Η δίκαιη αναλογική χρέωση στους αυτοκινητοδρόμους

Μια μικρή παρέμβαση θέλω να κάνω, για να αποκαταστήσω ορισμένα πράγματα, που ακούστηκαν εδώ και για να πω την άποψή μου.

Ζήτημα πρώτο: εγώ περίμενα σήμερα εδώ, κυρίως από την αντιπολίτευση, να μου πει «συγχαρητήρια, μπράβο».

Γιατί κάνουμε στη χώρα μια μεγάλη τομή δικαιοσύνης. Αυτό είναι τα αναλογικά διόδια: όσα χιλιόμετρα κάνεις, τόσο πληρώνεις.

 

Πολλοί μάλιστα έφτασαν στο σημείο να λένε ψέματα χθες όλη τη μέρα, ότι δημιουργείται σταθμός διοδίων στην Αμφίπολη.

Η Αμφίπολη απέχει από τον σταθμό διοδίων 25 χλμ. Τα διόδια λοιπόν, είναι αναλογικά στην Εγνατία και έδωσα μάχη προσωπική, κόντρα σε λογικές κατεστημένες, που κυριαρχούν δεκαετίες. Ας αφήσουμε επιμέρους ζητήματα κι ας μείνουμε σε αυτό το κρίσιμο θέμα, που είναι η δικαιοσύνη.

Ζήτημα δεύτερο: Στην Εγνατία έχουμε κάθε χρόνο έσοδα 38 εκ., έξοδα 68 εκ. και ένα δάνειο 180 εκ. ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να αποφασίσουμε τί θα κάνουμε, ποιός θα πληρώνει την συντήρηση της Εγνατίας. Αυτή τη στιγμή η Εγνατία θέλει 70 εκ. για να γίνει μια βαριά συντήρηση το επόμενο χρονικό διάστημα, για να είναι ασφαλής αυτοκινητόδρομος. Χρειάζονται επίσης πόροι για την  εγκατάσταση διοδίων, χρειάζεται συνολικά να τοποθετήσουμε πολλά χρήματα, ώστε να είναι ο δρόμος κερδοφόρος και ασφαλής.

Τέλος, πρέπει να συμφωνήσουμε κατά την γνώμη μου στο εξής, σε σχέση με το πρώτο που είπα: δεν μπορούν να πληρώνουν ένα δημόσιο αγαθό – εκτός από την υγεία, την παιδεία και την προστασία των αδυνάτων στη χώρα- τη χρήση δηλαδή των δρόμων, οι συνταξιούχοι, οι μη χρήστες, άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουν και να μην πληρώνουν οι νταλίκες, που κυκλοφορούν, τα φορτηγά, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Με αυτό που κάναμε σήμερα, με την αναλογική δηλαδή χρέωση, αποκαθιστούμε τη δικαιοσύνη. Ο κάθε πολίτης πληρώνει αυτό, το οποίο διατρέχει και αποτελεί την απαρχή για την χρήση των αυτοκινητοδρόμων στη χώρα μας. Ευχαριστώ πολύ.