Εκτάκτως στην Κεφαλονιά για τα αντισεισμικά έργα ο Μ.Χρυσοχοΐδης

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για να εξετάσει την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από σεισμούς.

Χθες το απόγευμα ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ πραγματοποίησε σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, τοπικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε στους δημοσιογράφους, ότι το θέμα της αποκατάστασης των εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι αποτελεί προτεραιότητα, με το δημόσιο να αναλαμβάνει με σχετική διάταξη την κατασκευή όλου του οικισμού.

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες, με την πρώτη φάση των εργασιών στο Μύρτο να έχουν ολοκληρωθεί και ο δρόμος να είναι ασφαλής. Παράλληλα, προχωράνε οι διαδικασίες αποκατάστασης, τόσο των σχολικών κτιρίων, όσο και του λιμανιού του Αργοστολίου, για το οποίο πέρα από την αποκατάσταση των βλαβών, προβλέπεται και η δημιουργία μια νέας περιοχής, στην οποία θα ελλιμενίζονται αποκλειστικά σκάφη αναψυχής.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι πρώτες και μεγάλες αναγκαίες παρεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί και η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα είναι η εξεύρεση ενός ποσού,  ώστε να κατασκευαστούν «σοβαρές υποδομές στην Κεφαλονιά, που είναι χρήσιμες και αναγκαίες για την ανάπτυξη της.

Είναι μια ευκαιρία τώρα, που συνέβη αυτή η καταστροφή να δημιουργηθούν νέες ισχυρές υποδομές, οι οποίες είναι αναγκαίες για την τουριστική της και όχι μόνο ανάπτυξη.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

«Ήρθα πάλι για δουλειά και η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν να κλείσουμε το θέμα των εργατικών κατοικιών, των ανθρώπων στο Ληξούρι, οι οποίοι είναι δύσκολο πολύ να κατασκευάσουν ή να επισκευάσουν μόνοι τους τα σπίτια, τα περισσότερα εξάλλου έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και υπάρχει ανάγκη ουσιαστικά για καινούργια σπίτια. Για αυτό το λόγο αναλαμβάνουμε ως δημόσιο, να κατασκευάσουμε όλο τον οικισμό εκεί. Ελπίζω μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουμε καταθέσει μια διάταξη, η οποία θα δώσει την δυνατότητα σε εμάς να προκηρύξουμε το έργο, το οποίο υπολογίζουμε να είναι γύρω στα 7 εκατομμύρια συν τις κατεδαφίσεις, έτσι ώστε οι άνθρωποι το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα να μπουν στα καινούργια τους σπίτια.

Ήρθα, επίσης, για δουλειά, που έχει σχέση με το οδικό δίκτυο της περιοχής. Ήδη έχουμε τρεις εργολαβίες. Η μία τρέχει, όπως ξέρετε ο Μύρτος έχει αποκατασταθεί εδώ και πολύ καιρό και τώρα γίνεται η δεύτερη φάση αποκατάστασης των βραχοπτώσεων, έτσι ώστε ο δρόμος ο κεντρικός από το Αργοστόλι στο Ληξούρι, μέχρι το Φισκάρδο να είναι ασφαλής. Ελπίζω ότι σε λίγες μέρες θα υπογραφούν άλλες δύο συμβάσεις. Νομίζω η μία έχει ήδη υπογραφεί, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εργασίες και στο δίκτυο το επαρχιακό της Παλλικής, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο Αργοστόλι – Ληξούρι. Κάνοντας αυτές τις παρεμβάσεις, διαμορφώνουμε ένα καθεστώς ασφαλούς διέλευσης για όλους,  τους επισκέπτες και τους πολίτες της Κεφαλονιάς, στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια εργολαβία στο Χάρακα της Περιφέρειας των Ιονίων νήσων, απαραίτητη ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το Φισκάρδο. Θα το δω και αυτό, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να πιέσουμε όσους έχουν αναλάβει τα έργα, τους εργολάβους δηλαδή, να κάνουν τη δουλειά τους. Είτε είναι το υπουργείο ο επιβλέπων, είτε είναι η Περιφέρεια, οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτής της άποψης είμαι και αυτή την άποψη πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι μας.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα των σχολείων. Τελειώνουν οι μελέτες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και κάποιες άλλες 15 Οκτωβρίου, ώστε να αρχίσουν εργασίες και στα σχολεία που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, και να μπορέσουν τα παιδιά αμέσως μετά να μπουν σε ασφαλείς αίθουσες, σε ασφαλή σχολεία.

Τέλος έχουμε αναλάβει ως υπουργείο, την ανακατασκευή και την επισκευή του λιμανιού του Αργοστολίου. Αναλαμβάνουμε σε λίγες ημέρες την μελέτη της αποκατάστασης των βλαβών του λιμανιού του Αργοστολίου. Οφείλω να σα πω ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες. Έφυγε η αρμοδιότητα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και ήρθε σε εμάς, μετά από πρωτοβουλία που πήραμε μαζί με τη Δημοτική Αρχή. Έτσι ελπίζω, ότι σε ενάμιση μήνα από τώρα, θα έχουμε μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή του λιμανιού του Αργοστολίου και εκεί θα κάνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν περαιτέρω την Κεφαλονιά στην ανάπτυξη της. Πέρα από την αποκατάσταση των βλαβών, δημιουργούμε και μια νέα περιοχή, στην οποία θα ελλιμενίζονται αποκλειστικά τα σκάφη αναψυχής, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο τόπος, όλο το νησί, για να αυξήσει το εισόδημα της.

Προσπάθεια η δική μου, από εδώ και πέρα θα είναι – τώρα που σιγά σιγά οι πρώτες και μεγάλες αναγκαίες παρεμβάσεις γίνονται – να εξοικονομήσουμε ένα ποσό ώστε να κατασκευάσουμε σοβαρές υποδομές στην Κεφαλονιά, χρήσιμες και αναγκαίες για την ανάπτυξη της. Είναι μια ευκαιρία τώρα, που συνέβη αυτή η καταστροφή, να δημιουργηθούν νέες ισχυρές υποδομές, αναγκαίες για την τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του νησιού».