Θέλουμε ένα ισχυρό ΤΕΕ

Αναφορά στο ΤΕΕ του υπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις»

Πρόκειται για τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Το ΤΕΕ αριθμεί 120 χιλιάδες τεχνικούς και άλλοι τόσοι είναι στην ΕΕΤΕΜ, στην Ένωση Τεχνικών των ΤΕΙ. Είναι ενός αιώνα νομικό πρόσωπο με τεράστια προσφορά στη χώρα, το οποίο οδηγείται στο κλείσιμο, αλλά εδώ λέμε «αφήστε το να το συζητήσουμε πάλι».

Είναι επίσης απ’ έξω και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο. Δεν εννοώ τους συνδικαλιστές αλλά τους υπαλλήλους του Υπουργείου, μαζί με τους οποίους φτιάξαμε αυτές τις διατάξεις. Επειδή, λοιπόν, σέβομαι πάρα πολύ τη Βουλή, κάναμε μια μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή και έφερα διατάξεις οι οποίες προσαρμόζονται πλήρως στην κουβέντα την οποία κάναμε. Γιατί αντιδρούμε λοιπόν τώρα; Διότι, υπάρχουν οι απ’ έξω, οι οποίοι δεν θέλουν να γίνει τίποτα. Ρώτησα, λοιπόν, τους εκπροσώπους τι θέλουν να κάνουμε. Μου είπαν να τα αποσύρω και τους είπα «όχι, γιατί να τα αποσύρω;». Για ποιο λόγο; Επειδή δεν βολεύει κάποιους; Έτσι ξέρετε τι κάνουμε; Διαιωνίζουμε την ύπαρξη κάποιων οι οποίοι θέλουν να λέγονται συνδικαλιστές.

Εδώ έχουμε ένα ΤΕΕ που το ξεπέρασε η εποχή του, κλείνει, διαλύεται. Υπάρχει χώρα που δεν έχει τεχνικό επιμελητήριο; Καμία χώρα. Δεν θέλουμε το Τεχνικό Επιμελητήριο; Το θέλουμε. Θέλουμε να είναι ισχυρό; Θέλουμε να παίζει πράγματι το ρόλο του τεχνικού συμβούλου του κράτους; Το θέλουμε.

Εδώ, όμως, δεν είναι μόνο ότι το ξεπέρασε η εποχή. Ήρθε και η κρίση και έχει μειωθεί βίαια και ραγδαία όλο το τεχνικό έργο της χώρας. Ποια είναι η απάντηση, λοιπόν; «Μην κάνετε τίποτα». «Αφήστε το». Γιατί; Γιατί αντιδρούν οι άλλοι. Και όσοι συνάδελφοι εδώ μου λένε «πάρ’ το πίσω» το κάνουν επειδή είναι απ’ έξω κάποιοι.

Μα, είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι; Και εγώ ως Υπουργός θέλετε να το πάρω πίσω; Σοβαρολογείτε; Αυτός είναι ο ρόλος μου στην Ελλάδα της κρίσης; Γίνεται στην Ελλάδα που υποφέρει να μην τολμάει ο Υπουργός να φέρει μια διάταξη, η οποία λύνει προβλήματα, επειδή ενοχλεί κάποιους; Δεν το δέχομαι αυτό, λοιπόν, και δεν το παίρνω πίσω. Σας δηλώνω ότι δεν το παίρνω πίσω και θα επιμείνω μέχρι το τέλος. Αλλιώς δεν θα είμαι άξιος Υπουργός να υπηρετώ εδώ το ρόλο μου ως υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος και του εθνικού συμφέροντος.

Πάει να γίνει κάτι το οποίο θα δώσει λύσεις για να μπορέσει το ΤΕΕ να επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα «όχι», «άσε να το δούμε», δηλαδή ποτέ.Δεν μπορώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συμπεριφέρομαι έτσι.

Έχω βαθειά πεποίθηση ότι ο συνδικαλισμός έχει να υπηρετήσει στην Ελλάδα της κρίσης κρισιμότατο ρόλο για την υπεράσπιση του συμφέροντος των εργαζομένων. Αλλά αυτός ο συνδικαλισμός, η εκπροσώπηση αυτής της μορφής κάνει μεγάλη ζημιά. Και λυπάμαι που εδώ μέσα υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι μεταφέρουν αυτές τις απόψεις. Εδώ έμμεσα, όπως είπε ο κύριος Πρόεδρος προηγουμένως, το έργο μας είναι εθνικό και πάνω από τα κόμματα.

Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Το σκάνδαλο υπάρχει στο μυαλό αυτών που δεν θέλουν να περάσει η διάταξη. Και θα σας απαντήσω περί τίνος πρόκειται, γιατί μιλάμε και θέλω σας παρακαλώ να υπάρξει αντίκρουση σε αυτό.

Επί της ουσίας, λοιπόν, στο άρθρο 23 δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης όλου του φάσματος του τεχνικού δυναμικού της χώρας με την ίδρυση από όλους τους εκπροσωπούντες φορείς το ΤΕΕ να δημιουργεί νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την εξέταση όλων των τεχνικών ζητημάτων, δηλαδή σύνταξη κανονισμών, μεταφορά τεχνογνωσίας, οργάνωση μηχανισμών ελέγχων, πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, για την υποβοήθηση των κρατικών υπηρεσιών, των τεχνικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της χώρας. Πού είναι το πρόβλημα, μπορείτε να μου πείτε; Πού είναι το πρόβλημα; Ποιον υποκαθιστούμε εδώ; Ποιον επηρεάζουμε; Ποιον ενοχλούμε; Ποιανού συμφέροντα βλάπτουμε;

Προσέξτε να δείτε: Λένε ορισμένοι ότι αυτό είναι ρόλος τους κράτους. Τι πάει να πει αυτό; Δηλαδή, δεν πρέπει να υπάρχουν παράλληλα φορείς που θα εξυπηρετούν τους πολίτες ή παράλληλοι φορείς οι οποίοι θα έχουν μια άποψη πάνω στα ζητήματα; Πού είναι το πρόβλημα; Πρέπει να κλειστούμε στο αυστηρό κράτος για να προστατεύουμε δήθεν το επίσημο κράτος και να μην αφήνουμε να υπάρχουν πολλαπλές εκφράσεις μέσα από το ευρύτερο κράτος, μέσα από τους ευρύτερους φορείς να υπάρχει η πανσπερμία των απόψεων για την ανάπτυξη της χώρας; Τι είμαστε; Το Ιράν είμαστε; Για ποιο λόγο; Ποιον βλάπτουμε; Ποιον υπονομεύουμε αυτήν τη στιγμή; Ποιανού τα συμφέροντα χτυπάμε με αυτήν τη διάταξη;

Στο άρθρο 24 προβλέπεται η δυνατότητα στο ΤΕΕ να ιδρύει επιστημονικά και επαγγελματικά τμήματα στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν και μη μέλη του ΤΕΕ, προκειμένου να μελετώνται θέματα που αφορούν το τεχνικό δυναμικό της χώρας, τις κατασκευαστικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, τις τεχνολογίες πληροφορίας, πληροφορικής και επικοινωνίας για την ανάπτυξη και την προώθηση τεχνικών και επιστημονικών θεμάτων από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων που δεν είναι διπλωματούχοι μηχανικοί και συνεπώς μη μέλη του ΤΕΕ.

Πού είναι εδώ η υπονόμευση; Πού είναι το σκάνδαλο; Πείτε μου σας παρακαλώ. Πού είναι η εναντίωση στα συμφέροντα οποιουδήποτε; Πού είναι η παραβίαση του δημοσίου συμφέροντος;

Πάμε στο άρθρο 25. Προβλέπει τη δυνατότητα του ΤΕΕ να εγγράφει στα μητρώα του κάθε φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία που ασκεί τεχνικό επάγγελμα, είτε κατασκευαστικό είτε μελετητικό, προκειμένου να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος της στελέχωσής του. η κατοχή των απαραίτητων πτυχίων και να ασκείται με ισότητα ο πειθαρχικός έλεγχος ενιαία για όλους όσους ασκούν τεχνικό επάγγελμα.

Επιπλέον, προβλέπεται για τις εταιρείες που σύμφωνα με το καταστατικό τους είναι μελετητικές να γίνεται υπηρεσία μιας στάσης το ΤΕΕ το ίδιο για να αντιμετωπιστεί η νομική στρέβλωση που παρουσιάστηκε με τη θέσπιση του ΓΕΜΗ και δεν επέτρεπε στις μελετητικές εταιρείες να απογράφονται στο ΤΕΕ. Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε και με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο. Εδώ μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η στρέβλωση, πού είναι το πρόβλημα, πού είναι το σκάνδαλο;

Πάμε και στο τελευταίο, το επίμαχο. Προβλέπεται η δυνατότητα να λειτουργεί το ΤΕΕ και ως υπηρεσία μιας στάσης πάντα κατ’ επιλογή των ενδιαφερομένων. Θα μπορεί, δηλαδή, να συγκεντρώνει ηλεκτρονικά ή με κάθε πρόσφορο μέσο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στην αρμόδια διεύθυνση μητρώων και τεχνικών επαγγελμάτων της ΓΓΔΕ. Δεν την υποκαθιστά, δηλαδή. Κάνει την υπηρεσία μιας στάσης. Πού είναι το πρόβλημα; Έχουμε ακριβώς ίδιες υπηρεσίες, όπως το Invest in Greece.

Είναι παραλογισμός αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή. Κουβεντιάζουμε για τα αυτονόητα και τα ονομάζουμε και σκάνδαλα.

Υπάρχει το Invest in Greece για παράδειγμα. Τι είναι το Invest in Greece; Είναι ένας φορέας που μαζεύει δικαιολογητικά από έναν υποψήφιο επενδυτή. Αυτά τα δικαιολογητικά τα υποβάλλει στα διάφορα υπουργεία και τελικώς κάποια στιγμή έρχεται, για λόγους εξάλειψης της γραφειοκρατίας, στον υποψήφιο επενδυτή και του λέει «πάρε την άδεια». Το ίδιο θέλει να κάνει και το ΤΕΕ. Πού είναι το πρόβλημα, μπορείτε να μου πείτε; Ποιον βλάπτουμε εδώ; Πού είναι το σκάνδαλο;

Στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο πάει κάποιος και υποβάλλει τα χαρτιά του και τα δικαιολογητικά και λέει «θέλω να φτιάξω μια εταιρεία». Το εμπορικό επιμελητήριο ως υπηρεσία μιας στάσης μαζεύει τα δικαιολογητικά και σε είκοσι τέσσερις ώρες για λόγους εξάλειψης γραφειοκρατίας έναντι κάποιου τιμήματος του δίνει την εταιρεία. Πού είναι το πρόβλημα λοιπόν;

Αυτά όλα συνιστούν σκάνδαλο, λοιπόν. Συνιστούν πελατειακή λογική. Είναι απαράδεκτο να ακούγονται αυτές οι κουβέντες εδώ μέσα και μάλιστα για έναν υπουργό που δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής. Σας παρακαλώ να πάρετε πίσω αυτά που είπατε γιατί όλα αυτά είναι άδικα και απαράδεκτα.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ για μια ακόμα φορά να ψηφίσετε αυτές τις διατάξεις και για έναν άλλο λόγο, κύριε Πρόεδρε. Για να βάλουμε και την ΕΤΕΜΠ, τους άλλους φίλους μας, στους οποίους είπα: «Ελάτε εδώ. Τι θέλετε να κάνουμε και για σας; Τι μπορούμε να κάνουμε;». Μου είπαν «Να το πάρεις πίσω». Η απάντηση είναι «Όχι». Αυτό είναι το «Όχι» του πολιτικού που δεν κάνει πίσω σε μια λογική συντεχνίας για να διατηρούνται ορισμένοι στις καρέκλες τους. Αυτή είναι η λογική μου ουσιαστικά. Και αυτό το ρόλο εγώ δεν πρόκειται να τον παίξω ποτέ. Σας το δηλώνω ευθέως. Δεν το παίρνω, λοιπόν, πίσω. Σας καλώ να στηρίξετε διατάξεις οι οποίες το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσουν τουλάχιστον προϋποθέσεις για τον τεχνικό κόσμο της χώρας να έχει έναν αξιοσέβαστο και σοβαρό φορέα.