Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη να κρυφτεί πίσω από τους «58»

Συνέντευξη  υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην εφημερίδα Real News και στον δημοσιογράφος Β. Σκουρή

 

«Μέχρι τις ευρωεκλογές υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να αντιστραφεί αυτή η δημοσκοπικά εμφανιζόμενη πορεία, ώστε το Κίνημα να καταγράψει μια αξιοπρεπή πολιτική παρουσία.»

Ως τερατώδη χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τα όσα ακούστηκαν περί συμφωνίας του με τον Αντώνη Σαμαρά για προσχώρησή του σε μια διευρυμένη Ν.Δ. Σε μια μεταβατική εποχή, όπου το παλιό δοκιμάζεται και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί, εκκολάπτεται, στην “εποχή των τεράτων”, όπως έλεγε ο Γκράμσι, διάφορα τερατώδη ακούγονται , αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αφήνει αιχμές κατά της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνοντας πως αυτό που απορρίπτεται δεν είναι ΠΑΣΟΚ .

Ερωτώμενος αν το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από τους 58, απαντά πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και ούτε έχει ανάγκη να κρυφτεί, ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα κατά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: «Πρέπει να γίνουν Ευρωπαίοι και πρέπει να γίνουν Σοσιαλιστές», τονίζει.

-Αυτό δεν είναι ΠΑΣΟΚ , είπατε στην Κεντρική Επιτροπή. Τι φαινόμενα διαπιστώσατε, κ. Υπουργέ;

Το ΠΑΣΟΚ έχει νόημα, αν μπορεί να διδάσκεται από το παρελθόν, ώστε να είναι χρήσιμο στο σήμερα και το αύριο του τόπου, ιδίως σήμερα, που η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο κόκκινο. Το ΠΑΣΟΚ έχει ως αποστολή την ανασύνταξη της προοδευτικής Αριστεράς και του Κέντρου για να κρατήσει όρθια τη μεσαία τάξη, η οποία έχει δεχτεί ισχυρά πλήγματα, αλλά υπάρχει. Για να αποκτήσουν δουλειά οι άνεργοι, κυρίως οι νεότεροι, η γενιά δηλαδή με τα καλύτερα εφόδια. Για να δυναμώσει τα κινήματα και τις δράσεις αλληλεγγύης στους φτωχούς που δεινοπαθούν και έχουν ανάγκη στήριξης. Για να ξαναβρεί ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης την τιμή, την περηφάνια, τη θέση του.

– Και εσείς, πάντως, θα παραδέχεστε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ απορρίπτεται από τους πολίτες. Το βλέπετε στις δημοσκοπήσεις. Δεν έχετε λόγο ύπαρξης, λέτε.

Το ΠΑΣΟΚ, ως βασικός εκφραστής του ριζοσπαστικού και τολμηρού, ευρηματικού και κοινωνικού ορθολογικού και υπεύθυνου προοδευτικού χώρου, δεν απορρίπτεται. Αυτό που απορρίπτεται δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν πιστεύω, πάντως ότι η εμφανιζόμενη δημοσκοπική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ είναι νομοτελειακή.

– Τι πρέπει να αλλάξει λοιπόν; Εσείς έχετε ταχθεί από το 2000 υπέρ της αλλαγής του ονόματος και των συμβόλων, ενώ σήμερα μοιάζει να κρύβεστε γύρω από τους 58…

Ναι, είναι αλήθεια. Με το ΠΑΣΟΚ όμως τότε, στο 45%, κυρίαρχη δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και ούτε έχει ανάγκη να κρυφτεί. Να τιμήσει τη διαδρομή του πρέπει. Την περηφάνια των επιτευγμάτων της Μεταπολίτευσης την απόλυτη ευθύνη των λαθών όχι με φράσεις περίτεχνες αλλά με προτάσεις επίκαιρες που να αποδεικνύουν πως αλλάζουμε έμπρακτα και πάμε μπροστά.

– Αν στις ευρωεκλογές εκλέξετε έναν ευρωβουλευτή, τι θα σημαίνει τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για την ηγεσία του, κ. Υπουργέ;

Μέχρι τις ευρωεκλογές υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να αντιστραφεί αυτή η δημοσκοπικά εμφανιζόμενη πορεία, ώστε το ΠΑΣΟΚ να καταγράψει μία αξιοπρεπή πολιτική παρουσία.

-Φαντάζομαι ότι έχετε και εσείς ακούσει να λένε στο παρασκήνιο πως έχετε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά να προχωρήσετε σε μια διευρυμένη Ν.Δ.

Ακούστε, σε μια μεταβατική εποχή, όπου το παλιό δοκιμάζεται και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί, εκκολάπτεται, στην εποχή των τεράτων, που έλεγε ο Γκράμσι, διάφορα τερατώδη ακούγονται.

-Στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα κατέλθει υπό τον τίτλο του ΕΣΚ και υπό τον κ. Σουλτς. Ο κ. Σουλτς, όμως, είναι ηγετικό στέλεχος του SPD, που συγκυβερνά με τη Μέρκελ. Μήπως υπάρχει πρόβλημα και για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές;

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρέπει να γίνουν Ευρωπαίοι και να γίνουν Σοσιαλιστές.

Ευρωπαίοι γιατί στην περίοδο της κρίσης υποχώρησαν σε εθνικιστικές φοβικές πολιτικές. Σοσιαλιστές γιατί, στην ίδια περίοδο, υποτάχθηκαν σε λογικές τυφλής δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς ιδέες φωνή και τόλμη. Αυτή η Ευρώπη δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε οραματική.

-Η συγκυβέρνηση θα αντέξει έως τις ευρωεκλογές και κυρίως θα αντέξει εάν σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει όπως ο ίδιος ισχυρίζεται καθαρή νίκη;

Δεν είναι συγκυβέρνηση. Είναι κυβέρνηση συνασπισμού ευθύνης και ανάγκης. Ο διχασμός του διπολισμού κατέστρεφε τη Μεταπολίτευση. Πάμε να βγάλουμε τα μάτια μας με νέο διπολισμό και νομίζουμε πως έτσι θα φτιαχτεί η Ελλάδα; Η κυβέρνηση έχει έργο πολύ να κάνει και, άρα, τη δυνατότητα να εξαντλήσει την τετραετία. Θα αλλάξουμε το κράτος; Πώς; Θα το προσαρμόσουμε στους βασικούς δεσμούς της κοινωνίας. Δηλαδή την οικογένεια. Άρα θα ενισχύσουμε και θα επανεφεύρουμε καινοτόμα τα δίκτυα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις σχέσεις επινοητικότητας των Ελλήνων. Αυτό το έργο είναι μπροστά μας. Νόμιμα, με διάρκεια, με κρατική στήριξη, όχι εμπόδια, όχι μίζες και ρεμούλα.

-Οι 153 βουλευτές σίγουρα δεν αποτελούν και τη μεγαλύτερη ασφάλεια για την προοπτική της κυβέρνησης. Βλέπετε περίπτωση διεύρυνσης της βάσης της με πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά; Υπάρχει η πρόταση, π.χ., για πρωτοβουλία επιστροφής της ΔΗMAP. Ή εάν φύγει και άλλος βουλευτής, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;

Σας είπα, η δύναμη της κυβέρνησης είναι το έργο της και η ικανότητα καινοτομίας.

Ακριβώς το ίδιο με ό,τι ζητάμε δηλαδή από τους πολίτες ό,τι κάνουν κι αυτή τη στιγμή της ανέχειας οι επινοητικοί Ελληνες για να επιβιώσουν. Αν κλαίμε τη μοίρα μας και μετράμε κουκιά , θα πέσουμε στις δίνες της μικροκομματικής παρακμής.

– Εχετε μιλήσει για την ανάγκη της εθνικής συνεννόησης. Πώς την εννοείτε; Πριν από τις εκλογές και με ποιες δυνάμεις, κ. Υπουργέ;

Σας έδωσα ένα παράδειγμα με τη μεταρρύθμιση των δομών του κράτους. Οποιος δεν τη θέλει να το πει καθαρά. Το ίδιο ισχύει για τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης. Τον ρόλο της χώρας στην Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση. Θέλουμε να είμαστε κόμβος μεταφορών, εμπορευματικών συναλλαγών; Αν ναι, γιατί δεν συμφωνούμε στους αυτοκινητόδρομους, στα εμπορευματικά κέντρα, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και τα λιμάνια; Θέλουμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας ως αξιακό, άυλο αγαθό παγκόσμιας κληρονομιάς; Αν ναι, γιατί δεν συνεννοούμεθα να γίνουμε γέφυρα πολιτισμών, χώρος ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας διαδρομή υψηλής τουριστικής αξίας; Να φύγουμε από τα κλισέ του παρελθόντος και την ακρότητα των ενεργειών που συνεπάγονται. Να γίνουμε περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε εδώ και τώρα. Δηλαδή, για όσα κουβαλάμε από το παρελθόν, γι’ αυτά που ζούμε τώρα, επινοητικά, ανθεκτικά, γι’ αυτά που οραματιζόμαστε για αύριο. Αυτό είναι Έλληνας Ευρωπαίος πολίτης και οικουμενικός άνθρωπος. Κι εγώ λέω πως αυτό μας αξίζει.