Η Ελλάδα δικαιούται ένα κεντρώο κόμμα, δημοκρατικό, προοδευτικό, σοσιαλιστικό

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ στο Ρ/Σ Alpha 98,9

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί μας ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ. Καλό σας μεσημέρι. Μπαίνω αμέσως στο θέμα, γιατί υπάρχουν εξελίξεις συνεχώς. Πείτε μου για τα διόδια, τι γίνεται, που μπαίνουν διόδια; Υπάρχει θέμα να μπουν διόδια στην περιοχή της Αμφίπολης; Είναι ένα θέμα, που απασχολεί, γιατί όλοι μεταφέρονται, κινούνται.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει η Εγνατία Οδός, η οποία θυμίζω, ότι ξεκινάει από τους Κήπους, τα Ελληνοτουρκικά σύνορα και διανύει εγκάρσια τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και καταλήγει στην Ηγουμενίτσα. Είναι ένας δρόμος περίπου 550 χλμ., ένας δρόμος για τον οποίο οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια, γιατί είναι ένας δρόμος ζημιογόνος αυτή τη στιγμή και άρα πληρώνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που δεν πρέπει να πληρώνονται. Τους δρόμους πρέπει να πληρώνουν οι χρήστες, οι Έλληνες οδηγοί Ι.Χ., φορτηγών, καθώς επίσης και πολλοί αλλοδαποί, που έρχονται από την Τουρκία, Ασιάτες, Βούλγαροι, από τρίτες και ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, αυτό που κάνουμε, είναι να ολοκληρώσουμε το δίκτυο διοδίων. Η καινοτομία, η μεγάλη αλλαγή, που προωθούμε, είναι το να υπάρχει αναλογικό διόδιο, δηλαδή, όσα χιλιόμετρα διανύεις, τόσα χιλιόμετρα πληρώνεις. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δρόμους, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να γίνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Άρα, υπάρχει δίκαιη μεταχείριση, υπάρχει αναλογική μεταχείριση για όλους τους πολίτες. Συνεπώς, ο δρόμος θα είναι κερδοφόρος ή εν πάση περιπτώσει θα καλύπτει τα έξοδά του και θα αποδίδει τα δάνειά του. Για να σας δώσω ένα μέγεθος αυτή τη στιγμή, η εκμετάλλευση της Εγνατίας έχει έσοδα 38 εκατ. ευρώ, δαπάνες 68 εκατ. και υπάρχει ένα δάνειο 180 εκατ. που εξυπηρετείται όλα αυτά τα χρόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφορικά με την Αμφίπολη, πρόκειται για ψέμα. Δεν υπάρχουν διόδια στην Αμφίπολη, είναι 25 χλμ. μακριά, αλλά κι αν υπήρχαν, τα διόδια θα είναι αναλογικά. Είναι ψέμα και λαϊκισμός διαφόρων κακομαθημένων συνδικαλιστών, οι οποίοι έμαθαν να ζουν με τα ψέματα και σε βάρος συνταξιούχων, άστεγων πολιτών, που δεν κάνουν χρήση των δρόμων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάω στο γενικό τώρα, θα σας ρωτήσω και για τα άλλα θέματα ανάπτυξης δικής σας αρμοδιότητας. Τώρα όμως, έχουμε μια καταρχήν συζήτηση του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά, του Πρωθυπουργού, που φαίνεται πως υπάρχει μια σκέψη, έχει μπει στο τραπέζι, να κληθεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας, αυτό είναι αυτονόητο σε μια άλλη χώρα κ. Υπουργέ, να συζητήσουν, γιατί υπάρχουν πολλά τρέχοντα θέματα. Ποια είναι η δική σας άποψη; Μια τέτοια διαδικασία πρέπει να γίνει, θα έχει κάποιο νόημα ή θα έχει μόνο νόημα επικοινωνιακό; Αυτό δεν θέλουν βέβαια οι πολίτες, εμείς θέλουμε ένα αποτέλεσμα, έτσι δεν είναι; Όταν λέμε να γίνει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, λέμε να γίνει διάλογος με αποτέλεσμα. Εσείς τι λέτε, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, η πρόσκληση από την κυβέρνηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω πει εδώ και πολύ καιρό και έχω γράψει και σχετικό άρθρο, ότι καταρχήν, πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ότι αφορά το χρόνο της έγκαιρης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, να πάμε σε εκλογές σε συμφωνημένο χρόνο, λίγους μήνες νωρίτερα από τις προγραμματισμένες εκλογές του ΄16, έτσι ώστε να υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Απευθύνεστε σε έναν πολιτικό, ο οποίος τα έχει πει αυτά. Είναι αυτονόητο το ζήτημα της συνεννόησης σε μια χώρα μάλιστα, που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση της ανάγκης ύπαρξης διαβούλευσης.

Θα πρέπει να γίνονται διαρκώς διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων, μεταξύ όλων των κομμάτων, να υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο σύγκλισης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, ποιος θα προσκαλέσει πρώτος, η κυβέρνηση πρέπει να έχει την πρωτοβουλία, να είμαστε ειλικρινείς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι αυτονόητο αυτό που λέτε. Προσέξτε όμως, εδώ υπάρχει το εξής πρόβλημα. Εάν εκ των προτέρων υπάρχουν δηλώσεις, ότι για παράδειγμα δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, όπως ακούω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή ότι θα συζητήσουμε την παραίτηση, μιλάτε για τις δηλώσεις του κ. Παππά, δεν είναι το καλύτερο κλίμα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν γίνεται μια συνάντηση, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να υπάρξει μια σύγκλιση. Όταν γίνονται αυτές οι συναντήσεις, για να διαπιστώσουμε, ότι διαφωνούμε ή κάνουμε, ότι διαφωνούμε, τότε δεν είναι καλά τα πράγματα. Η γνώμη μου είναι πολύ σαφής. Πέρα από τις όποιες, τυπικές ενδεχομένως, συναντήσεις προγραμματίζονται ή θέλουν κάποιοι να τις κάνουν για να τις κάνουν, η γνώμη μου είναι σαφής. Πρέπει να υπάρξει σαφής πρόταση, για να τρέξουμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς βλέπετε και τη λήξη της θητείας του νωρίτερα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν αναφέρομαι σε αυτό. Εξάλλου, οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν αργότερα, δηλαδή στο πλαίσιο των Συνταγματικών προθεσμιών. Αναφέρομαι στις πολιτικές συμφωνίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε για τις εκλογές να υπάρξει συμφωνία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να υπάρξει πολιτική συμφωνία και για την εκλογή του Προέδρου και για τις εκλογές. Αν δεν υπάρξουν αυτά, έχουμε αντιγνωμία και σε αυτό καλείται να απαντήσει, όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση. Οποιεσδήποτε απλές και εύκολες κουβέντες δεν μπορούν να μπαίνουν στο στόμα των πολιτικών. Άκουσα προχτές έναν Βουλευτή και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που ασχολείται με τα οικονομικά, να λέει, ότι εμείς δε θα τους πληρώσουμε τα ομόλογα και κουνάει το δάχτυλο σε δανειστές, που μας έδωσαν 300 δισ. και η στάση τους αυτήν την στιγμή είναι πάρα πολύ σκληρή. Την ίδια ώρα, που κουνάει το δάχτυλο αυτός ή κάποιοι από εμάς σε αυτούς, η Ιταλία έχει μεγαλύτερο χρέος και έλλειμμα από εμάς, η Γερμανία έχει τεράστια προβλήματα, η Γαλλία έχει μεγαλύτερο χρέος και έλλειμμα από εμάς. Ζητάει αυτός ο κύριος, κοροϊδεύοντας τον Ελληνικό λαό και κουνώντας το δάχτυλο σε αυτούς, να πάρουν αποφάσεις τα Κοινοβούλια τους και να πουν ελάτε να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας, ενώ δεν έχουμε λύσει το δικό μας θέμα. Μα ποιον κοροϊδεύουν αλήθεια; Αυτά είναι κοροϊδίες. Εδώ και πολλούς μήνες, σχεδόν λίγο πριν τις εκλογές, σταμάτησαν να έρχονται επενδύσεις στη χώρα, εξαιτίας αυτού του κλίματος. Θα συνεχίσουμε αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με προλάβατε. Πόσο έχει επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα όλο αυτό το κλίμα το πολιτικό που υπάρχει; Βεβαίως, θα έλεγα κύριε Υπουργέ, ότι και αυτή η ιστορία με τον ΕΝΦΙΑ – και εγώ δεν θα πω, δεν θα λαϊκίσω να πω γιατί πήραν πίσω την διάταξη και όλα αυτά  – αλλά η εξαγγελία του πάρα πολύ πρόωρα για τις δόσεις, από τον Ιούνιο είχε εξαγγελθεί με πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, όπως καταλαβαίνετε έχει δημιουργήσει μια αδυναμία είσπραξης. Δεν πληρώνει κανείς κύριε Υπουργέ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα πάρουμε με την σειρά. Να θυμίσω και να τονίσουμε σε όλους και κυρίως σε κάποιους, οι οποίοι σκίζουν τα μνημόνια, αλλά  θέλουν να σκίσουν και τους θεσμούς τώρα, ότι τον Μάρτιο, τον Απρίλιο οι συνταγματικές προθεσμίες που έχουμε μπροστά μας, το γεγονός που έχουμε μπροστά μας, δεν είναι οι εκλογές είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως αυτό είναι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά κάποιοι θέλουν να σκίσουν το Σύνταγμα και να πουν, ότι θα πάμε σε εκλογές συνολικές. Μιλάνε για κάποιους, οι οποίοι ενδεχομένως θα χρηματιστούν, θα πάνε σε συναλλαγές, πηγαίνουν στους εισαγγελείς, καταθέτουν, γίνονται ρεζίλι, που δεν έχουν τίποτα να πουν, εν πάση περιπτώσει, κάποιοι επικαλούνται και κάποια κατηγορία. Από την άλλη λένε, ότι δεν θα σας βάλουμε στα ψηφοδέλτια μας, αν ασκήσετε το συνταγματικό σας δικαίωμα, να ψηφίσετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εδώ φτάσαμε. Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, η γνώμη μου είναι πολύ καθαρή και δεν έχει να κάνει με τα έξω, έχει να κάνει με τα δικά μας. Υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα αδικίας, που κυριαρχεί σε όλους τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της μη φορολογικής δικαιοσύνης λέτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς, υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα αδικίας σε ότι αφορά την ισότιμη και αναλογική μεταχείριση στα θέματα της φορολογίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πληρώνει δηλαδή ο καθένας ανάλογα με αυτά που έχει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς. Αυτό λοιπόν το θέμα επιλύθηκε εν μέρει. Ωστόσο, λόγω της υπερφορολόγησης, επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο αυτοί που πάντα πλήρωναν φόρους στη χώρα. Συνεπώς, αυτό είναι το μεγάλο μας θέμα, για αυτό όμως, δεν μιλάει κανείς. Σκίζουμε μνημόνια, σκίζουμε το Σύνταγμα, κανείς όμως δεν σκίζει φορολογικούς νόμους. Το θέμα της δικαιοσύνης συνολικότερα, της απονομής δικαιοσύνης πρώτον, του δίκαιου κράτους δεύτερον, της δίκαιης φορολόγησης και των δημοσίων αγαθών, είναι τα μεγάλα ζητήματα, μαζί με τις δουλειές, που πρέπει να υπάρξουν και την ανάπτυξη στη χώρα. Διότι εδώ έχει γίνει κάτι, το οποίο δεν έπρεπε να γίνει τον τελευταίο καιρό. Στην προσπάθεια να ακολουθήσουμε την ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ, σκίζουμε μνημόνια. Δεν έχει νόημα αυτό, δεν είναι αυτό το ζητούμενο, να σκίσουμε κάτι. Το ζητούμενο είναι δουλειές, ανάπτυξη και δικαιοσύνη, το δίκαιο κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόμμα σας κ. Υπουργέ, το ΠΑΣΟΚ, πως ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίσθημα της αδικίας ή χρεώθηκε πράγματα τα οποία δεν θα έπρεπε να χρεωθεί μόνο εκείνο ή δικαίως τα χρεώθηκε κατά τη γνώμη σας και πως ανταποκρίνεται σε αυτή τη φάση; Στα αιτήματα του κόσμου ακόμα και να έχει ίσο καταμερισμό των φορολογικών βαρών και άλλων βαρών. Δεν είναι όμως μόνο τα φορολογικά, είναι και η καθημερινότητά του. Και αυτό έχει σχέση και με τις υποδομές, τους δρόμους, τις επενδύσεις. Εσείς έχετε διατυπώσει πολλές ενστάσεις κατά καιρούς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν υπάρχει ζήτημα σήμερα – θα το παραλληλίσω λίγο – αδικίας για τη χώρα. Η χώρα μας έχει δύο φορές καλύτερα δημοσιονομικά από τους Πορτογάλους, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, αυτοί έχουν επιτόκια που είναι από 2,6 (Πορτογάλοι) έως 1,4 (Ιταλοί) και εμείς είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές, έχουμε 700 spreads. Συνεπώς, εδώ κάτι φταίει. Το ζήτημα το πολιτικό. Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που είχε μία σταθερή και συνεπή πορεία από τη μέρα που εκδηλώθηκε η κρίση μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το μνημόνιο λέτε που ψήφιζε κτλ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι και φτάσαμε την χώρα σε αυτό το επίπεδο που είναι σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί λοιπόν τότε χρεώνεται όλο το βάρος; Μιλάω για την δημοσκοπική κατάρρευση, γιατί μιλάμε για κατάρρευση τώρα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν και εκλογική δεν ήταν μόνο δημοσκοπική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν, αλλά τώρα τελευταία ακόμα και σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα φαίνεται ότι …

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι, ότι καλλιεργήθηκε για πολλά χρόνια η εντύπωση, ότι μπορούμε να έχουμε αυτονόητα ορισμένα πράγματα, ενώ δεν ήταν αυτονόητα. Χάθηκε δηλαδή, κυρίως αυτό στο οποίο στηρίχθηκε η χώρα πριν πάρα πολλές δεκαετίες: η αξία της εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγής. Αυτά χάθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνουμε χώρα της κατανάλωσης και των εισαγωγών, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε χώρα της παραγωγής. Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι δεν υπερασπιστήκαμε αξιόμαχα και ευθέως απέναντι στους πολίτες αυτό το οποίο κάναμε, με αποτέλεσμα να παρεισφρήσουν διαφωνίες, διχόνοιες και μια σειρά από ζητήματα, τα οποία οδήγησαν στη συρρίκνωση μιας μεγάλης ιστορικής παράταξης. Αυτά όμως, είναι παρελθόν. Δεν είναι δυνατόν εδώ στην Ελλάδα να μην υπάρχει η κεντροαριστερή παράταξη. Αυτό θα αποτελέσει καταστροφικό στοιχείο για την πορεία μας, για την πορεία του Έθνους, του λαού. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως της μεσαίας τάξης της χώρας και παραγωγικά στρώματα, που θέλουν αυτή την εξέλιξη. Την δικαιούμαστε ως Έλληνες και ως Ελλάδα, δικαιούμαστε ένα κεντρώο κόμμα, δημοκρατικό, προοδευτικό, σοσιαλιστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προσπάθειες που γίνονται από τον κ. Βενιζέλο στην ηγεσία του κόμματος σας βρίσκουν σύμφωνο; Είσαστε μαζί, συμπαρατάσσεστε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι τα εν οίκω, με την έννοια, ότι έχω εκθέσει τις απόψεις μου επαρκώς στο εσωτερικό του κόμματός μου, όπως έχω δικαίωμα και υποχρέωση να κάνω. Δεν θέλω να αναφερθώ δημόσια αυτή τη στιγμή, γιατί περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές σαν χώρα. Αυτή τη στιγμή προέχει να τελειώσουμε τον Δεκέμβριο με την αξιολόγηση της χώρας, να εξέλθουμε από τη σημερινή κατάσταση, να βγούμε στις αγορές, να δανειζόμαστε, εκπέμποντας μήνυμα σταθερότητας, να προσελκύσουμε επενδύσεις και δουλειές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι, κ. Χρυσοχοΐδη. Ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας.