Προσοχή στη νομιμότητα, μεγάλη ευαισθησία για τον άνθρωπο

Απάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδης, σε Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Σπ. Χαλβατζή σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και της δικαστικής απόφασης από την εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ»

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Όπως είναι γνωστό, μετά από πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες, πολλές αναβολές και ατολμίες, πολλές αναδιπλώσεις  και υποχωρήσεις, τελικώς η ΟΣΚ Α.Ε., η ΔΕΠΑΝΟΜ και η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ενώθηκαν, με στόχο να μπορέσουμε να έχουμε μία αρτιότερη κατασκευαστική υποδομή στην Ελληνική Δημοκρατία, στο ελληνικό κράτος, στις ελληνικές υπηρεσίες, για να μπορέσουμε έτσι να συντονίσουμε με τρόπο αποτελεσματικό το κατασκευαστικό έργο.

Στη συνέχεια, μετά την ψήφιση του ν.  4133/2013, προέκυψε μία σειρά από θέματα. Ένα σημαντικό ζήτημα ήταν η μεταφορά του προσωπικού από τους φορείς στον ενιαίο φορέα και, βεβαίως, το ζήτημα που έθεσε ο κ. Χαλβατζής, το ζήτημα της λειτουργίας συνολικά του νέου φορέα και της μεταφοράς όποιου προσωπικού υπήρχε.

Εδώ, λοιπόν, υπήρξαν ορισμένα προβλήματα, τα οποία τυγχάνουν νομικής ερμηνείας. Δόθηκαν κάποιες νομικές ερμηνείες από τη διοίκηση του νέου φορέα. Υπάρχει μια δικαστική απόφαση. Εγώ λέω στον κ. Χαλβατζή ότι θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε ότι αφορά το νομικό ζήτημα και ευαίσθητος σε ότι αφορά την τύχη των ανθρώπων. Και δεν θα πω τίποτε άλλο, παρά ότι σε σαράντα ημέρες από σήμερα υπάρχει ένα δικαστήριο. Είναι το Εφετείο. Ελπίζω το Εφετείο να έχει μια καθαρή απόφαση.

Και αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ, κύριε συνάδελφε, είναι ότι αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί από την πλευρά των κτηριακών υποδομών και του ελληνικού δημοσίου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εφαρμόσουμε τη νομιμότητα από τη μία πλευρά, και από την άλλη, εάν οι εργαζόμενοι πραγματικά δικαιωθούν και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, μιας και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, είναι προφανές ότι θα προχωρήσουμε σε όλα τα αναγκαία μέτρα και σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου οι εργαζόμενοι αυτοί να αποκατασταθούν.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι το λέω με μεγάλη προσοχή σε ότι αφορά τη νομιμότητα, αλλά ταυτόχρονα με πολύ μεγάλη ευαισθησία γιατί πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χάσει τη δουλειά τους μετά από κάποια χρόνια που εργάζονταν σε μια υπηρεσία του δημοσίου.

Κατόπιν αυτού, κύριε Πρόεδρε, η απάντησή μου είναι πολύ καθαρή. Θα περιμένουμε αυτές τις λίγες ημέρες να διαμορφωθεί η τελική απόφαση, έτσι ώστε από εκεί και πέρα, με βάση την απόφαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, οι άνθρωποι αυτοί να ακολουθήσουν το δρόμο για την υπόλοιπη ζωή τους, ελπίζω θετικά γι’ αυτούς.

Κύριε Πρόεδρε, η δική μου ευαισθησία δεν είναι λεκτική ούτε επιδερμική και επιφανειακή. Είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, γιατί υπάρχει μια εκκρεμότητα δικαστική και δεν θέλω να επηρεάσω αυτήν την εκκρεμότητα με τις δικές μου διατυπώσεις. Ωστόσο, εξέφρασα με σαφή τρόπο τη θέση μου απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι χάνουν τη δουλειά τους.

Υπάρχει όμως, όπως είπε ο κ. Χαλβατζής, στον οποίο πράγματι καθυστέρησα να απαντήσω τις δύο προηγούμενες φορές, επειδή απουσίαζα στην Κεφαλονιά για να αντιμετωπίσουμε εκεί τα προβλήματα, μια σκληρή πραγματικότητα. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι από τη μια πλευρά πρέπει να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία του δημοσίου, πρέπει να φτιάξουμε νέους κανονισμούς λειτουργίας, νέες δομές, ούτως ώστε να υπάρχει το απαραίτητο, το αναγκαίο προσωπικό, να μην περισσεύει το προσωπικό -γιατί όπου περισσεύει προσωπικό κάποιοι άλλοι χάνουν τη δουλειά τους- αλλά ταυτόχρονα αυτοί που εργάζονται να αποδίδουν με βάση το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτή η προσπάθεια μέσα σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα γίνεται.

Εγώ επαναλαμβάνω, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ότι σε σαράντα μέρες από σήμερα ελπίζω να μην χρειαστεί να γίνει καμιά ερώτηση στη Βουλή. Ελπίζω τα προβλήματα να λυθούν με τη δικαστική απόφαση, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να συνεχίσουν να εργάζονται με βάση τη νομιμότητα, αλλά και ταυτόχρονα τις δυνατότητές τους.

Ευχαριστώ πολύ.