Ξεκινούν οι ψηφιακοί δρόμοι της διασύνδεσης

Συνέντευξη Τύπου του Yπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το έργο ανάπτυξης δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Ελληνική Επικράτεια “wi-fi”

 

Κυρίες και κύριοι, πριν από λίγους μήνες ο Πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε την ανάπτυξη δικτύου δωρεάν wi-fi σε όλη την Ελλάδα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους πολίτες στο διαδίκτυο.

Σήμερα λοιπόν έχουμε τη χαρά να ξεκινήσουμε ανακοινώνοντας όλη αυτή τη διαδικασία. Έχουμε μείνει πίσω, γι’ αυτό βιαζόμαστε – ψύχραιμα όμως – ώστε να πάμε μπροστά. Ισχύει για πολλούς τομείς στην Ελλάδα, ισχύει και στα δίκτυα υποδομών, στους δρόμους, φυσικούς ή ψηφιακούς.

Στο τέλος του 2013 επανεκκινήσαμε τους αυτοκινητοδρόμους. Σήμερα, τρείς μήνες μετά,  ξεκινούν οι ψηφιακοί δρόμοι της διασύνδεσης. Μπορεί κανείς να πάει χωρίς δρόμο στην πλατεία, στον κάθε δημόσιο χώρο, στην αγορά, στο νοσοκομείο; Στη ρητορική αυτή ερώτηση, εξίσου αυτονόητα σήμερα, έρχεται η απάντηση της αντίστοιχης απορίας για το διαδίκτυο.

Το έξυπνο κινητό είναι σαν το αυτοκίνητο: αν υπάρχει ο ψηφιακός δρόμος σε πάει παντού. Οι δημόσιοι χώροι χρειάζονται αυτό το δίκτυο, οι τουριστικοί χώροι εξίσου. Θα εγκατασταθούν σε 5.000 σημεία σε όλη τη χώρα, σε 302 Δήμους. Είναι σα να φτιάχνουμε 5.000 παγκόσμιους δρόμους.

Το ασύρματο δίκτυο είναι βασικό δίκτυο υποδομής, είναι ανάπτυξη.

Ό,τι φτιάχνει ψηφιακές υποδομές και περιεχόμενα, αναπτύσσει βιώσιμα και σταθερά το ψηφιακό παραγωγικό κεφάλαιο της χώρας.  Τα χρήματα δεν θα πάνε σε κρυμμένα λειτουργικά έξοδα ανανέωσης  εξοπλισμού. Δεν θα γεμίσουμε πάλι τις αποθήκες των δημοσίων κτιρίων με γυαλιστερά πλαστικά και μέταλλα αχρησιμοποίητων υπολογιστών.

Θα φτιάξουμε δίκτυα. Όχι απλώς για να υπάρχουν, αλλά για να μεταφέρουν δεδομένα. Ψηφιακά δηλαδή φορτία, ανοιχτά δεδομένα σε ανοιχτές λειτουργικές πλατφόρμες. Το δίκτυο θα φέρει δουλειές, θ’ αναπτυχθούν υπηρεσίες, θα υπάρξει ψηφιακό έργο, εφαρμογές για το κάθε σημείο. Μ’ ενδιαφέρον αρχαιολογικό, τουριστικό, φυσικού πλούτου, μεταφορικό, ενημερωτικό.

Τα ευρυζωνικά δίκτυα είναι το πρώτο  απαραίτητο βήμα. Η συνέχεια – θέτοντας εθνικές προτεραιότητες – θα έρθει ενισχύοντας την παραγωγή περιεχομένου, ξεκινώντας από την ψηφιοποίηση και διάθεση κρατικών αρχείων και διευκολύνοντας την οργάνωση και αυτοοργάνωση για την κυκλοφορία ανοιχτών δεδομένων. Πρέπει ν’ απελευθερώσουμε το περιεχόμενο  και τα δεδομένα από την κρατική αντίληψη των άχρηστων αριθμών.

Σε όλη τη γη, ξεκινώντας από τα γεωχωρικά δεδομένα, τα δρομολόγια, τα ωράρια, τις τιμές, τις μεταφορές, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ανταλλάσουν, ενημερώνονται, συγκρίνουν, σχεδιάζουν, επιλέγουν. Σε αυτό τον κόσμο πρέπει να μπούμε με σύστημα, σχεδιασμό και ταχύτητα. Αυτό είναι ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα σε τουρισμό, προβολή της χώρας, εξυπηρέτηση του επισκέπτη, μεταφορές, logistics. Σύγχρονος κόσμος και νεότητα.

Σήμερα λοιπόν κάνουμε  την αρχή. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Δασκαλάκης, που είναι ο αρμόδιος για την Ψηφιακή Σύγκλιση, θα σας παρουσιάσει τις λεπτομέρειες και όλα τα τεχνικά δεδομένα του προγράμματος το οποίο εξαγγέλλουμε σήμερα.