Η καταστροφή ως νέα ευκαιρία για τη “Νέα Κεφαλονιά”

Μετά το πέρας υπουργικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε δηλώσεις, εστιάζοντας σε μέτρα αποκατάστασης πληγέντων.

Ο υπουργός τόνισε, ότι αμέσως μετά την εκδήλωση του πρώτου σεισμού,  κατέφθασαν στην Κεφαλονιά κλιμάκια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, κλιμάκια του ΟΑΣΠ, εκπρόσωποι της υπηρεσίας ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (ΟΣΚ και ΔΕΠΑΝΟΜ), της Διεύθυνσης Μελετών του Υπουργείου Υποδομών, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στ. Σιμόπουλος. Παράλληλα, επί τόπου βρέθηκε και κλιμάκιο εθελοντών του ΤΕΕ, το οποίο βοήθησε με τους επιστήμονές του στην προσπάθεια των πρώτων βοηθειών, που είχε ανάγκη το νησί. Έχουν ήδη γίνει έλεγχοι στα νοσοκομεία του νησιού, στα σχολεία και σε όλα τα δημόσια κτίρια, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην κοινωνική ζωή όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Στο νησί έχουν εγκατασταθεί από την δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού κινητοί σεισμογράφοι, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία, προκειμένου να παρακολουθείται η σεισμική δραστηριότητα στο νησί. Συνολικά 133 στελέχη επιστημονικού προσωπικού, μαζί με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, βρίσκονται σήμερα στο νησί.

Ο υπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα, άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση της ομαλότητας στο νησί όσο το δυνατό γρηγορότερα.  

1.                  Για την αποκατάσταση των πληγέντων: Το νησί κηρύσσεται υπό προστασία ως σεισμόπληκτη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι εντάσσεται σε προγράμματα με βάση την οριοθέτηση που θα γίνει και προχωρά η υπογραφή μιας κοινής υπουργικής απόφασης με τον Υπουργό Οικονομικών έτσι ώστε από τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των πληγέντων. Επομένως, ενεργοποιούνται προγράμματα άμεσης στεγαστικής αποκατάστασης, δηλαδή καταβολή ενοικίου σε όσες οικογένειες βρίσκονται εκτός της κατοικίας τους λόγω βλάβης η οποία είναι βεβαιωμένη από τους μηχανικούς. Το ενοίκιο θα επιδοτείται πλήρως για 2 χρόνια σε ιδιοκτήτες και για 6 μήνες σε ενοικιαστές σπιτιών που κρίθηκαν ακατάλληλα.

2.                  Αποκατάσταση των ζημιών εκεί που υπάρχουν αποκαταστάσιμες ζημιές: πρόγραμμα επισκευών για τα σπίτια που έχουν είτε ελαφριές είτε βαριές ζημιές έτσι ώστε οι πολίτες που επιθυμούν να ξεκινήσουν άμεσα την επισκευή των σπιτιών τους και να επανεγκατασταθούν με τις οικογένειες τους στην στέγη στην οποία ήταν μέχρι σήμερα, το γρηγορότερο δυνατό.

3.                  Πρόγραμμα εγκατάστασης οικίσκων: το ΥΠΟΜΕΔΙ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε σε χώρους που θα υποδείξει ο δήμος και η Περιφέρεια να δημιουργηθούν οικισμοί με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών έτσι ώστε να κατοικήσουν οικογένειες που ενδεχομένως δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν σε ενοικιασμένες κατοικίες ή οπουδήποτε αλλού. Μέσα από οργανωμένους οικισμούς και όλες τις αναγκαίες υποδομές, υγιεινής, ασφάλειας και διαμονής θα εξασφαλιστεί για τους πολίτες μία αξιοπρεπής διαβίωση για ένα χρονικό διάστημα και μέχρις ότου αποκατασταθεί η ζημιά στα σπίτια τους.

4.                  Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) τη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας για την παρακολούθηση της σεισμικότητας στην περιοχή, την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού. Ο υπουργός κάλεσε όλους να τοποθετούνται με υπευθυνότητα ώστε να προστατευθεί η κοινωνική ειρήνη.

5.                  Το αεροδρόμιο λειτουργεί πλήρως σε ότι αφορά το διάδρομό του, πλήρως σε ότι αφορά το φωτισμό και τη σηματοδότησή του, πλήρως σε ότι αφορά τους κανόνες αεροναυτιλίας. Η αποκατάσταση κάποιων ζημιών που υπάρχουν θα γίνει με πλήρη ευθύνη και χρηματοδότηση της ΥΠΑ.

6.                  Αποκατάσταση των δημοσίων υποδομών: Προτεραιότητα αποτελεί για το ΥΠΟΜΕΔΙ η λειτουργία του οδικού δικτύου στον οδικό άξονα Αργοστολίου – Ληξουρίου, καθώς επίσης και σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Όπως δήλωσε ο υπουργός: «Ξεκινήσαμε ήδη να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση, η οποία ήταν διακεκομμένη. Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι να κυκλοφορούν καθημερινά, για να επικοινωνούν μεταξύ τους και για να κάνουν τις δουλειές τους». Επίσης άμεση προτεραιότητα αποτελεί το έργο της αποκατάστασης της ύδρευσης. Σε δεύτερη φάση και σε συνεννόηση με το Δήμαρχο και την Περιφέρεια, το υπουργείο αναλαμβάνει τη μελέτη νέων έργων και την ένταξή τους σε προγράμματα είτε περιφερειακά είτε κεντρικά, ώστε να κατασκευαστεί το νέο οδικό δίκτυο που έχει ανάγκη η Κεφαλονιά.

7.                  Για την ενημέρωση και την επικοινωνία των πολιτών: Θα εγκατασταθεί στο νησί ένα τετραψήφιο νούμερο, με υπεύθυνους υπαλλήλους, που θα απαντούν σε όλα τα αιτήματα, ζητήματα, πληροφορίες, διευκρινίσεις, για τις οποίες οι πολίτες θα έχουν απορίες ή ουσιαστικά ερωτήματα.

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε χαρακτηριστικά:

Θέλω να σας πω ότι η Κεφαλονιά αποδείχθηκε πολύ ισχυρή, άντεξε. Τα κτίρια της άντεξαν σε ένα σεισμό ο οποίος ήταν πολύ πάνω από την αρχικά σχεδιασμένη δυνατότητα και αντοχή των κτιρίων και αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Η προηγούμενη εμπειρία της Κεφαλονιάς μετά τον καταστροφικό σεισμό εκείνης της εποχής, οδήγησε σε θωράκιση του νησιού. Σήμερα πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο θωρακίζοντας ακόμα περισσότερο το νησί.

Την καταστροφή πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως μια ευκαιρία, για να δημιουργήσουμε νέες υποδομές, να δημιουργήσουμε τη “Νέα Κεφαλονιά”.

Το θέμα των υποδομών και της αποκατάστασής τους είναι κυρίαρχο ζήτημα λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης που έχει το νησί.

Το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός. Πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία, τις επόμενες εβδομάδες, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η Κεφαλονιά να γίνει επίκεντρο δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων έτσι ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη ότι η ελληνική πολιτεία είναι εδώ. Είμαστε μαζί με τους κατοίκους, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε νέες υποδομές που θα δημιουργήσουν μια νέα Κεφαλονιά.»