόμενο αυτών που λέει ο κ. Παπανδρέου, νομίζω, ότι είναι πολύ λογικά πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μας. Ορισμένα πράγματα είναι αυτονόητα, σωστά και δίκαια. Το πρόβλημα ποιο είναι; Υπάρχει ένα ζήτημα και γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου η χώρα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ακόμα περισσότερα προβλήματα. Απουσιάζει τραγικά αυτή τη στιγμή η ηθική, η δίκαιη, η τολμηρή φωνή του ριζοσπαστικού μέτρου. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνουν όλοι και φαίνεται τώρα και από την εκλογή του ΠτΔ. Και εδώ θέλουμε ανασυγκρότηση, ένα μεγάλο μέτωπο του δημοκρατικού χώρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο θα είναι μέτωπο εκλογικό σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση μέτωπο ανασύνταξης. Ανοιχτά από τα κάτω, από τους πολίτες, χωρίς αρχηγούς, χωρίς προέδρους, χωρίς δελφίνους, ενωτικά, αποφασιστικά, είναι πια αναγκαιότητα για τη χώρα. Αναγκαιότητα η ύπαρξη του κεντρώου, κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρουμε, αν θα είναι κεντρώος, κεντροαριστερός, κεντροδεξιός ή όλα μαζί, αλλά θέλουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θεσμικών αλλαγών, συνταγματικής αναθεώρησης, διαμόρφωσης ενός υγιούς περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, για τις επενδύσεις, πάταξη της φοροδιαφυγής, που κάνουμε την πάπια και δεν έχουμε κάνει τίποτα, ηλεκτρονική σύνδεση των Υπουργείων και των υπηρεσιών μεταξύ τους, αυτόματη καταγραφή των οικονομικών δοσοληψιών, για να μην χάνεται χρήμα στη μαύρη οικονομία, θέλουμε πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτά όλα που περιγράφετε είναι το δίκαιο κράτος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν κάναμε τίποτα από όλα αυτά.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτά είναι το δίκαιο κράτος και νομίζω και το μεγάλο έλλειμμα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έχουμε ψηφίσει για το λαθρεμπόριο καυσίμων τρόπους αντιμετώπισής του και δεν εφαρμόζονται ακόμα και πολλά άλλα τέτοια.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Γνώμη μου είναι, ότι έχουν γίνει στο χώρο της φορολογίας σημαντικά βήματα και επιτέλους, πάρα πολλοί πρώην φοροφυγάδες έχουν κληθεί σήμερα και πληρώνουν. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, δεν είναι ολοκληρωμένο, αλλά παραμένει ένα πρώτο βήμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει φανεί πάρα πολύ αυτό. Έχει φανεί στον πολύ κόσμο, στους συνήθεις υπόπτους και στα συνήθη υποζύγια, σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους. Εκεί μόνο έχει φανεί.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όχι κ. Ψαριανέ. Πληρώνουν και αρκετοί που πολλά χρόνια δεν πληρώνανε και κάθε μέρα οι υπηρεσίες, δουλεύουν όλο και περισσότερο. Δεν πρέπει να είμαστε ισοπεδωτικοί και μηδενιστές. Έχει γίνει μια καλή δουλειά, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας γι αυτό το θέμα. Απλά το θέμα της φορολόγησης είναι ένα επίσης μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα, το οποίο θέλει απάντηση στα πλαίσια του δίκαιου κράτους.