Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ στην Κεφαλονιά

Σύσκεψη Συντονιστικής Επιτροπής για τον σεισμό στην Κεφαλονιά και επιθεώρηση του οδικού δικτύου του νησιού υπό τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Την πλήρη επαναλειτουργία του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, την έναρξη από σήμερα υποβολής αιτήσεων των πολιτών για την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης σε δύο γραφεία της ΥΑΣ στο νησί, καθώς και τη λειτουργία περίπου του 70% των σχολείων ανακοίνωσε από την Κεφαλονιά ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδης. Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στ. Σιμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Κουρής, ο Δήμαρχος Κεφαλληνίας κ. Παρίσης, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοπεφτάτου, ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων Δ. Μακρής, εκπρόσωποι των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε., ΥΑΣ, ΟΑΣΠ και Διεύθυνσης Μελετών Έργων Οδοποιίας ΓΓΔΕ, καθώς και εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα:

1.      Άμεση Αποκατάσταση οδικού δικτύου και αντιμετώπιση κινδύνων βραχοπτώσεων.

2.      Εύρυθμη λειτουργία σχολείων με την άμεση μεταφορά και εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών.

3.      Ψυχολογική υποστήριξη μαθητών.

4.      Ενημέρωση καθηγητών, δασκάλων  και μαθητών από τον ΟΑΣΠ και ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό από τον ΟΑΣΠ.

5.      Επίσημη έναρξη λειτουργίας των γραφείων της ΥΑΣ στο Ληξούρι για εξυπηρέτηση πολιτών (πληροφορίες, αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης).

6.      Εξέλιξη και ολοκλήρωση δευτεροβάθμιου ελέγχου κτισμάτων από την ΥΑΣ και επέκταση ελέγχων σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού.

7.      Στήριξη μακροχρόνια ανέργων (355 καταγεγραμμένοι την ημέρα του σεισμού) από το Υπ. Εργασίας με χορήγηση εφάπαξ επιδόματος.

8.      Επαναλειτουργία της ανανέωσης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

9.      Χορήγηση προκαταβολής αποζημίωσης οικοσκευής από 21.02.2014

10.  Δημιουργία  κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των μέτρων αποκατάστασης πληγέντων. Συνεργασία των Υπουργείων ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και Εργασίας.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ανακοίνωσε την έναρξη καταβολής της αποζημίωσης οικοσκευής στα μη κατοικήσιμα σπίτια την Παρασκευή 21.02.2014 και την επέκταση των ελέγχων στα κατοικήσιμα σπίτια, αφού και σε αυτά υπάρχει ανάλογη ζημιά στην οικοσκευή. Επίσης, μίλησε για την μεταφορά των χρημάτων, τα οποία είναι ήδη στην διάθεση του δήμου για τους δικαιούχους. Τέλος, ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη, με εφάπαξ επίδομα, των 355 μακροχρόνια ανέργων, που κατοικούν στο νησί.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά την λήξη της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου, αναφέρθηκε στην μεγάλη αλληλεγγύη, που δείχνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες προς τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Ανακοίνωσε την πλήρη λειτουργία του Αεροδρομίου Αργοστολίου και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους και το Δ.Σ. της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) για την συμβολή τους στη γρήγορη αποκατάσταση των βλαβών και στην αποκατάσταση της ασφαλούς και πλήρους λειτουργίας του αεροδρομίου.

Επιπλέον, ανακοίνωσε: «Θέλω να σας ενημερώσω, ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάθεσης των μελετών για το λιμάνι του Ληξουρίου. Ήδη, ξεκίνησαν προκαταρκτικές εργασίες και για το οδικό δίκτυο, για το οποίο προχωρούν οι μελέτες. Στην συνεχεία, θα ξεκινήσει μια εργολαβία, προκειμένου να έχουμε στην Κεφαλονιά το οδικό δίκτυο που της αξίζει, ώστε να μπορεί να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στον τομέα του τουρισμού.

Από σήμερα, λειτουργεί περίπου το 70% των σχολείων του νησιού. Προχωρούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην εγκατάσταση οικίσκων και στην επισκευή των σχολείων, που έχουν υποστεί μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές. Θέλω να ευχαριστήσω τις μικρές ή και μεγάλες εταιρείες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται στο νησί και βοηθούν  αφιλοκερδώς στο να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές, ούτως ώστε οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά να διδάσκουν και να διδάσκονται σε αίθουσες, οι οποίες παρέχουν πλήρη ασφάλεια.

Θέλω να ενημερώσω, ότι από σήμερα λειτουργούν στο Ληξούρι τα γραφεία της ΥΑΣ, τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες της περιοχής. Ήδη, άρχισε η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και έτσι σιγά σιγά θα μεταφερθούν σε στέγη όλες οι οικογένειες, οι οποίες δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους προς το παρόν.

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει την τύχη της στέγης του, για να μπορεί στην συνέχεια να προχωρήσει στην χρήση όλων των ευεργετικών μέτρων, που αφορούν στην επισκευή ή ανακατασκευή των σπιτιών.

Είμαστε σε μια διαδικασία πλήρους εξέλιξης και εφαρμογής όλων των μέτρων, τα οποία οδηγούν στην αποκατάσταση των πληγέντων συμπολιτών μας στην Κεφαλονιά. Ο δρόμος είναι ασφαλώς επώδυνος, από την άλλη πλευρά όμως, γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να υπερβούμε τις δυσκολίες, την γραφειοκρατία, να γίνουμε ένα αποτελεσματικό κράτος αλληλέγγυο προς τους συμπολίτες μας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, επιθεώρησε το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.