Nα βάλουμε πλάτη όλοι για την οικονομία

Ημερομηνία: Σάββατο 23, Ιανουάριος 2010 | Print | Στην κατηγορία:

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ημερησία και το δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

Καλές οι προθεσμίες που παίρνουμε από την Ευρώπη, αλλά στις αγορές μας κοστίζουν ακριβά. Πότε θα δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα;
Αυτό που μας κόστισε ακριβά όλα αυτά τα χρόνια, κύριε Αντύπα, είναι η αδράνεια, η προσπάθεια ενοχοποίησης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μέσω της περιβόητης απογραφής, η λογική του αυτόματου πιλότου, η ηθικοπλαστική προσέγγιση της πολιτικής και της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχουμε σηκώσει όλοι τα μανίκια και δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά για να ανακάμψει η οικονομία. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης πέρασε το πρώτο κρίσιμο τεστ σε ΕΕ και διεθνείς αγορές κι αυτό είναι σημαντικό για τη σταδιακή αναστροφή του κακού κλίματος και της αρνητικής ψυχολογίας. Αν το τηρήσουμε πιστά η αξιοπιστία της χώρας θα αυξηθεί και μαζί μ’ αυτή θα ανακάμψει σταδιακά και η οικονομική δραστηριότητα και φυσικά σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε και τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα.

Μήπως είναι λάθος η έμφαση που δίνετε στα δημοσιονομικά;
Λάθος είναι να θεωρούμε ότι η οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται σε καθεστώς υπερχρέωσης είτε αυτό αφορά στο κράτος, είτε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χωρίς να γινόμαστε εμμονικοί οφείλουμε να βάλουμε τα δημόσια οικονομικά σε μία σειρά για να υπάρξουν τελικά τα κεφάλαια που απαιτούνται για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Nα βάλουμε πλάτη όλοι για να υπάρξουν οι τομές και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ανάγκη δύο νευραλγικοί τομείς του κοινωνικού κράτους και του Δημοσίου, η παιδεία και η υγεία. Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες και την παραταξιακή μας ιστορία.

Σας επισημαίνω ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει τα έργα. Πως θα πάρει μπρος η οικονομία;
Τώρα ξεκινάνε όλα. Τους πρώτους μήνες επαναπροσδιορίσαμε τις εθνικές προτεραιότητες στην οικονομία και βάλαμε τις βάσεις για να επανακάμψει η εμπιστοσύνη όλων στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει πλέον κατατεθειμένος και εγκεκριμένος οικονομικός χάρτης για την επόμενη τριετία. Μέσα από την ενίσχυση της εθνικής αξιοπιστίας, την εξοικονόμηση πόρων και τη σωστή αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ η οικονομία θα μπει σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης.

Βοηθούν την ανάπτυξη οι φόροι; Γιατί όλο για φόρους ακούμε…
Βοηθάνε στο βαθμό που είναι δίκαιοι και δεν προκαλούν στρεβλώσεις, επιβαρύνοντας τους μη έχοντες και αφήνοντας απέξω τους προνομιούχους. Στην Ελλάδα μια ζωή πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι, ουσιαστικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, και ορισμένες ειδικές ομάδες συνεισφέρουν δυσανάλογα στα φορολογικά βάρη. Σ’ αυτή την πρακτική μπαίνει επιτέλους τέλος.

Τι θα πάρετε μας το λετε. Τι θα δώσετε; Θα αποκτήσουμε ποτέ υγεία και παιδεία;
Υπενθυμίζω ότι η παιδεία πριμοδοτήθηκε με 1 δις ευρώ επιπλέον στον φετινό προϋπολογισμό. Στην υγεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συμμαζέματος της σπατάλης σε προμήθειες αναλώσιμων υλικών, μέρος της οποίας είναι και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι προϋποθέσεις συνεπώς υπάρχουν υπό την έννοια ότι ξεκινάμε με καλούς οιωνούς. Πρέπει στην πορεία να βάλουμε πλάτη όλοι για να διευκολύνουμε να υπάρξουν οι τομές και οι διαρθρωτικές αλλαγές εκείνες που έχουν ανάγκη δύο νευραλγικοί τομείς του κοινωνικού κράτους και του Δημοσίου, η παιδεία και η υγεία. Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες και την παραταξιακή μας ιστορία.

Πως θα πείσετε την κοινή γνώμη όταν στους κόλπους της κυβέρνησης και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου υπάρχουν δύο γραμμές;
Κάθε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στηρίζεται πάνω στην πολυφωνία, το διάλογο και την καλώς εννοούμενη διαφωνία. Έτσι πορεύθηκαν πάντα οι δημοκρατικές παρατάξεις και έτσι θα συνεχίζουν να πορεύονται στο μέλλον. Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και από τις διαφορετικές φωνές εντός κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το χάος που παραλάβαμε, η ανοργανωσιά και η αδιαφάνεια της προηγούμενης κυβέρνησης δημιούργησαν ένα θολό τοπίο που, όπως είναι λογικό, μέχρι να ξεκαθαρίσουμε μεγέθη και πράγματα υπήρχαν και διαφορετικές φωνές ως προς το πώς πρέπει να πορευθούμε. Τόσο το κρίσιμο της κατάστασης, όσο και οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέβαλαν ώστε να αποσαφηνιστεί και να αποκρυσταλλωθεί η οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί. Θεωρώ ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο κινούνται συντεταγμένα και με σαφές σχέδιο, ώστε σύντομα η Ελλάδα να βγει από την κρίση και ο Έλληνας πολίτης να ανακάμψει οικονομικά. Η κοινή γνώμη δε θα πεισθεί λοιπόν με τα λόγια μας, αλλά με το έργο μας.

Αυτή η κυβέρνηση μόνο έλλειμμα πολιτικής δεν έχει, αφού σε 100 μέρες έχουν γίνει τομές που η ΝΔ δεν τόλμησε σε έξι χρόνια

Όλο για το σύστημα συζητάτε. Συσκέψεις επί συσκέψεων για τον συντονισμό. Το επόμενο στάδιο είναι να σας φταίει η επικοινωνία…
Είμαστε μια νέα κυβέρνηση και είναι απολύτως θεμιτό να αφιερώνουμε χρόνο στο συντονισμό της δράσης μας. Η έλλειψη πολιτικού προγράμματος και συντονισμού είναι που οδηγεί στο πολιτικό κενό και στην αποθέωση της επικοινωνίας, όπως περίτρανα απέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτή η κυβέρνηση μόνο έλλειμμα πολιτικής δεν έχει, αφού σε 100 μέρες έχουν γίνει τομές που η ΝΔ δεν τόλμησε σε έξι χρόνια. Καταθέσαμε νομοσχέδια για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τις αλλαγές στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ». Προχωράμε σε νομοθετικές αλλαγές για ομογενείς και αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, για τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τον εκλογικό νόμο. Εφαρμόζουμε ήδη πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, με στόχο την ταχεία ανασυγκρότηση της χώρας, μέσα από θεσμικές αλλαγές.

Τι θα αλλάζατε από τις 100 πρώτες ημέρες;
Οι 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελούν την αρχή ενός πολύ σημαντικού κυβερνητικού έργου, μιας σημαντικής, προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης που πολύ σύντομα θα οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, σε μια νέα αντίληψη για τη θέση του πολίτη στη δημοκρατική διαδικασία. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα ήθελα να είναι το χάος που παραλάβαμε από τη ΝΔ και όχι τα δικά μας πεπραγμένα.

Ποια είναι η αγωνία σας για τις ερχόμενες 100, που είναι και πιο κρίσιμες;
Είναι προφανές ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι το κρίσιμο ζήτημα για το οποίο αγωνιούμε όλοι όσοι έχουμε επίγνωση και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά. Είναι, δε, το σημαντικότερο γιατί η οικονομία επηρεάζει μια άμεσα μια σειρά τομέων, όπως η ανάπτυξη, ο τουρισμός, η ασφάλεια. Σε σχέση με τον τελευταίο, την ασφάλεια της χώρας, είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, με την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας, αλλά και την αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καταρτίσαμε και εφαρμόζουμε ήδη μια νέα, εκσυγχρονισμένη, διακλαδική και συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική που πολύ σύντομα θα αποδώσει καρπούς έτσι ώστε η χώρα μας να αποτελέσει υπόδειγμα στον τομέα της ασφάλειας.

Για ένα πράγμα να είστε σίγουρος, ότι οι τρομοκράτες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους

Θα τους μάθουμε ποτέ τους γνωστούς- άγνωστους;
Το κρίσιμο ζητούμενο, αυτό για το οποίο δίνουμε τη μάχη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι να εμπεδώσουν όλοι όσοι αναμειγνύονται σε βίαιες και παράνομες πράξεις ότι δε θα ανεχθούμε τη βία, από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει και μπορούν να χαίρουν του δημοκρατικού τους δικαιώματος να διαδηλώνουν άφοβα, μαζικά και ειρηνικά. Το μήνυμα στάλθηκε επιτυχημένα τον Δεκέμβρη. Έτσι θα πορευθούμε και στο μέλλον.

Σας κατηγορούν ότι όλο ακουμπάτε τους τρομοκράτες, αλλά ποτέ δεν τους πιάνετε. Οι βόμβες απειλούν και την οικονομία…
Για ένα πράγμα να είστε σίγουρος, ότι οι τρομοκράτες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Πρόκειται για μια χούφτα δειλών ανθρώπων που δε μπορούν να απειλούν την ασφάλεια του Έλληνα, να αμαυρώνουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα, να στρεβλώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας, ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

0 Σχόλια

Έχετε Άποψη;


ΟΔΗΓΙΕΣ
Για την αποστολή του σχολίου σας πρέπει να συμπληρώσετε το όνομά σας καθώς και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Το email σας δεν εμφανίζεται στους επισκέπτες του ιστότοπου.

Παρακαλούμε κρατήστε τα σχόλιά σας σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου. Για την προβολή κάθε σχολίου είναι απαραίτητη η έγκρισή του από τους διαχειριστές του ιστότοπου.

Στην ίδια κατηγορία