Με την ψήφιση των νέων συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους χιλιάδες Έλληνες θα αρχίσουν να εργάζονται και οι τοπικές κοινωνίες να ενισχύονται

Χαιρετισμός Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ σε εκδήλωση της ΕΤΕπ για την υπογραφή δανείων ύψους 550 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σας καλωσορίζουμε στην Αθήνα. Ευχαριστούμε για την παρουσία σας και την πρωτοβουλία που αναλάβατε, να πραγματοποιήσετε εδώ τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής. Θέλω να σας πω κ. Πρόεδρε, επειδή μεταξύ των άλλων είστε κυρίως πολιτικός και σήμερα υπηρετείτε ως πολιτικός σε μια θέση τραπεζίτη, ξέρετε πολύ καλά, ότι η αξία της πολιτικής υπάρχει υπό έναν όρο μόνο. Υπό τον όρο της αποτελεσματικότητας, υπό τον όρο, ότι υπηρετεί τις ανάγκες των  πολιτών, τις ανάγκες των λαών, διαφορετικά δεν θα είχε αξία.

Ακούσαμε προηγουμένως τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ανάπτυξης, να περιγράφουν μια σειρά από αποτελέσματα που έχει η χώρα. Μετά όμως από αιματηρές θυσίες, πόνο και οδύνη, τελικώς έχουμε αποτελέσματα πολύ σημαντικά που οδηγούν στη δημοσιονομική σταθερότητα. Ωστόσο όταν η πολιτική απευθύνεται στους πολίτες, πρέπει να πηγαίνει και ένα βήμα πιο μπροστά. Πρέπει να συνδέεται με τη ζωή του, με την ευημερία του, τις προσδοκίες του, το μέλλον των παιδιών του. Γι’ αυτό σήμερα θα έλεγα ότι είναι μια καλή μέρα για την πολιτική. Είναι μια καλή μέρα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είναι μια καλή μέρα για όλους μας, γιατί μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα αποτέλεσμα.

Μετά από δυο χρόνια περίπου διαπραγματεύσεων, σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών, των παραχωρησιούχων, των κατασκευαστών και του ελληνικού δημοσίου, τελικώς η υπόθεση των αυτοκινητοδρόμων κλείνει με έναν ευτυχή τρόπο, έτσι ώστε σε λίγες μέρες να οδηγηθούμε, μετά από όλες τις τυπικές διαδικασίες, που πρέπει να κλείσουν, στην επανέναρξη των έργων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, οι οποίοι είναι σταματημένοι από το 2010 λόγω της κρίσης, της μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου και της μη χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Τελικώς, σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναγγείλω, ότι σε λίγες μέρες στη Βουλή των Ελλήνων θα ψηφίσουμε τις νέες συμβάσεις, τις τροποποιημένες συμβάσεις, έτσι ώστε να αρχίσουν χιλιάδες Έλληνες να εργάζονται στα έργα αυτά και πολλές τοπικές οικονομίες να ενισχυθούν με τη ρευστότητα, η οποία θα παραχθεί από τα έργα αυτά.

Σήμερα υπογράφουμε, όπως είπε ο κ. Χόγερ, τμήμα του δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Εξακόσια πενήντα (650) εκατομμύρια είναι το ποσό, που αφορά στη συνολική δανειοδότηση του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη, δηλαδή της Ολυμπίας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου.  Εξακόσια πενήντα εκατομμύρια λοιπόν, ποσό με το οποίο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνδράμει το δημόσιο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των 4 συμβάσεων παραχώρησης.

Τα υπόλοιπα που απαιτούνται, προέρχονται από το ΕΣΠΑ, μέσα από τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενισχύσουμε πολύ γενναία τα έργα αυτά, τα οποία αποτελούν τις μελλοντικές υποδομές της χώρας, αλλά ταυτόχρονα, είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης, απασχόλησης και ρευστότητας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Θέλω επίσης, κ. Πρόεδρε, να ευχαριστήσω τον άξιο αντιπρόεδρό σας, τον κ. Τανασέσκου, με τον οποίο πριν από λίγες μέρες, μαζί με τους συνεργάτες του και συνεργάτες σας, είχαμε μια επώδυνη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά το πέμπτο project των αυτοκινητόδρομων, το δρόμο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Σπάρτη. Ένα έργο, το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ, για το οποίο όμως χρειάστηκε να κάνουμε επώδυνες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να συνεχίσει, ούτως ώστε σε λίγους μήνες να παραδώσουμε ολοκληρωμένο το έργο στην κυκλοφορία και στους χρήστες που πηγαίνουν προς τις κατευθύνσεις αυτές.

Κύριε Πρόεδρε, θα έχουμε την Τετάρτη την ευκαιρία, να σας παρουσιάσουμε όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές της χώρας για τα επόμενα χρόνια, για την Ελλάδα του 2020. Θα έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε την πρόοδο, αλλά και την επέκταση ενός πολύ σημαντικού έργου που χρηματοδοτεί συστηματικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, είναι το Αττικό Μετρό.

Θα έχετε την ευκαιρία και εσείς να δείτε ένα έργο πραγματικό κόσμημα, το οποίο εξυπηρετεί κάθε μέρα περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες, το Μετρό της Αθήνας. Θα έχετε την ευκαιρία, να ακούσετε με ποιό τρόπο έχουμε ως στόχο να προχωρήσουμε στην επέκτασή του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι μια καλή μέρα σήμερα, ας την γιορτάσουμε όπως πρέπει, προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ότι άρχισε η ώρα της δικαίωσης, ότι οι θυσίες και οι κόποι επιτέλους αποδίδουν καρπούς και κάθε μέρα που θα περνάει όλοι μας θα συμβάλουμε, ούτως ώστε να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη. Ευχαριστώ πολύ.