Καμία ανησυχία για τα έργα της Αθήνας

Κατ’ αρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τα έργα της Αθήνας, που όλοι ξέρουμε ότι τα χρειάζεται η Αθήνα. Θα γίνουν, όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί πράγματι είναι αναγκαία.

Υποβάλλαμε ένα πρόγραμμα ύψους 5,2 δις ευρώ με πολύ σημαντικά έργα, που παράγουν ανάπτυξη και δουλειές στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απέρριψε τίποτα.

Εξέφρασε επιφυλάξεις για τα 2 έργα στην Αθήνα, την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% του προγράμματος.

Για να μην πάνε πίσω τα υπόλοιπα έργα, από τα 5 δις δηλαδή,  που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη να τρέξουν γρήγορα, προχωράμε στην έγκριση του προγράμματος χωρίς αυτά τα 2 έργα, αλλά ταυτόχρονα για αυτά τα έργα συνεχίζουμε τις μελέτες, την ωρίμανση των φακέλων, και θα τους καταθέσουμε πολύ σύντομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έτσι, πιστεύουμε ότι τελικά, θα πείσουμε τόσο για τη βιωσιμότητα, όσο και για την αναπτυξιακή αξία των έργων αυτών για τον τουρισμό, αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στην Αττική- που είναι 3,5 εκατ.-  είναι προτεραιότητα μας.

Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε από σήμερα, το τονίζω από σήμερα, στην κατασκευή των πιο αναγκαίων και πιο σημαντικών έργων, αυτών των 2 σημαντικών παρεμβάσεων , που θέλουμε να κάνουμε στην Αττική. Ξεκινάμε, λοιπόν, από σήμερα να κατασκευάζουμε  τα αντιπλημμυρικά έργα στο Φαληρικό Δέλτα, γιατί είναι έργα αναγκαία για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος στην περιοχή. Δεν είναι πολυτέλεια να μην πνίγεται η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Δεν είναι πολυτέλεια να γίνει η Αθήνα ένας σημαντικός, αναβαθμισμένος τουριστικός προορισμός. Είναι εθνικός στόχος, που θα τον υλοποιήσουμε με σύστημα, συνεργασία και διαρκή και σταθερή προσπάθεια.