“Σεισμός” αλληλεγγύης και προσφοράς στην Κεφαλονιά

Δηλώσεις Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για τα διόδια και την Κεφαλονιά

Κυρίες  και κύριοι, θα ξεκινήσω με τα ζητήματα που αναφέρονται στις τιμές των διοδίων και έχω να σας δηλώσω τα εξής: οι συμβάσεις έχουν ψηφιστεί το 2007 και η τιμή μονάδας τα 4 λεπτά χωρίς ΦΠΑ ανά χιλιόμετρο για την αξία των διοδίων ψηφίστηκε τότε. Όσοι το έχουν ξεχάσει ας το θυμηθούν.

Το 2007 ορίστηκε η τιμή στην ελληνική Βουλή και στις συμβάσεις και όχι το 2014. Στις συμβάσεις του 2013 που ψηφίστηκαν στη Βουλή πριν από λίγες μέρες δεν υπάρχει καμία αναφορά στα διόδια.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ότι οι τιμές των διοδίων είναι ευθύνη της εμπορικής πολιτικής του παραχωρησιούχων με βάση τα 4 λεπτά. Αυτοί βάζουν τιμές, παρέχουν εκπτώσεις και όποια άλλη εμπορική πολιτική μπορούν να ασκήσουν.  Όχι το υπουργείο.  Με βάση, επαναλαμβάνω, τις συμβάσεις που υπέγραψαν.

Οι συμβάσεις κατέρρευσαν με την κρίση. Από το 2011 τα έργα ρήμαξαν και δεν βγήκε μπουλντόζα στο δρόμο. Καταφέραμε να τις ενεργοποιήσουμε και τις ψηφίσαμε το Δεκέμβριο του 2013. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε διόδια και τιμές στις συμβάσεις του 2013.

Στη συζήτηση στη Βουλή για τις τιμές των διοδίων δήλωσα: υπάρχει ένα μεγάλο άδικο που εντοπίζεται στη βορειοανατολική και νοτιοδυτική Αττική, που έχει σχέση με τους συχνούς χρήστες και τους κατοίκους. Δεσμεύτηκα ότι δεν θα γίνει τίποτα απολύτως πριν λύσουμε αυτά τα θέματα των παράπλευρων και εναλλακτικών διαδρόμων, το θέμα των εκπτώσεων, ή του αναλογικού συστήματος.

Δεν θα γίνει τίποτα λοιπόν εάν πρώτα δεν λυθούν αυτά τα ζητήματα. Είναι δική μου απόφαση και θα εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε λέει οτιδήποτε άλλο, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά σπέκουλα. Σας διάβασα επί λέξει τι είπα στη Βουλή το Δεκέμβριο του 2013. Το επαναλαμβάνω και τώρα. Αυτά δήλωσα στη Βουλή το Δεκέμβριο και τα επαναλαμβάνω και τώρα επί λέξει, όπως είναι γραμμένα στα πρακτικά της Βουλής: «στον Ωρωπό οι κάτοικοι δεν θα πληρώσουν καμία αύξηση». Επαναλαμβάνω, οι κάτοικοι του Ωρωπού δεν θα πληρώσουν καμία αύξηση. «Η τιμή των διοδίων παραμένει γι’ αυτούς 2,10, αντί για 3,35 που είναι η νέα τιμή στα διόδια Αφιδνών αυτή τη στιγμή». Άρα η αδικία διορθώθηκε.

Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος να βγάζει ανακοινώσεις και να ξεσηκώνει τον κόσμο για τα μικροεκλογικά του συμφέροντα, καλά θα κάνει να πάει να εξυπηρετήσει τους δημότες του, να οργανώσει το ΚΕΠ, να μοιράσει στον κόσμο πομποδέκτες, σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο, για να μην πληρώνουν οι κάτοικοι τζάμπα λεφτά.

Να προστατεύσει τα συμφέροντα των δημοτών του και να εκμεταλλευτεί τη νέα οικονομική δραστηριότητα που δημιουργείται στην περιοχή του για να φτιάξει νέες θέσεις εργασίας για τους δημότες.

Θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Χρήματα που έχουν προέλθει από τα χρήματα των φορολογουμένων. Όσοι τους χρησιμοποιούν, οι χρήστες, πληρώνουν το αναλογούν τίμημα. Όποιος δεν πληρώνει, ή εμποδίζει τη λειτουργία ή μπλοκάρει τα διόδια, κλέβει τους φορολογούμενους. Θα διωχθεί αστικά και ποινικά.

Θα υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών, των πολλών. Θα προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον.

Δεν είναι ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να καλείται ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει αποζημιώσεις στις παραχωρήσεις, γιατί αυτές οι συμπεριφορές έχουν ως συνέπεια τη μεταφορά πολλαπλού κόστους στο κοινωνικό σύνολο.

Σχετικά με το σεισμό στην Κεφαλονιά, θέλω να σας ανακοινώσω τα εξής: καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις για την κάλυψη δαπανών στέγασης των κατοίκων. Η συνολική δαπάνη για τη στέγαση, είναι της τάξεως των 16 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρομαι στο ποσό το οποίο αφορά την επιδότηση ενοικίου και τίποτε άλλο. Οι ιδιοκτήτες για δυο χρόνια και οι ενοικιαστές για τους επόμενους 6 μήνες, θα λαμβάνουν μηνιαία από 300 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα, έως 500 ευρώ για οικογένειες πάνω από 4 άτομα.

Καθορίστηκαν πιστωτικές διευκολύνσεις για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια. Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 47 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι θα λάβουν 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Είναι φανερό ότι οι Έλληνες μέσω της πολιτείας και της κυβέρνησης, συμπαραστεκόμαστε στους συμπατριώτες μας της Κεφαλονιάς, παρά την κρίση και τη γνωστή οικονομική κατάσταση, προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που επλήγησαν.

Οι Έλληνες έχουμε αλληλεγγύη και την δείχνουμε. Από τα λεφτά για τους σεισμόπληκτους ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο. Και προσέξτε, ούτε ένα ευρώ επίσης δεν θα μείνει κρυμένο. Με εντολή μου από Δευτέρα συνεργείο της ΕΔΕΛ –της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου- μαζί με  το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, συνεπικουρούμενο και από άλλους ειδικούς, εγκαθίστανται στο Υπουργείο Υποδομών.

Θα κάνουμε κάθε μέρα έλεγχο εξόδων και δαπανών. Οι δαπάνες και τα έξοδα θα μπούνε επίσης σε καθεστώς ανοιχτών δεδομένων. Θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο και θα επικαιροποιούνται καθημερινά με βάση το γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο καθένας θα μπορεί να μάθει πού πήγαν τα λεφτά των φορολογουμένων.

Θέλω να συγχαρώ δημοσίως την ΕΥΔΑΠ. Οι άνθρωποι έκαναν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό. Σε δυο μέρες αποκατέστησαν το δίκτυο ύδρευσης στο Ληξούρι, περίπου κατά 80% αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από βλάβες που ήθελαν μήνες να επιδιορθωθούν.

Είναι κάτι γενικότερο, πολύτιμο, αυτό που συμβαίνει στην Κεφαλονιά. Είναι ένας άλλος «σεισμός» της αλληλεγγύης και της προσφοράς.

Από αυτούς τους τόσο συκοφαντημένους δημοσίους υπαλλήλους των υπηρεσιών του δημοσίου. Και στο νησί και στην Αθήνα. Δεν κάνουν απλώς τη δουλειά τους, το 8ωρο τους που κοροϊδεύουν μερικοί, οι άνθρωποι ξενυχτάνε, τα συνεργεία δουλεύουν με κίνδυνο και αυταπάρνηση. Δεν εργάζονται, προσφέρουν.  Είμαι περήφανος που τους συντονίζω.

Την ίδια υπευθυνότητα ζητάμε απ’ όλους τους δημόσιους λειτουργούς. Η μάχη της Κεφαλονιάς, η ανακούφιση των πληγέντων δεν γίνεται στις τηλεοράσεις. Πρέπει να σημειώσω ότι μεγάλη πλειοψηφία, για παράδειγμα, των Ελλήνων σεισμολόγων φέρθηκαν με μεγάλη υπευθυνότητα. Όμως τέτοιες στιγμές που στις εξαιρέσεις του κανόνα υπάρχουν ορισμένοι που στέκονται σε αυτές, πρέπει να τις καταδικάζουμε πολύ αυστηρά και αυτό έκανα πριν από λίγες μέρες όταν καταδίκασα τους μετά σεισμών σεισμοπροφήτες οι οποίοι αντί να πάνε στις δουλειές τους και να πέσουν με τα μούτρα στο έργο της έρευνας και να σκύψουν στο πρόβλημα και το φαινόμενο του σεισμού στη συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες περιοχές της χώρας, κάνουν εκτιμήσεις κινδύνου στα κανάλια. Αυτούς καταδίκασα, αλλά αυτή η καταδίκη δεν περιλαμβάνει λαμπρούς επιστήμονες που είναι στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στον ΟΑΣΠ. Που είναι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Με πολλούς σοβαρούς, επαναλαμβάνω, ανθρώπους που έχουν αναλώσει τη ζωή τους σε αυτό. Γι’ αυτό αποφασίσαμε από εδώ και πέρα όποτε είναι αναγκαίο, η επίσημη Πολιτεία μέσα από τα συντεταγμένα νομοθετημένα και υπεύθυνα όργανα, θα διατυπώνει με ανακοινώσεις, όπως σήμερα, ή με γραπτές ανακοινώσεις, την εκτίμησή της, την επιστημονική άποψη για τα ζητήματα του σεισμικού φαινομένου, έτσι όπως εξελίσσεται είτε στην Κεφαλονιά, είτε οπουδήποτε αλλού.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχουν δυο σημαντικά όργανα που ασχολούνται, τα υπεύθυνα δημόσια όργανα, πέραν επαναλαμβάνω, των τριών πανεπιστημίων και του Γεωδυναμικού  Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών,  υπάρχει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ο γνωστός ΟΑΣΠ, που το έργο του είναι προληπτικό και ταυτόχρονα συμπαράστασης και κινητοποίησης του μηχανισμού κάθε φορά που συμβαίνει το φαινόμενο του σεισμού και δεύτερον, είναι νομοθετημένη η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής, σεισμολόγος κ. Μακρόπουλος.

Συμμετέχει σε αυτή την επιτροπή ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ο κ. Στυλιανίδης, ο καθηγητής από τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει επίσης ο κ. Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται δίπλα μου, ο οποίος θα κάνει μια ανακοίνωση σχετικά με το σεισμικό φαινόμενο και το πώς εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες.

Επίσης είναι παρόν, εκτός από τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Στράτο Σιμόπουλο και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΣΠ, ο κ. Νικήτας Παπαδόπουλος, ένας λαμπρός δημόσιος λειτουργός, από αυτούς που έχουν πολύτιμη εμπειρία από το φαινόμενο του σεισμού στη χώρα μας.