Εξασφαλίστηκαν οι πόροι για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μ. Χρυσοχοΐδη στο δημοσιογράφο Σπ. Μουρελάτο στο Newsit

Για τις επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας

«Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται το τμήμα από την Αγία Μαρίνα, από το Χαϊδάρι δηλαδή χοντρικά, μέχρι τον Πειραιά.

Θέλω να σας πω – και μπορώ να το πω σήμερα και μάλιστα αποκλειστικά σε εσάς – ότι εξασφάλισα μέσα από μια τεράστια προσπάθεια, με τους λίγους πόρους που διαθέτουμε, ένα ποσό αρκετό, προκειμένου να κατασκευάσουμε τη Γραμμή 4, δηλαδή από τον Ευαγγελισμό στο Γαλάτσι, το κτήμα Βεϊκου. Ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, γιατί εξυπηρετεί λαϊκές γειτονιές, εργαζόμενους, δηλαδή από το κέντρο της Αθήνας, την Κυψέλη μέχρι το Γαλάτσι, τα Πατήσια, ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε 250,000 συμπολίτες μας την ημέρα.

Επίσης, θα ανακοινώσω σε λίγες ημέρες στη Βουλή την επέκταση του προαστιακού από το αεροδρόμιο μέχρι το Λαύριο».

 

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

«Αναφέρομαι σε ένα νέο πολιτικό συνασπισμό, εννοώ μια νέα πλειοψηφία που θα στηρίζει τις πολιτικές που εφαρμόζουμε ή περίπου αυτές. Εννοώ δηλαδή, να υπάρξει μια ευρεία πλειοψηφία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα εκφράζει τη νέα ενότητα και τη νέα Ελλάδα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν μπορούμε απλά να πάμε σε 180 ψήφους για να αποφύγουμε τις εκλογές, ούτε να μην πάμε στους 180 απλώς για να γίνουν εκλογές. Δηλαδή, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι αφορμή, ούτε για να κάνουμε, ούτε για να αποφύγουμε τις εκλογές. Είναι αφορμή και αφετηρία για συμφωνία σε ριζοσπαστικές, δίκαιες αλλαγές στο κράτος και τη διοίκηση υπέρ των πολιτών. Αυτό είναι το μήνυμά μου σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές».

 

Για το ΠΑΣΟΚ

«Πρέπει να άρουμε ορισμένες πολύ μεγάλες παρεξηγήσεις που υπάρχουν μεταξύ ημών και των συμπολιτών μας. Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, βάλαμε πλάτη, δεν χρεοκόπησε η χώρα, είμαστε οι μόνοι που κρατήσαμε μια σταθερή, σθεναρή και συνεπή στάση, όπως κι αν την αντιλαμβάνεται κανείς αυτή, ακόμη και αρνητικά. Αυτό σημαίνει, ότι ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια να συνδιαλέγεται με τους δανειστές μας, με τους συμμάχους μας, με τους εταίρους μας, για να μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι. Είμαστε η πολιτική δύναμη που καθόρισε την μεταπολιτευτική περίοδο με πολύ μεγάλες αλλαγές και προσφορά στη χώρα. Συνεπώς, δεν μπορεί όλη αυτή η υπόθεση να πεταχτεί στα σκουπίδια. Χρειάζεται μια καθαρή εξήγηση, ειλικρινής, μεταξύ ημών και όλων των συμπολιτών μας. Όλων, ανεξάρτητα του τι ψήφισε ο καθένας, ιδιαίτερα όμως με εκείνους που σταθερά πίστεψαν και στήριξαν αυτή την παράταξη όλα τα χρόνια. Η Μεταπολίτευση δεν είναι για τα σκουπίδια. Η Μεταπολίτευση ήταν μια περίοδος, η λαμπρότερη ίσως της ελληνικής ιστορίας».

 

«Το δεύτερο, που χρειάζεται να γίνει είναι να διατυπώσουμε με σαφήνεια την ταυτότητά μας. Ότι είμαστε μια παράταξη, ένα κόμμα του ριζοσπαστικού κέντρου . Είμαστε η προοδευτική, δημοκρατική παράταξη, είμαστε η προοδευτική Αριστερά, που έμαθε και κάνει αλλαγές, με ένα κριτήριο, το ριζοσπαστικό μέτρο, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανείς, ούτε η συντηρητική παράταξη, που επικαλείται διαρκώς τις δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές, ούτε η λαϊκιστική Αριστερά, η οποία το μόνο, που επικαλείται είναι οι διακηρύξεις και το σήκωμα της γροθιάς. Δεν φθάνουν αυτά. Είναι αναγκαία, λοιπόν, η παράταξη αυτή για την Ελλάδα γιατί ξέρει να κάνει αλλαγές».

 

«Δεν είμαστε και δεν πρέπει να είμαστε συμπληρωματική δύναμη κανενός. Δεν είμαστε συμπληρωματικό κόμμα κανενός. Δεν είμαστε συμπληρωματικό μέρος κανενός. Οφείλουμε να είμαστε μια αυτοδύναμη, υπαρκτή πολιτική δύναμη, που έχει ολοκληρωμένη άποψη για τη χώρα και διεκδικεί αυτοδύναμα, δεν λέω εκλογικά αυτοδύναμα, εννοώ πολιτικά και εθνικά αυτοδύναμα, την παρουσία της στην πολιτική ζωή και στον πολιτικό στίβο της χώρας. Αυτό πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας από εδώ και πέρα. Δεν είμαστε παρακολούθημα και συμπληρωματική δύναμη κανενός».

 

Για το ΣΥΡΙΖΑ

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, αλλά συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει «ναι» στην Ευρώπη, χωρίς επιφυλάξεις, λέει «ναι» στο ευρώ χωρίς επιφυλάξεις, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μην συνεργαστούμε μαζί του. Ή με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη που έχει σε τρία-τέσσερα μεγάλα, κυρίαρχα και κρίσιμα εθνικά ζητήματα – που αφορούν την υπόσταση της χώρας – συμφωνία πάνω σε αυτά, χωρίς επαναλαμβάνω οποιαδήποτε αίρεση ή ερωτηματικό».

 

Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

«Τους ηγέτες τους κρίνει ο λαός, τους κρίνουν αυτοί που τους ψήφισαν, τους κρίνουν τα συνέδρια, τους κρίνουν οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ένα κόμμα. Ακούω πολλούς, που λένε να τεθεί θέμα ηγεσίας ή να φύγει ο Πρόεδρος ή να αλλάξει ο Πρόεδρος κ.α. Η γνώμη μου είναι, ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να θέτει τέτοια ζητήματα. Τα ζητήματα αυτά τα θέτουν, είτε μέσα από μαζικές ψηφοφορίες οι πολίτες, είτε τα συνέδρια των κομμάτων. Γιατί τα συνέδρια στηρίζονται πάνω στα καταστατικά, υπάρχει ο καταστατικός χάρτης του κάθε κόμματος. Άρα λοιπόν, όλες αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν κανένα νόημα. Να σας πω και κάτι ακόμη. Πριν από τις ηγεσίες, υπάρχει το θέμα των θέσεων. Οι ηγεσίες υπηρετούν θέσεις. Εγώ λοιπόν πιστεύω, ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ οφείλει να γίνει ο προάγγελος των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα και να μην είναι ένας διαχειριστής, συμπληρωματική δύναμη της Ν.Δ. σήμερα ή κάποιου άλλου αύριο. Να διεκδικήσει από τον ελληνικό λαό με μια πολύ καθαρή τοποθέτηση την ταυτότητά του και την έγκρισή της από τον λαό».