«Να βγούμε από τη λογική της διαχείρισης και να πάμε στη λογική της υπεράσπισης του δημοσίου και κοινού συμφέροντος»

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βήμα Fm και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλό μεσημέρι κ. Υπουργέ. Να ξεκινήσουμε απ’ αυτό που γίνεται αυτή την ώρα στη Βουλή με τον ΕΝΦΙΑ. Είναι λάθος κατά τη γνώμη σας οι αντιδράσεις των Βουλευτών στην τροπολογία που είναι καλύτερη από τον αρχικό ΕΝΦΙΑ που είχε ψηφιστεί ή ήταν λάθος εξαρχής ο ΕΝΦΙΑ;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Στον ΕΝΦΙΑ νομίζω, ότι έγιναν ορισμένες αστοχίες στην αρχή, οι οποίες ομολογήθηκαν από την κυβέρνηση και επιχειρείται σήμερα η βελτίωσή του, ο εξορθολογισμός του ΕΝΦΙΑ.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επαρκώς;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό, δε μπορώ να το γνωρίζω αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω, ότι έχει γίνει κάτι καλύτερο. Το θέμα είναι, αν αυτό που έχει γίνει, μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στο πλαίσιο ενός δίκαιου κράτους, που συμπεριφέρεται πάντα δίκαια, ισότιμα, αναλογικά σε όλους τους πολίτες. Αυτό είναι το ζητούμενο. Θα φανεί όμως στην εφαρμογή του πια.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν άλλα φοροδοτικά περιθώρια στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα σας πω καθαρά, πως για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν υπάρχουν. Θα έλεγα μάλιστα, ότι υπάρχει πια υπερφορολόγηση, υπάρχει μια εμμονή, σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Ωστόσο, υπάρχει πλούτος και φορολογητέα ύλη, που πρέπει να συλληφθεί και είναι γνωστή. Εννοώ υπάρχουν εισοδήματα, τα οποία επιτέλους πρέπει να «συλληφθούν» και να φορολογηθούν και είναι γνωστά αυτά, δεν είναι άγνωστα. Και νομίζω, ότι έχουν ξεκινήσει οι Υπηρεσίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δε μας έχει δείξει όμως ο κρατικός μηχανισμός κ. Υπουργέ, ότι έχει τη διάθεση πραγματικά να ψάξει και να βρει αυτό τον πλούτο να τον φορολογήσει.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εγώ νομίζω, ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει αυτό, το οποίο η ηγεσία επιτάσσει. Και η ηγεσία κατευθύνει και βάζει στόχους. Άρα, πιστεύω, ότι ήδη μπαίνουν οι στόχοι αυτοί. Οι 6.500 offshore που υπάρχουν στην Ελλάδα και καλύπτουν από πίσω τους τεράστια ακίνητα θα πρέπει να φορολογηθούν. Επίσης, μια σειρά από ζητήματα, που έχουν σχέση με τη διαδικασία της αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό και αυτά πρέπει να εξεταστούν σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή τους. Δεν αναφέρομαι σε τίποτε άλλο. Εννοώ δηλαδή, ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Το δίκαιο κράτος συμπεριφέρεται, επαναλαμβάνω, ισότιμα σε όλους. Και αυτό πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Επειδή είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, η ευθύνη και η πολιτική απόφαση που λέτε, λέτε ότι είναι θέμα βούλησης και απόφασης, αφορά την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ή αφορά την ηγεσία της κυβέρνησης;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αφορά όλους μας θα έλεγα με την έννοια, ότι υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν γίνει πολλά χρόνια στη χώρα και οφείλουμε να τα κάνουμε. Καταλαβαίνετε, ότι δε μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί, γιατί τίθενται και στόχοι για τη χώρα υποχρεωτικοί και επιλέχθηκαν πολλές φορές οριζόντια μέτρα, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι άδικα. Από την άλλη πλευρά όμως, δε γινόταν διαφορετικά. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία σήμερα, είναι να δώσουμε ένα ισχυρό σήμα στους πολίτες με αφορμή και τον ΕΝΦΙΑ, ότι το δίκαιο κράτος είναι εδώ και το πραγματοποιούμε όλοι μαζί.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό που λέτε κ. Υπουργέ, το δίκαιο κράτος φαίνεται από τις κινήσεις του και με τα μέτρα που πήρατε κι εσείς στο Υπουργείο σας για τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, γιατί είδα μια πρωτόγνωρη αντιμετώπιση από τον κόσμο, πήγε πάρα πολύ καλά απ’ ό,τι φαίνεται.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι, διότι, όταν πρωτοήρθα στο Υπουργείο πριν από ένα χρόνο μου είχαν πει ότι πρέπει ν’ αυξήσουμε το εισιτήριο στο 1,70 από το 1,40 και ν’ απολύσουμε περίπου 1.000 ανθρώπους.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ήταν η εύκολη λύση αυτή.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κάναμε το ακριβώς αντίθετο σε συνεργασία με την τρόικα και αυτό είναι μια απάντηση, πώς μπορεί ένα κράτος, μια πολιτική ηγεσία, μια Διοίκηση να γίνεται δίκαιη με τους πολίτες, αποδίδοντας σ’ αυτούς καλές και φθηνές υπηρεσίες για την καθημερινότητά τους.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Άρα ουσιαστικά μπορεί ν’ αποτελέσει και πιλότο και για άλλους συναδέλφους σας, που βλέπουμε, ότι κάνουν το εντελώς αντίθετο.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:
Νομίζω, ότι πρέπει να βγούμε από τη λογική της διαχείρισης και να πάμε στη λογική της υπεράσπισης του δημοσίου και του κοινού συμφέροντος, αλλά αλλάζοντας τα πράγματα. Δε γίνεται να μην αλλάξουμε τα πράγματα. Εμείς για να φτάσουμε στη μείωση του εισιτηρίου μειώσαμε κόστη, εξυγιάναμε τις εταιρείες, προχωρήσαμε σε μια σειρά ενέργειες. Μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση, άρα δεν επιβαρύνουμε τους πολίτες συνολικά. Εισπράξαμε χρήματα, τα οποία δεν εισπράττονταν ποτέ, πολλά εκατομμύρια από διάφορα Υπουργεία, τα οποία δεν τα έδιναν, γιατί αδιαφορούσαν οι Διοικητές των εταιρειών και οι αντίστοιχοι Υπουργοί και ούτω καθ’ εξής. Θέλω να πω, ότι μόνο με αλλαγή των πραγμάτων γίνεται το κράτος πιο δίκαιο. Αυτό έχει σημασία.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό το μοντέλο το οποίο πραγματικά, χωρίς να το πολυαντιληφθεί κανείς, έφτασαν οι συγκοινωνίες από εκεί που ήταν ν’ αυξηθεί το εισιτήριο να το μειώσουν και να είναι και σε πιο καλή οικονομική κατάσταση, ακούω ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την ΕΥΔΑΠ η οποία μάλιστα, και θέλω να μου επιβεβαιώσετε την πληροφορία, αν είναι έτοιμη να εξαγοράσει την ΕΥΑΘ.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Και εκεί κάνουμε πολύ σοβαρή δουλειά. Η ΕΥΔΑΠ σήμερα είναι μια από τις πιο υγιείς εταιρείες της χώρας, όχι του Δημοσίου, με τεράστια κεφαλαιακή επάρκεια, γιατί συνέβαλλε και το Δημόσιο σ’ αυτό, με πολλά κέρδη, με απόδοση μερισμάτων στους μετόχους και στο Δημόσιο το οποίο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με μια προσπάθεια που κάνουμε τώρα να ιδρύσουμε την ΕΥΔΑΠ Νήσων έτσι ώστε να σταματήσουν να πηγαίνουν νερό οι «νερουλάδες» στα νησιά.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και να τροφοδοτεί η ΕΥΔΑΠ τα νησιά.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ακριβώς, με αφαλατώσεις και παραγωγή ενέργειας, μ’ ένα τεράστιο know how που έχει αυτή η εταιρεία και το προσωπικό της. Κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαία μια συνεργασία με την επίσης καλή εταιρεία ΕΥΑΘ, η οποία δεν έχει το αντίστοιχο know how και χρειάζεται τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ. Πολύ σύντομα πιστεύω, ότι θα έχουμε νέα και σ’ αυτό τον τομέα.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα δεν αποκλείεται..
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Καθόλου, το αντίθετο.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρον. Πριν επιστρέψω στα πολιτικά, θέλω να μας πείτε και την άποψή σας κι ένα σχόλιο. Μ’ αυτά τα περιφερειακά διόδια που μπήκαν εκεί στη Λαμία, Μπράλο, Μώλο κτλ., κι έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο όλο, ο Μπακογιάννης, ο Μητροπολίτης εκεί, οι Δήμαρχοι κτλ., τι ακριβώς συμβαίνει;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Είπαμε προηγουμένως για το δίκαιο κράτος. Κράτος που εφαρμόζει νόμους δίκαιους και κράτος που κατανέμει τα βάρη επίσης δίκαια και αναλογικά. Σας θυμίζω λοιπόν, επειδή και οι δυο είστε πολύ έμπειροι δημοσιογράφοι, ότι δυο γενιές ανθρώπων στη Φθιώτιδα και εκπρόσωποί τους, πάλευαν για να περάσουν οι δρόμοι από τη Λαμία, για να μη γίνει υπόγεια διάβασή μέσω του Μαλιακού, το θυμάστε.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Το θυμόμαστε, βεβαίως.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή πρέπει να σας πω, επειδή μιλάμε για το δίκαιο, γίνονται έργα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή. Σε ενάμισι χρόνο από σήμερα, το Καρπενήσι θα απέχει 2 ώρες κι ένα τέταρτο, γιατί θα φτιάξουμε και το κομμάτι αυτό που δεν έγινε, δηλαδή από τη Λαμία μέχρι το Λιανοκλάδι, μέχρι το Δομοκό. Σπάει η απομόνωση της Δυτικής Θεσσαλίας. Απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, κάτοικοι της Φθιώτιδας στην περιοχή. Υπάρχει ένα ζήτημα όμως, που δεν εννοούν ορισμένοι να καταλάβουν ή δε θέλουν να καταλάβουν, γιατί εξυπηρετούν πολύ μικρά, τοπικά συμφέροντα.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πρώτον, τα διόδια αυτά ψηφίστηκαν το 2007, ορισμένοι μάλιστα από αυτούς που ήταν εισηγητές τότε σε συμβάσεις, Βουλευτές, σήμερα μιλάνε για μάστιγα. Ποιον κοροϊδεύουν; Δεύτερον, τα διόδια υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, δεν κάνουμε κάτι πρωτότυπο εδώ στην Ελλάδα. Ποια είναι η μάστιγα λοιπόν; Κάνουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα; Τρίτον, είπαν κάποιοι: «μα γιατί δε διαπραγματευθήκατε τώρα που ξανάρχισαν οι συμβάσεις; Ναι, το 2007 έγιναν τα διόδια αποφασίστηκαν, αλλά γιατί δε διαπραγματευθήκατε φθηνότερα διόδια;». Η απάντηση είναι η εξής. Εάν έμπαιναν οι διαπραγματευτές, μεταξύ των οποίων κι εγώ, στη λογική να διαπραγματευθούμε ξανά τις συμβάσεις με επιτόκια 2%, και 3% σε ό,τι αφορά τα διόδια με 34 Τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την ώρα που τα επιτόκια της Ελλάδας σήμερα όπως ξέρετε, είναι 9% και 10%, ποιον θα βλάπταμε λοιπόν; Δε θα βλάπταμε τους πολίτες; Τέταρτο και πιο σημαντικό απ’ όλα. Εδώ υπάρχει κάτι το οποίο πραγματικά δείχνει πόσο οι ταγοί, αυτοί που εκλέχθηκαν για να υπηρετούν το λαό, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Σας ρωτώ και τους δύο και ρωτώ και τους ακροατές, επιτρέπεται να κυκλοφορούν νταλίκες μέσα σε συνοικισμούς, σε οικισμούς, σε πόλεις;
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Προφανώς όχι.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Γιατί κυκλοφορούν όμως; Γιατί αφήνουν οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες, η Τροχαία, όλες οι Αρχές, να κυκλοφορούν νταλίκες, που σκοτώνουν μικρά παιδιά μέσα στους οικισμούς; Γιατί υπάρχουν μικροσυμφέροντα, για να σταματήσουν σε κάποια καφετέρια ή σε κάποιο καφενείο. Η νταλίκα, το φορτηγό πληρώνονται το αντίτιμο του διοδίου, όταν αναλαμβάνουν μια μεταφορά.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προφανώς. Γιατί να μην την αποδώσει λέτε.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν την αποδίδει και κάνει καταστροφή στους δρόμους, καταστρέφει το περιβάλλον, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις ζωές των ανθρώπων, αλλά οι κύριοι Δήμαρχοι και όποιοι άλλοι υπεύθυνοι, απευθύνονται στον Υπουργό για τα διόδια και στο Δημόσιο γιατί; Γιατί αυτό είναι εύκολο. Εγώ έστειλα προχθές έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, τώρα θα στείλω και σε όλους τους Δημάρχους και στον Εισαγγελέα, όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, στο δίκαιο κράτος πρέπει να τιμωρείται. Θα πρέπει να πάρουν μέτρα, όπου κυκλοφορεί νταλίκα σε οικισμό, πρέπει να σταματήσει άμεσα, τώρα. Διότι 10 χρόνια τώρα ξέρω, τους αφήνουν και κυκλοφορούν. Κι ένα τελευταίο σε ό,τι αφορά τα διόδια του Μώλου, που είναι 0,35 ευρώ, ξέρετε τι συμβαίνει; Οι κάτοικοι της περιοχής δεν πληρώνουν, διότι έχουν κάρτες.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Γιατί φωνάζουν;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, ότι γίνεται ένα έργο σύγχρονο, μεγάλο και επειδή θέλουν να υπηρετούν μικροτοπικά συμφέροντα, βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις, οι οποίες είναι σε βάρος των συμπολιτών τους. Τους καλώ λοιπόν τώρα, ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εφαρμόσουν τους νόμους. Καλώ όλους τους αρμοδίους να εφαρμόσουν τους νόμους. Αυτό μπορώ να πω.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Να πάμε λίγο στα πολιτικά. Είχατε ένα άρθρο προχθές, στο οποίο αναφέρετε ότι θα προταθεί ως Πρόεδρος κάποιος που θα μπορεί να συγκεντρώσει 180, όχι κάποιος που κάνει για Πρόεδρος. Τι εννοείτε μ’ αυτό; θεωρείτε ότι ένα πρόσωπο από το χώρο της Κεντροδεξιάς ή Κεντροαριστεράς μπορεί να επιτύχει αυτό το μαγικό αριθμό των 180;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εννοώ κατ’ αρχήν, ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στην Ελλάδα δεν έρχεται ούτε ένα ευρώ για επένδυση, διότι όλοι ζουν με μια αβεβαιότητα σχετικά με το αύριο, τί θα γίνει στην Ελλάδα. Υπάρχει λοιπόν ένα ερώτημα πολιτικής σταθερότητας. Η γνώμη μου λοιπόν είναι, να λύσουμε άμεσα το ζήτημα του Προέδρου και ν’ απαντήσουμε άμεσα στο ερώτημα «εκλογές ή μη εκλογές».
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό μπορεί να γίνει με επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ναι. Το δεύτερο είναι, ότι εδώ έχουμε το εξής παρανοϊκό φαινόμενο, που ο ένας λέει «εγώ έχω 180 και μπορώ να βγάλω Πρόεδρο» και ο άλλος λέει «εγώ έχω 120 και εν πάση περιπτώσει ό,τι και να κάνεις δεν πρέπει να τον ψηφίσω». Εδώ δε μιλάμε για Πρόεδρο λοιπόν, ουσιαστικά γίνεται ένα διαγκωνισμός, εκλογές ή μη εκλογές σε βάρος της χώρας.
Και είναι αυτό, που έλεγα προηγουμένως, με αφορμή τα διόδια ή και με αφορμή τα εισιτήρια. Δηλαδή δεν άλλαξε τίποτα σ’ αυτό το πολιτικό σύστημα σ’ αυτή τη χώρα; Συνεχίζουμε τα ίδια λάθη; Θέλουμε λοιπόν έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα εκπροσωπεί την εθνική ενότητα, θα εκπροσωπεί τις αλλαγές, που πρέπει να γίνουν στη χώρα και θα εκπροσωπεί την Ελλάδα επάξια με πολύ σεβασμό στο εξωτερικό.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Εντάξει όμως, δε συζητάμε αυτό τελικά. Δυστυχώς αλλά δε συζητάμε αυτό, συζητάμε για το αν θα γίνουν εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία, νέα πλειοψηφία στη Βουλή και την κοινωνία. Μια πλειοψηφία, που θα εκπροσωπεί μεγάλες αλλαγές, δηλαδή το δίκαιο κράτος, την απόδοση δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου και μια σειρά άλλα θέματα. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα λοιπόν.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτή η Βουλή μπορεί να τη δώσει αυτή την πλειοψηφία;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κατά τη γνώμη μου ναι, αλλά στη λογική, ότι πρέπει ν’ αλλάξουν λογική τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Δε μπορεί να πηγαίνουμε μ’ αυτή τη λογική συνεχώς. Αυτό το νόημα έχει η δική μου η πρόταση.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Συγνώμη, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει αυτό;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εγώ εύχομαι και θέλω και πιστεύω, ότι αυτό θα συντελέσει και στο να γίνει μια μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα, να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο να βρούμε έναν Πρόεδρο, ο οποίος θα εκπροσωπεί με τρόπο υποδειγματικό, θα έλεγα, την εθνική κατ’ αρχήν και λαϊκή ενότητα, που είναι αυτή τη στιγμή κουρελιασμένη λόγω της κρίσης. Αυτό λοιπόν είναι το ζητούμενο και οι μεγάλες αλλαγές. Το πολιτικό σύστημα έχει την ευκαιρία να δείξει στους πολίτες, ότι άλλαξε. Διαφορετικά, συνεχίζουμε τις παλιές καλές πρακτικές. Λοιπόν, δε μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ: Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Γιατί είχαμε και τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες με την 3η του Σεπτέμβρη, την πλευρά Βενιζέλου, την πλευρά Παπανδρέου. Βλέπετε να μπορεί να πάει ενωμένο το κόμμα; Σώζεται το μαγαζί; Μπορεί να πάει ενωμένο στην επόμενη φάση;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Εγώ θα σας πω μια πολύ καθαρή κουβέντα: Το ΠΑΣΟΚ το χρειάζεται η Ελλάδα, την Κεντροαριστερά, την Προοδευτική Παράταξη, όπως θέλετε πείτε το.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Το καταλαβαίνουν όμως πολλοί αυτό στο ΠΑΣΟΚ;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αν δεν καταλαβαίνουν, τότε κάνουν ζημιά όχι στο ΠΑΣΟΚ, στη χώρα. Δεν είναι δυνατό να υπάρξει Ελλάδα προοδευτική με αλλαγές ριζοσπαστικές, που χρειάζεται ο τόπος και δικαιοσύνη και δίκαιο κράτος χωρίς να υπάρχει αυτή η παράταξη.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ποιος δεν το καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο είναι τόσο προφανές ενδεχομένως και τόσο σημαντικό;
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Νομίζω, ότι έχουμε εμπλακεί στη λογική του μικρού κόμματος, ενώ είμαστε μια μεγάλη παράταξη. Έχουμε εμπλακεί λοιπόν στη λογική του μικρού κόμματος και αρκούμαστε σ’ αυτό, δυστυχώς.
Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κάπως έγινε μικρό όμως.
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτό δημιουργεί, όπως λέμε, κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά κοιτάξτε, αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η παράταξη είναι πολύ μεγάλη και την έχει ανάγκη η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός. Και το εννοώ αυτό. Και σ’ αυτό πρέπει να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας.
Α. ΡΑΒΑΝΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.