Δύο πράγματα έχω μόνο στο μυαλό μου, σταθερότητα και κεντροαριστερά

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον τηλεοπτικό σταθμό “Κρήτη TV”

 

 

Δημοσιογράφος: Θέλω να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και θέλω να ανοίξουμε το πολιτικό κεφάλαιο σε αυτό το δεύτερο μέρος κ. Χρυσοχοΐδη, το οποίο έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ήδη είμαστε κοντά σε κάλπες, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, θέλω να μου πείτε αν αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες τελικά, και στα τρία επίπεδα: και στους δήμους και στις περιφέρειες και στην ευρωκάλπη ή κάνετε διαχωρισμό;

Υπουργός: Κάθε εκλογή έχει ένα αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε δεν θέλουμε, επιδρά στα πράγματα. Δεν ψηφίζουμε βέβαια για κυβέρνηση, ψηφίζουμε για ευρωβουλή. Ωστόσο το αποτέλεσμα, πάντα, την επόμενη μέρα έχει ένα μήνυμα προς τους κυβερνώντες, προς την αντιπολίτευση, προς όλους. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το ξεχνά. Τι θα προσδοκούσε κανείς μετά από 5 χρόνια κρίσης και στην «αυγή» αν θέλετε, στην πόρτα της εξόδου; Στο τέλος του μνημονίου; Θα προσδοκούσε η επόμενη μέρα να έχει κοινωνική ειρήνη, να έχει σταθερότητα πολιτική και να έχει ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό μαζί με αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ξαναυπάρξει στη χώρα απασχόληση, να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνικό κράτος. Αυτά που κάθε άνθρωπος αναζητά. Τι είναι προϋπόθεση γι αυτό; Ένα πράγμα: να μπορούμε αύριο έχοντας τη σταθερότητα να πάμε στο επόμενο βήμα. Γιατί αν δεν έχουμε σταθερότητα, αν δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, τότε προφανώς δεν θα μπορέσουμε να τα κάνουμε αυτά.

Εμείς, επειδή έχουμε ευρωεκλογές, αποδείξαμε ότι είμαστε πιο ευρωπαίοι από όλους. Κάναμε τεράστιες θυσίες, εν γνώσει μας, για να παραμείνουμε στο ευρώ. Που δεν έχει κανένας λαός στην Ευρώπη. Έχουν κάνει οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι αλλά σαν και μας κανένας. Αποδείξαμε ότι είμαστε πάρα πολύ ευρωπαίοι, δεν έχουμε ανάγκη να αποδείξουμε σε κανέναν ότι «ξέρεις εμείς οι έλληνες είμαστε ευρωπαίοι, αγαπάμε την Ευρώπη και θέλουμε το ευρώ». Το έχουμε αποδείξει με θυσίες.

Και επίσης κάναμε πολύ μεγάλες θυσίες για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να μην οδηγήσουμε την κοινωνία σε πλήρη διάρρηξη των σχέσεων, σε εμφύλιους κλπ, και μείναμε όρθιοι. Αυτό, επίσης, το κατορθώσαμε όλοι μας, εννοώ η ελληνική κοινωνία, οι έλληνες και οι ελληνίδες. Άρα λοιπόν, το γεγονός ότι υπάρχουμε οφείλεται σε όλους μας. Άρα, η πολιτική σταθερότητα είναι ένα αγαθό το οποίο εμείς, όλοι μας, διαφυλάξαμε με στερήσεις. Τώρα η επόμενη κίνησή μας θα είναι να τινάξουμε στον αέρα όσα πετύχαμε; Όχι βέβαια. Όποιος το λέει προφανώς δεν ξέρει τι σημαίνει έλληνας και ελληνίδα, τι σημαίνει ελληνικός λαός.

Δημοσιογράφος: Ερώτηση: υπονοείτε πίσω από αυτό της σταθερότητας ότι αν ο Έλληνας πολίτης, κάλπη είναι, επιλέξει πολιτική δύναμη που δεν έχει σχέση με τις πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν την κυβέρνηση, επιλέγει αστάθεια; Αυτό λέτε ή λέτε κάτι διαφορετικό;

Υπουργός: Σήμερα, ακόμα, ορισμένοι δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι η υπόθεση μνημόνιο τελείωσε, έκλεισε, δεν υπάρχει πλέον.

Δημοσιογράφος: Έκλεισε; Γιατί ο κ. Παναγούλης μόλις χθες είπε ότι «Τελειώνουν τα μνημόνια κατ’ όνομα, συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές. Θα οδηγήσω σε Ειδικό Δικαστήριο, αν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όσους καταβύθισαν αυτή τη χώρα.». Έκλεισε το θέμα του μνημονίου;

Υπουργός: Το θέμα του μνημονίου έκλεισε με την έννοια ότι δεν υπάρχουν μπροστά μας άλλες τέτοιου είδους υποχρεώσεις. Αυτή η υπόθεση τελείωσε. Έχουμε μια νέα εποχή. Τι λέει λοιπόν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ; Λέει «το όπλο παρά πόδα». Αν θυμάστε το ’49 ο Ζαχαριάδης στην Τασκένδη έλεγε, την ώρα που η Ελλάδα έβγαινε από τα αποκαΐδια του εμφυλίου με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες κλπ., έλεγε θα πάμε για τρίτο γύρο, «το όπλο παρά πόδα». Έτσι λένε και τώρα, δηλαδή «έχουμε νέο μνημόνιο». Δεν έχουμε νέο μνημόνιο. Έχουμε έξοδο από την κρίση.

Δημοσιογράφος: Ούτε το μεσοπρόθεσμο θα σας πει κάποιος; Ούτε οι δεσμεύσεις μέχρι το 2050 της επιτήρησης είναι όχι μνημόνιο, μνημονιακές πολιτικές;

Υπουργός: Οι δεσμεύσεις της χώρας, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, όλων των χωρών της Ευρώπης που συμμετέχουν σε αυτή την υπόθεση που λέγεται ευρωζώνη, είναι δεδομένες και θα μεγαλώσουν τα επόμενα χρόνια με την έννοια ότι αναλαμβάνουμε δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την κοινή ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και την κοινή δημοσιονομική πολιτική. Είναι άλλης τάξεως θέμα αυτό και είναι άλλης τάξεως θέμα ότι ψηφίζουμε για να κόβουμε τις συντάξεις, να μειώνουμε περαιτέρω τους μισθούς, να απολύουμε δημοσίους υπαλλήλους και ούτω καθ’εξής. Είναι άλλο το ένα ζήτημα και άλλο το άλλο ζήτημα. Εξ’ άλλου το να έχουμε ισορροπημένους προϋπολογισμούς είναι αγαθό, ότι δεν δανειζόμαστε για να συντηρούμαστε αλλά δανειζόμαστε για ανάπτυξη. Γιατί ο επόμενος δανεισμός της χώρας θα αφορά την ανάπτυξη.

Δημοσιογράφος: Έχουμε όμως δημόσιο χρέος, θα σας πει κάποιος. Χρωστάμε.

Υπουργός: Τι έχει απομείνει; Έχει απομείνει η διαχείριση του χρέους. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα. Αλλά θα γίνει πάλι από μια κυβέρνηση που πρέπει να είναι ισχυρή, σταθερή, να μιλάει στο όνομα της κοινωνίας.

Αυτό που θέλουμε τώρα για να το πω πιο πολιτικά, είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μπροστά στη νέα εποχή για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Διότι η διαφορετική άποψη λέει όχι έχουμε ακόμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο, καταδικάστε τους μνημονικούς. Κοιτάξτε, όταν δεν μπορείς να ελιχθείς, σπας.

Δημοσιογράφος: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για νέα Ελλάδα, νέα παράταξη;

Υπουργός: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τη νέα εποχή.

Δημοσιογράφος: Α, για τη νέα εποχή. Τότε κ. Χρυσοχοΐδη επιτρέψτε μου να σας πω ότι κάποιος δεν διαβάζει καλά την πορεία προς τις εκλογές, ή εσείς ή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Διότι εσείς λέτε δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος πάλι σήμερα από την Λάρισα επανέρχεται και λέει ότι αφενός μεν χωρίς τους 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση αφετέρου εμείς το λέμε καθαρά,το ΠΑΣΟΚ θέτει το ζήτημα από τώρα: εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εκείνο που δίνει την εντύπωση ότι εμείς καταβυθιζόμαστε άρα η κυβέρνηση κλονίζεται, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση. Με συγχωρείτε, τι γίνεται; Εσείς λέτε δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι τελικά ψηφίζουμε και για την κυβέρνηση, συμφωνείτε εσείς; Ψηφίζουμε για την κυβέρνηση;

Υπουργός: Ο κ. Βενιζέλος, τον άκουσα και χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έθεσε με καθαρό θα έλεγα τρόπο το θέμα της σταθερότητας, της πολιτικής.

Δημοσιογράφος: Πώς; δειγματίζοντας εμένα ως ψηφοφόρο και εσάς με βάση το αποτέλεσμα θα σας πει κάποιος; Γιατί εσείς επιμείνατε για σταθερότητα. Βλέπετε οφείλω να είμαι πιεστικός γιατί εδώ πρέπει να το διευκρινίσετε. Και ξέρετε γιατί το λέω, αν ο ΣΥΡΙΖΑ το χρησιμοποιούσε εδώ και ένα χρόνο σύνθημα, ότι κρίνετε η κυβέρνηση, έρχεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και το επιβεβαιώνει.

Υπουργός: Νομίζω πρέπει να απαντήσουμε με καθαρό τρόπο. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας την επομένη των εκλογών, κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, δηλαδή, ναι, δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε για να αναδείξουμε αύριο εθνική κυβέρνηση, ψηφίζουμε για να αναδείξουμε – τη δεύτερη Κυριακή – τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή, τους 21 από τους 751, για να είμαστε πολύ ακριβείς, και ψηφίζουμε επίσης – την πρώτη Κυριακή – για τους εκπροσώπους μας στις Περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες που κατά τη γνώμη μου είναι η κρισιμότερη εκλογή αυτής της περιόδου. Με ποια έννοια; Ότι καλούνται οι πόλεις μας, οι Δήμοι μας, να πάρουν στα χέρια τους, ουσιαστικά, τη διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών. Εκεί θα πάμε, θα οδηγήσουμε προς τα κάτω την εξουσία. Η άποψη μου είναι σαφής, την ανέφερα και στο αεροδρόμιο, τη διατυπώνω και τώρα…

Δημοσιογράφος: Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέει κάτι διαφορετικό, εγώ έτσι το αποκωδικοποιώ, επιτρέψτε μου και διορθώστε με. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το λέει με σαφήνεια: στο όνομα της σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα, δεν κρίνετε η κυβέρνηση. Αυτή όμως η διατύπωση, επιτρέψτε μου κ. Χρυσοχοΐδη γιατί είστε ένας πανέξυπνος πολιτικός δεν είναι ίδια με το αν το βράδυ των εκλογών η Ελιά έχει εξαφανιστεί, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Με συγχωρείτε δεν είναι το ίδιο πράγμα, το αντιλαμβάνεστε?

Υπουργός: Θέλω να διατυπώσω και πάλι την άποψη που, πιστεύω, αποτελεί κοινό τόπο για όλους μας. Και πιστεύω δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πιστέψει κανείς ότι αυτός ο λαός δεν διαθέτει ωριμότητα και κριτήριο. Και τι εννοώ; Επαναλαμβάνω, δεν ψηφίζουμε για να αναδείξουμε εθνική κυβέρνηση στις 25 Μαΐου, αυτό είναι προφανές, είναι γνωστό σε όλους μας, ωστόσο τα μηνύματα των εκλογών θα ληφθούν από όλους υπόψη. Αυτό είναι επίσης καθαρό, δηλαδή πολλά μηνύματα που θα στείλει σε όλους ο ελληνικός λαός προφανώς θα τα λάβουμε και θα τα επεξεργαστούμε. Ωστόσο, ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας που την επόμενη μέρα θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες, δεν μπορεί να τίθεται γιατί αυτό το ζήτημα το διασφάλισε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες που έκανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι πατριωτικό ζήτημα, αυτό θέλω να σας πω. Είναι απολύτως πατριωτικό ζήτημα. Δηλαδή τη σταθερότητα τη διασφάλισε ο ελληνικός λαός όλο αυτό το χρονικό διάστημα με την ψήφο του και τη στάση του, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αντιθέτως, οτιδήποτε διασαλεύσει την πορεία της χώρας, είναι σαν να τα τινάζουμε όλα στον αέρα.

Δημοσιογράφος: Όποιος το θέτει είναι σα να τα τινάζει όλα στον αέρα; Αντιλαμβάνεστε γιατί είμαι πιεστικός διότι ξαφνικά στην κονίστρα την προεκλογική ο καμβάς ήταν: ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στις 25 ψηφίζετε και φεύγουν και το κυβερνητικό στρατόπεδο απαντούσε αυτό που λέτε εσείς, ότι δεν κρίνετε καμία κυβέρνηση. Έρχεται όμως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και σου λέει αν το αποτέλεσμα… μήπως είναι το άγχος για την επιβίωση της Ελιάς και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε σε μία εσπευσμένη κίνηση διλημματικού χαρακτήρα συσπείρωσης, αλλά η οποία έχει προεκτάσεις;

Υπουργός: Το δεύτερο πράγμα που έχω στο μυαλό μου, μετά το πρώτο που σας είπα, ότι δηλαδή είναι πατριωτικό το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας και της πορείας της χώρας και ότι κάναμε πολλές θυσίες οι έλληνες για να την κρατήσουμε ζωντανή και σώα τη χώρα, δεν είναι θέμα κομματικό δηλαδή, το δεύτερο πράγμα που έχω στο μυαλό είναι το ζήτημα της δημοκρατικής παράταξης. Της παράταξης της προοδευτικής αριστεράς, της παράταξης του ριζοσπαστικού κέντρου, της παράταξης που εκπροσωπεί την αλλαγή με μέτρο, που ξέρει, που έχει την εμπειρία να κάνει αλλαγές με ευαισθησία και με μέτρο. Με σεβασμό στην κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή η παράταξη είναι αναγκαία στη χώρα. Είμαστε αναγκαίοι στη χώρα. Θα ξαναφέρουμε στην Ελλάδα ένα δικομματισμό ο οποίος μας οδήγησε εδώ; Έναν άγονο δικομματισμό όπου υπήρχε τι; Όχι ο ανταγωνισμός του καλύτερου αλλά ο ανταγωνισμός του λιγότερο χειρότερου, δεν πρέπει να ξαναφτάσουμε εκεί. Γι αυτό χρειάζεται η δημοκρατική παράταξη, γι’ αυτό χρειάζεται η προοδευτική αριστερά. Γι αυτό χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ. Και εμείς οφείλουμε να άρουμε τις παρεξηγήσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ ημών και των συμπολιτών μας και στη συνέχεια οφείλουμε να διατυπώσουμε μια πρόταση εξουσίας η οποία θα συνάδει με τις δικές μας αξίες και τις δικές μας ιδέες και τη νέα εποχή. Ούτε στη συντήρηση ούτε στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της άλλης αριστεράς. Εδώ είμαστε, λοιπόν, και αυτοί είναι οι στόχοι μας για την επόμενη μέρα και αυτό τον ρόλο καλείται να παίξει η προσπάθεια για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Χρυσοχοΐδη επειδή είπατε ότι εγώ δεν θέλω ούτε τον λαϊκισμό, ούτε όμως και την ακραία συντήρηση. Εγώ οφείλω να σας πω ότι αν είμαι ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, του κεντρώου χώρου ακούγοντας απόψε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να μου λέει για την ανάγκη συνέχειας και σταθερότητας, η πιο εύκολη λύση μου αν δεν συντάσσομαι με τον λαϊκισμό είναι να μην ψηφίσω Ελιά και ΠΑΣΟΚ, είναι να πάω να ψηφίσω μαζικά Νέα Δημοκρατία και Σαμαρά –  προσχωρώ στην άποψη σας, δεν λέω ότι την συμμερίζομαι – , για να μην ανέβει αυτό που εσείς περιγράφετε ως λαϊκισμό και να μην έχουμε θέμα σταθερότητας. Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, θα σας το πω απλά δεν με ενδιαφέρει. Θέλω να πω μήπως η κίνηση αυτή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σπρώχνει ψηφοφόρους προς τη Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά; Μήπως έχετε αγχωθεί; Είναι υπαρξιακό το θέμα πια;

Υπουργός: Θέλω να σας πω δύο πράγματα, δύο απαντήσεις. Η πρώτη είναι ότι οφείλουμε να κάνουμε μια πολύ καλή και επί της τραπέζης συζήτηση, καθαρή, κοιτάζοντας στα μάτια όλους τους πολίτες, για το ρόλο αυτής της παράταξης κατά τη μεταπολίτευση, το τι φέραμε στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο ευεργετικός μας ρόλος. Ποια ήταν τα λάθη μας. Για το ποια πράγματα πρέπει να πετάξουμε και ποια πράγματα πρέπει να κρατήσουμε. Δεν είναι όλα για πέταγμα.

Αυτοί που λένε, ότι είναι όλα για πέταγμα χρησιμοποιούν αυτή την στιγμή πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να πάνε στο επόμενο βήμα. Συμπέρασμα: Το ΠΑΣΟΚ, υπήρξε και υπάρχει ως μια παράταξη πατριωτική που διέθεσε τον εαυτό του στην κρίση, να διαχειριστεί την κρίση, την οποία δεν μπορούσαν να διαχειριστούν οι Ευρωπαίοι, δεν μπορούσε να διαχειριστεί διεθνώς κανείς και έπεσε στις πλάτες μας και από το 2009 μέχρι σήμερα με συνέχεια, με συνέπεια και ευθύνη πατριωτική δεν αφήσαμε την χώρα να πέσει κάτω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε πολλά πράγματα, αλλά έχουμε να υπερηφανευόμαστε, γιατί η σύγχρονη Ελλάδα είναι δημιούργημα αυτής της παράταξης, μαζί με τους πολίτες και δεν πρέπει ότι καλό κάναμε σε αυτό που πατάμε να το πετάξουμε. Θα το κρατήσουμε. Θα το κρατήσουμε ως περιουσία και θα πετάξουμε αυτά που πρέπει.

Η δεύτερη απάντηση μου είναι η εξής: αυτή η παράταξη είναι η παράταξη του μέτρου, είναι η παράταξη της εμπειρίας, που διαθέτει την αρετή του μέτρου, που δεν πάμε στα άκρα, για αυτό είναι αναγκαία για τη χώρα – όπως είπατε προηγουμένως, γιατί να ψηφίσουμε το ΠΑΣΟΚ και να μην ψηφίσουμε είτε  την μία πλευρά, είτε την άλλη – Γιατί την έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί γνωρίζουμε με ποιο τρόπο ακριβώς πρέπει να κινηθούν τα πράγματα, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, για να οδηγηθούμε με βάση και την ανάλυση που σας έκανα στην αρχή.

Δημοσιογράφος: Είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία το ΠΑΣΟΚ; Γιατί να μην πάμε σε μια ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, όπου να χωράει μέσα και ο άλλος κόσμος της Ελιάς και η Δημοκρατική Αριστερά, το Ποτάμι, που εμφανίζεται. Γιατί δηλαδή πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

Υπουργός: Όχι, κάθε άλλο, κάθε άλλο, είμαστε ανοιχτοί και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προϋποθέσεις.

Δημοσιογράφος: Γιατί το 2009 εσείς λέγατε, όχι εσείς προσωπικά, ότι λεφτά υπάρχουν και είδατε που φτάσαμε.

Υπουργός: Επί ίσοις όροις, σε μια λογική ίσης μεταχείρισης και χωρίς προϋποθέσεις, ισότητας, να κουβεντιάσουμε όλα τα ζητήματα πάνω στο τραπέζι, για να ξαναχτίσουμε την προοδευτική παράταξη, την δημοκρατική παράταξη, την αριστερά, όλες οι δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: Το χρειάζεται λέτε, πρέπει να το εντείνετε, γιατί φαίνεται ότι έχετε αποκλίνουσες πορείες αυτή την στιγμή.

Υπουργός: Το χρειαζόμαστε όλες οι δυνάμεις αυτές, όπως επίσης και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που πιστεύουν σε αξίες και πιστεύουν ότι την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα άλλαζε την ζωή τους, αλλά το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να ελιχθεί, όπως σας είπα είναι στην λογική του όπλου παρά πόδα.

Δημοσιογράφος: Αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κοππά για παράδειγμα, που πήγε στη ΔΗΜΑΡ, σας είπε σήμερα το πρωί ότι ο κ. Βενιζέλος κάνει σέντρα το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ στον κ. Σαμαρά. Πως θα συνεννοηθείτε με τη ΔΗΜΑΡ ή με το Ποτάμι;

Υπουργός: Κοιτάξτε, η άποψη μου είναι η εξής: Εμείς έχουμε διακηρύξει και το κάναμε έστω και αυτό το μικρό βήμα που κάναμε με την Ελιά, γιατί η Ελιά, ουσιαστικά είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες δυνάμεις. Προσπαθήσαμε και με τους  ‘‘58’’, μια κίνηση άλλη, τώρα είναι η ΔΗΜΑΡ. Η  ΔΗΜΑΡ είχε μια άλλη στάση. Δεν την κρίνω εγώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξουν όλες αυτές και πρέπει να υπάρξουν όλες αυτές οι δυνάμεις για να μπούνε στο τραπέζι της συζήτησης.

Δημοσιογράφος: Και το Ποτάμι;

Υπουργός: Και το Ποτάμι και οποιοσδήποτε άλλος θέλει να προσέλθει για να συζητήσουμε, αλλά με μια προϋπόθεση και αυτό είναι βασική προϋπόθεση, για να συζητάμε κι εδώ μεταξύ μας ειλικρινά και εμείς με τους πολίτες, ότι δεν θα πατήσουμε πάνω σε ένα πτώμα, ένα πολιτικό πτώμα για να πάμε στην επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ για να μετασχηματιστεί πρέπει να υπάρξει πρώτα. Αν δεν υπάρξει κι είναι ένα πτώμα, συκοφαντημένο, καταδικασμένο είναι προφανές, ότι θα οδηγηθούμε στον δικομματισμό. Αυτό είναι το πρόβλημα.  Δεν είναι ένα ζήτημα ιστορικής δικαίωσης, είναι ένα ζήτημα που αφορά την πορεία μας, την οποία οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε και στο παρελθόν και στο μέλλον. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν για να μετασχηματιστεί πρέπει να υπάρξει πρώτα. Μπορεί στην πορεία να κάνουμε κάτι διαφορετικό, αλλά δεν θα πατήσουμε πάνω σε πολιτικά πτώματα, ούτε θα καταδικάσουμε πολιτικές, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα σε μια σειρά από επιτυχίες. Θα πετάξουμε ό,τι πρέπει να πετάξουμε από την μεταπολίτευση και θα κρατήσουμε ό,τι πολύτιμο ως περιουσία αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η θέση μου.

Δημοσιογράφος:  Έχω μια προσωπική ερώτηση, έτσι όπως σας ακούω να το περιγράφετε, μου δείχνετε έτοιμος και με ολοκληρωμένη άποψη, για την επόμενη μέρα. Ανεξάρτητα, αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με το  ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με την κεντροαριστερά. Εγώ είμαι εδώ με το ρόλο του να ρωτώ. Όχι να εκφράζω την άποψη μου. Ως εκ τούτου σας ρωτώ υπάρχει θέμα ηγεσίας στην επαύριο των εκλογών, αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Ας αφήσουμε τώρα το εάν υπάρχει Κυβέρνηση ή όχι. Στο ΠΑΣΟΚ τίθεται εξ αντικειμένου, όχι γιατί θα το θέσει κάποιος, αν το αποτέλεσμα είναι χαμηλό και στο πλαίσιο μιας συζήτησης, που εξ ανάγκης θα πρέπει να γίνει για την κεντροαριστερά με αυτό το ΠΑΣΟΚ, που περιγράφετε, τίθεται θέμα ηγεσίας; Θέλω να σας πω τι είπε πάλι ο κ. Βενιζέλος στην διακαναλική του στα περιφερειακά μέσα της Βορείου Ελλάδας. Εδώ υπάρχει λέει θέμα εθνικής προοπτικής. Τι νομίζετε ότι είναι οι ηγεσίες των κομμάτων; Καλλιστεία; Είναι δευτερεύον ζήτημα;  Είναι δευτερεύον ζήτημα; Αν δεν τραβάει η ιστορία έτσι, είναι δευτερεύον ζήτημα;

Υπουργός: Ακούστε, το ζήτημα της επόμενης μέρας, το καλό ή κακό αποτέλεσμα δεν έχει να κάνει με τις εξελίξεις της επόμενης μέρας. Τι εννοώ; Ότι αν έχουμε ένα κακό ή ένα καλό αποτέλεσμα, αν θα τεθούν ζητήματα ή όχι. Έτσι κι αλλιώς, την επόμενη μέρα, είναι η ημέρα της κεντροαριστεράς, που πρέπει να συζητήσουμε, στη λογική που σας είπα προηγουμένως. Επειδή με ρωτάτε για τα θέματα ηγεσίας. Δεν ξεκινάνε έτσι τα ζητήματα, δεν μπαίνουν έτσι τα ζητήματα για τα κόμματα.

Δημοσιογράφος:  Αν έχει συντριβεί δεν θα τεθεί θέμα; Θα πείτε όλοι πάνε όλα καλά και αν σας πει μάλιστα φεύγω και από την Κυβέρνηση.

Υπουργός: Θα σας απαντήσω αμέσως. Το ζήτημα της επόμενης μέρας είναι πρώτα- πρώτα πάλι πατριωτικό ζήτημα, δηλαδή θα έχουμε σταθερότητα; Θα έχουμε κυβέρνηση; Θα συνεχίσουμε την πορεία; Θα έχουμε απασχόληση; Θα έχουμε παραπάνω θέσεις εργασίας; Θα λύσουμε τα κοινωνικά προβλήματα; Θα έχουμε επενδύσεις; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Αν δεν απαντήσεις σε αυτό το μεγάλο ερώτημα και μάλιστα, αν δεν το απαντήσεις, όπως έκανα προηγουμένως, που άρχισα να σας λέω τι συμβαίνει γύρω-γύρω, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας.

Να σας πω ότι η Ουκρανική κρίση οδήγησε το ρωσικό ρούβλι σε τεράστια υποτίμηση. Αυτό έχει επιπτώσεις εδώ στην Κρήτη, εννοώ στον τουρισμό για παράδειγμα. Θέλω να πω ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Άρα λοιπόν θα έχουμε την επόμενη μέρα Κυβέρνηση σταθερή; Θα πάμε να εκπροσωπήσουμε όλες αυτές τις πολιτικές και να τις υλοποιήσουμε; Θα είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες μαζί μας, ότι κάνουμε βήματα; Μετά μπαίνει δεύτερο θέμα.

Το δεύτερο θέμα είναι η κεντροαριστερά χρειάζεται στη χώρα; Κατά την γνώμη μου, όπως είπα ναι. Πώς θα την ανασυγκροτήσουμε; Εκεί λοιπόν θα πάμε σε ένα ανοιχτό, μεγάλο, μαζικό, ενωτικό, επί ίσοις όροις συνέδριο, όπου θα συζητήσουμε, όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την προοπτική, αυτού πάλι του πατριωτικού ζητήματος που λέγεται…

Δημοσιογράφος:  Του ΠΑΣΟΚ εννοείται ή όλης της κεντροαριστεράς;

Υπουργός: Θα πάμε πρωτίστως σε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουσιαστικά όταν τελειώσουμε τις παρεξηγήσεις με το ΠΑΣΟΚ, θα πάμε σε ένα μεγάλο συνέδριο, το οποίο θα αφορά την κεντροαριστερά.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε, επειδή 23 χρόνια κάνω πολιτικό ρεπορτάζ δεν ξεχνώ κάτι. Δεν μας τα λέτε όλα. Όχι εσείς προσωπικά, στο ΠΑΣΟΚ, δεν μας τα λέτε όλα και εξηγούμαι. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό, δεν προκαταλαμβάνω την κάλπη. Με βάση αυτά που περιγράφει ο Β. Βενιζέλος μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας, μπορεί να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας και μπορεί να μην υπάρχει θέμα κυβέρνησης. Το καταστατικό σας προβλέπει ότι μπορεί στο μεσοδιάστημα ενός συνεδρίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα να εκλέξει τον επικεφαλής της και αυτός να επικυρωθεί στο συνέδριο. Δεν μας τα λέτε όλα. Είστε σίγουρος ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας  την επαύριο των εκλογών; Γιατί κοιτάξτε: το μόνο σταθερό σημείο αυτή την στιγμή και εκεί ο καθένας μπορεί να συμφωνήσει με τον κύριο Βενιζέλο είναι οι 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως αναφορά.

Υπουργός: Ήμουνα πολύ καθαρός, σας είπα ότι το πρώτο ζήτημα που θα τεθεί, το πρώτο ερώτημα, θα είναι το πατριωτικό ζήτημα πάλι. Η επόμενη μέρα, πώς θα είναι η Ελλάδα, πώς θα μας βλέπουν έξω, πώς θα αισθάνονται οι πολίτες, αν έχουμε κυβέρνηση, αν έχουμε υπουργούς, πρωθυπουργό και αν συνεχίζουμε το έργο μας.

Η δεύτερη, που αφορά εμάς θα είναι η ημέρα της κεντροαριστεράς, την χρειαζόμαστε την παράταξη αυτή; Την θέλουμε; Είναι αναγκαία; Τι εκπροσωπεί; Και πώς μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη, ισχυρή, αυτοδύναμη, με μια πρόταση εξουσίας. Αυτό είναι το ερώτημα.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω και κάτι ακόμη γιατί έχετε μια γενικότερη αντίληψη την οποία εκδηλώνετε απόψε και ομολογώ ότι ακούω και το επαναλαμβάνω ότι είστε ολοκληρωμένος και έτοιμος από καιρό για τα πολιτικά δρώμενα. Για την κυβέρνηση λέτε δεν κρίνετε ούτε η σταθερότητά της, δεν πρέπει να κρίνετε λέτε. Έχει ανοίξει όμως εξ’ αντικειμένου ο δρόμος για προσφυγή σε εθνικές εκλογές; Αυτό είναι τελείως διαφορετικό όπως αντιλαμβάνεστε.

Υπουργός: Κοιτάξτε, με ρωτάτε κάτι το οποίο – δεν έχουμε και πολύ χρόνο υποθέτω στην εκπομπή σας – θα το πω πολύ σύντομα. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα ανά πάσα στιγμή επειδή έτσι της καπνίζει να πηγαίνει να κάνει εκλογές. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ανήκουμε σε μία ζώνη, σε μία ένωση κοινού νομίσματος όπου εφαρμόζονται κοινές πολιτικές. Τι θέλει αυτή η ζώνη; Από πού εξαρτάται; Από τις αγορές και αυτή. Δηλαδή η κατάσταση στην ευρωζώνη εξαρτάται από την παγκόσμια κατάσταση και η παγκόσμια κατάσταση και οι αγορές τι θέλουν; Μία ευρωζώνη σταθερή για να έχουμε ένα ισχυρό ευρώ και ισχυρές οικονομίες στην ευρωζώνη.

Αν λοιπόν κάθε μέρα έχουμε αστάθεια στην ευρωζώνη και αν η Ελλάδα, η οποία είναι η εμβληματική χώρα της κρίσης- κοιτάξτε πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματός μας και το μέγεθος της αντίδρασης των άλλων. Στην Ουκρανία πήγε προχθές ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και τους έδωσε 1δις. ευρώ, μία χώρα με 45 εκατ. Έχουν καταστραφεί οι άνθρωποι. Στην Αίγυπτο που είναι μία χώρα των 70 εκατ. με εμφύλιο πόλεμο πήγε προχθές το ΔΝΤ και τους έδωσε 1 δις και δεν έχουν να φάνε ψωμί οι άνθρωποι. Εμείς πήραμε 350 δις γιατί είμαστε χώρα του ευρώ και είμαστε 10 εκατ. άνθρωποι.

Δημοσιογράφος: Φάγαμε όμως και κούρεμα, οι μικροομολογιούχοι. Ξέρετε έχουμε και ανεργία, δεν είναι.

Υπουργός: Όχι, δεν είναι μόνο αυτό. Δεν φάγαμε μόνο αυτό. Έχουμε υποστεί τεράστιες θυσίες…

Δημοσιογράφος: Και μείωση του ΑΕΠ. Έχετε δίκιο.

Υπουργός: Τεράστιες θυσίες, τεράστιες. Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, αλλά είναι πρωτοφανής και η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι αυτό είναι κλειδωμένο ως έννοια σταθερότητας.

Υπουργός: Δηλαδή, εμείς θα παίζουμε κάθε τόσο με την παγκόσμια οικονομία, με την ευρωπαϊκή οικονομία γιατί έτσι θέλουμε να πηγαίνουμε σε εκλογές; Μα δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε όλοι μας ότι το αμέσως επόμενο βήμα μας δεν είναι τώρα οι εκλογές. Οι εκλογές θα έρθουν σε μια δημοκρατική χώρα, όταν έρθει η ώρα γίνονται εκλογές. Το επόμενο βήμα μας είναι να κάνουμε το Καστέλι, να φτιάξουμε κι άλλα έργα δημόσια, να δημιουργήσουμε κι άλλες θέσεις εργασίας, να δουλέψουν τα παιδιά μας. Αυτό είναι το ζητούμενο και μετά θα πάμε και στις εκλογές για να αξιολογηθούν οι πολιτικές που ασκήθηκαν.

Έχουμε επίσης μπροστά μας και ένα ακόμη μεγάλο θέμα, το οποίο αν δεν υπάρχει σταθερότητα δεν μπορούμε να το πετύχουμε: είναι η διαχείριση του χρέους. Γι’ αυτό είπα προηγουμένως ας ξεχάσουμε την κυβέρνηση, η σταθερότητα χρειάζεται. Άμα δεν κάνουμε την διαχείριση του χρέους θα μας κοιτάνε όλοι με ένα μάτι, οι αγορές δηλαδή, θα λένε «δεν είναι βιώσιμοι αυτοί». Κι όμως, θα γίνουμε σε λίγο η πιο βιώσιμη οικονομία της Ευρώπης, μετά την ρύθμιση του χρέους μας εννοώ.

Δημοσιογράφος: Θέλω να κλείσουμε λοιπόν ως εξής: 25 Μαΐου έχουμε ευρωκάλπη. Υπάρχει και μια κοσμογονία συζήτησης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αν πρέπει να πάμε με αποπληθωριστικές πολιτικές, αν χρειάζεται πληθωρισμός, ο Γάλλος πρωθυπουργός λέει πρέπει να ξαναδούμε το ευρώ παραείναι σκληρό., υπάρχει μία συζήτηση των βορείων μήπως πρέπει να κάνουμε μια πιο κλειστή πολιτική, έχουμε άνοδο των ακραίων δυνάμεων. Με αυτά κατά νου θέλω ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδη, απευθυνόμενος στον πολίτη στην Κρήτη, να δώσει το δικό του μήνυμα, την δική του πολιτική εκδοχή για την 25η Μαΐου.

Υπουργός: Η γνώμη μου είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται στην Ευρώπη συμμάχους, εννοώ χώρες και λαούς, να παλέψουμε έτσι ώστε να καταργήσουμε αυτή την πολιτική της σφιχτής δημοσιονομικής λειτουργίας την οποία έχουν επιβάλει ορισμένες χώρες για τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό δεν ανατρέπει το γεγονός ότι είμαστε Ευρώπη, ότι το κάνουν για τα δικά τους συμφέροντα.

Όμως θέλω να πω στους Κρήτες τους φίλους μου ότι η ανάπτυξη έρχεται προς το Νότο, έρχεται προς τα εδώ, γιατί το νέο επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι στην περιοχή μας. Είναι στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο, όπου υπάρχει το περισσότερο πετρέλαιο του κόσμου και όπου υπάρχουν αναδυόμενες κοινωνίες οι οποίες θα καταναλώσουν το επόμενο διάστημα. Είναι δική μας αυτή η καινούργια εποχή και πρέπει να το πιστέψουμε.

Άρα θέλουμε μια Ευρώπη ακόμα πιο ισχυρή και όχι Ευρώπη αδύναμη, θέλουμε μια Ευρώπη η οποία θα αποφασίσει να κάνει μια πιο χαλαρή, θα έλεγα, πολιτική σε ότι αφορά την δημοσιονομική πλευρά της οικονομικής της πολιτικής και θέλουμε μία Ευρώπη η οποία επιτέλους θα αποκτήσει ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει σήμερα: αυτή η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που έχει αποκοπεί από τους πολίτες, μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσα από τις λειτουργίες της και τώρα μέσα από τους καινούργιους θεσμούς του εκλεγμένου Προέδρου της Κομισιόν, του Προέδρου του Κοινοβουλίου, θα αποκτήσει μια πιο άμεση επαφή και σχέση με τους λαούς γιατί σε λίγο θα κυριαρχήσουν οι Λεπέν και όλες αυτές οι δυνάμεις οι αντιευρωπαϊκές οι οποίες μόνο κακό κάνουν, μην έχουμε καμία αμφιβολία.

Σκεφτείτε την Ελλάδα χωρίς Ευρώπη, είναι πολύ απλό. Κάποιοι παντελώς ανόητοι που λέγανε κάτι για δραχμή ή ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα σήμερα που λέει δεν είναι φετίχ, για να προσελκύσει κάποιους, δεν το πιστεύει, αλλά κάποιους από τα αριστερά τους  προσελκύει. Αυτές είναι επικίνδυνες πολιτικές. Η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη μας έχει αποδείξει ότι δεν είναι μία υπόθεση σημερινή και στατική, είναι μία υπόθεση που παλεύεται.

Άρα λοιπόν, το μήνυμα είναι ότι η ανάπτυξη έρχεται προς το Νότο, είμαστε έξυπνος λαός, θα πιάσουμε αυτή την ευκαιρία και θα την κάνουμε σημαία ούτως ώστε η ανάκαμψη, η έξοδος από την κρίση, να αποκτήσει χαρακτηριστικά μιας μεγάλης ταχύτητας.

Δημοσιογράφος: Κ. Χρυσοχοΐδη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Αλήθεια, ρωτώντας σας προσωπικά εάν σας ζητηθεί να έχετε πρωταγωνιστικό ρόλο στην συζήτηση για τη νέα κεντροαριστερά στην χώρα, επειδή θέλετε να λειτουργήσει ως κεντροβαρές, είστε έτοιμος να αναλάβετε ένα τέτοιο ρόλο;

Υπουργός:Κοιτάξτε, είμαστε εδώ, γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ, είμαστε παρόντες δηλαδή. Γι’ αυτό το λόγο δίνουμε την μάχη, για την χώρα, για την πατρίδα μας και δεν κάναμε πίσω όλα αυτά τα χρόνια, δεν λαϊκίσαμε και με ευθύνη μείναμε όρθιοι ακούγοντας κατηγορίες, αμφισβητήσεις οι περισσότερες από τις οποίες είναι άδικες, αλλά αυτά έχει η πολιτική. Είμαστε όρθιοι γιατί μάθαμε να είμαστε όρθιοι, μάθαμε να αγωνιζόμαστε. Αυτή ήταν η αρετή του ΠΑΣΟΚ και αυτή η αρετή που τώρα πια έγινε μια μεγάλη εμπειρία βοηθάει το επόμενο χρονικό διάστημα να μην οδηγηθούμε σε ένα άγονο δίπολο που δεν βοηθάει την χώρα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για την σημερινή συνομιλία μας

Υπουργός:Να είστε καλά.