Έχω υποχρέωση και ευθύνη για αποκατάσταση της λειτουργίας της παλαιάς γέφυρας Χαλκίδας

Απάντηση Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με την ανάγκη συντήρησης της παλαιάς γέφυρας Χαλκίδας.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ο κύριος συνάδελφος ξεκίνησε με τη διατύπωση ότι λυπάται και εξοργίζεται για το γεγονός ότι φέρνει αυτή την ερώτηση στη Βουλή. Όμως, πρέπει να σας πω ότι κι εγώ, όταν έγινα για πρώτη φορά γνώστης αυτού του ζητήματος, αναρωτιόμουν πόσα προβλήματα τελικώς δημιουργεί η αδράνεια, η αδιαφορία, πόσα προβλήματα δημιουργεί η σύγχυση, η οποία πολλές φορές σκοπίμως -κατά τη γνώμη μου- υπεισέρχεται στην καθημερινή μας δουλειά.

Το έργο αυτό και η αρμοδιότητα του συγκεκριμένου ζητήματος δεν έχει να κάνει με το Υπουργείο Υποδομών. Έχει να κάνει με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τη Διεύθυνση Λιμενικών Έργων. Επίσης, αυτή η αρμοδιότητα εκτελεστικά έχει μεταφερθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Επιτελικά και πολιτικά είναι υπεύθυνος ο Οργανισμός Λιμένων του Νομού Ευβοίας, ο παλιός Οργανισμός Λιμένων Χαλκίδας δηλαδή, ο οποίος είναι και υπεύθυνος -θα έλεγα- για τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να λειτουργεί αυτή η γέφυρα.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έγιναν και φτάσαμε στο σημείο, όπως πολύ σωστά είπε ο συνάδελφος, να παρέμβει ακόμα και ο Εισαγγελέας για να αναζητήσουμε τον υπεύθυνο.

Αυτό που έκανα, λοιπόν, σαν άμεση αντίδραση, σαν άμεση, από την πλευρά μου, απόφαση ήταν να στείλω τις τεχνικές υπηρεσίας να δουν το πρόβλημα. Το είδαν. Το αξιολόγησαν. Στη συνέχεια έγινε μια μελέτη. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε.

Απαιτούνται κάποια στοιχεία αυτή τη στιγμή από τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας για να πάμε, κύριε συνάδελφε -ελπίζω σε δυο βδομάδες περίπου από σήμερα- σε προκήρυξη, σε δημοπράτηση του έργου, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε τις όποιες ζημιές υπάρχουν στη γέφυρα.

Το θέμα που απασχολεί είναι ότι αυτό πρέπει να έχει μία συνέχεια και στο μέλλον, ώστε να μην ξαναεμφανιστούν τέτοια φαινόμενα. Και αυτό έχει να κάνει και με την ευθύνη των Περιφερειακών Διοικήσεων και με τους Οργανισμούς.

Αυτό που μπορώ να σας πω τώρα, σήμερα, στην ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Αναγνωστάκης -και πολύ σωστά- είναι ότι σε δύο εβδομάδες, περίπου, το έργο δημοπρατείται -η πίστωση είναι εξασφαλισμένη- έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να αξιοποιούν με ασφάλεια αυτό το ιστορικό γεφύρι και ταυτόχρονα να αποτελέσει τον κόμβο και το μέσον για να γεφυρώνουμε το κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας με τη Χαλκίδα.

Επαναλαμβάνω ότι έχω αναλάβει την υποχρέωση και την ευθύνη να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία της γέφυρας. Αυτό που δεν είμαι ακόμα έτοιμος να πω στον κύριο συνάδελφο είναι πώς ακριβώς θα είναι στη συνέχεια το καθεστώς συντήρησης, όπως πολύ σωστά είπε. Πιστεύω ότι δεν φτάνει μόνο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, αλλά πρέπει να υπάρχει και κάποιος ο οποίος μονίμως και κάθε χρόνο, με κάποιο ποσό μικρό, ελάχιστο, θα μπορεί να συντηρεί τη γέφυρα.

Θα μπορώ όμως, σε μια επόμενη φάση να σας ενημερώσω, αφού δημοπρατηθεί το έργο.

Σας ευχαριστώ πολύ.