Ανασύσταση της λίμνης Κάρλας

Απάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θ. Ψύρρα σχετικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας.

Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο συνάδελφος, το έργο της ολοκλήρωσης για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας είναι μια υπόθεση περίπου τριάντα ετών.

Νομίζω ότι άξιζε τον κόπο να υπάρξει μια τόσο μεγάλη πολιτική απόφαση, εκείνη την εποχή, προκειμένου να ιδρυθεί ξανά μια λίμνη η οποία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και της πανίδας της περιοχής.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο και μάλιστα σύνθετο, με πολλές δράσεις. Εξ αυτού του λόγου υπάρχουν και καθυστερήσεις, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και οι αναγκαίοι χρόνοι όπου πρέπει κανείς να αναμένει τα αποτελέσματα των πρότερων ενεργειών του ώστε να προχωρήσει στις επόμενες. Κατ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, είναι ένα έργο το οποίο καθυστερεί.

Δεν υπάρχει θέμα χρηματοδότησης του έργου. Έχουν εκτελεστεί τρεις εργολαβίες, οι οποίες μαζί με κάποια άλλα χρήματα του ελληνικού δημοσίου -και αναφέρομαι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων- εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή το 72% των εργασιών. Το 72% των εργασιών έχει συντελεστεί. Απομένει το υπόλοιπο, αλλά ταυτόχρονα απομένουν και πάρα πολλές εργασίες να γίνουν. Αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα για την πλήρη περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, την περαιτέρω αντιπλημμυρική της προστασία, την αναβάθμιση και ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής του Βόλου και της Μαγνησίας. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να υδροδοτηθεί από γεωτρήσεις, κυρίως η πόλη του Βόλου, με πολύτιμο πόσιμο νερό.

Τελικώς, θα σας έλεγα ότι είναι ένα έργο το οποίο εξελίχθηκε χρηματοδοτικά και θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού, ως γνωστόν, ήταν στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Εντάχθηκε μετά ως «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ που «τρέχει» τώρα. Επιπλέον, έχουν ενταχθεί κονδύλια από τα προγράμματα «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» του Υπουργείου Γεωργίας.

Έρχομαι στο ζήτημα της εποπτείας του έργου. Πράγματι, το έργο το επέβλεπε μία υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, η οποία προσφάτως με την κινητικότητα μεταφέρεται πλέον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στο να μεταφέρουμε αρμοδιότητες και πόρους στην Περιφέρεια. Δεν είναι δυνατόν ένα έργο τόσο κρίσιμης περιφερειακής και τοπικής σημασίας για την περιοχή, να εποπτεύεται και να εκτελείται από το κεντρικό Υπουργείο. Όλα αυτά πρέπει να μεταφερθούν στις Περιφέρειες και νομίζω ότι είναι μία ευκαιρία εν όψει και του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο πρόκειται το επόμενο χρονικό διάστημα -από το 2014- να εφαρμοσθεί στη χώρα, να μπορέσουμε να μεταφέρουμε περαιτέρω πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Περιφέρειες να προγραμματίσουν, να σχεδιάσουν, να μελετήσουν και να εκτελέσουν έργα τα οποία είναι τόσο πολύτιμα για την ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας.

Συμμερίζομαι τις ανησυχίες και την αγωνία του συναδέλφου. Πρέπει να σας πω ότι έχω και προσωπική άποψη της τοπογραφίας και γεωγραφίας της περιοχής. Έχω θητεύσει στη Θεσσαλία, ασκώντας διοίκηση εκεί κάποια εποχή, και γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα, όπως επίσης γνωρίζω πολύ καλά και την αναγκαιότητα του έργου.

Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη επτά εργολαβίες, οι οποίες έχουν υπογραφεί από το 2008 μέχρι το 2013, προσφάτως δηλαδή, μικρές και μεγάλες, ύψους από 500.000 έως 25.000.000. Όλες αυτές οι εργολαβίες είναι σε εξέλιξη.

Δέχομαι την πρότασή σας να κάνουμε άμεσα μια σύσκεψη με την Περιφέρεια, προκειμένου να δούμε όλα τα προβλήματα. Αυτό για το οποίο -επαναλαμβάνω και πάλι- θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η εποπτεία, ο έλεγχος και η όλη εξέλιξη του έργου δεν πρόκειται να μείνει χωρίς το αναγκαίο προσωπικό το οποίο ήδη βρίσκεται εκεί, εργάζεται και αύριο θα είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επαναλαμβάνω, είναι ωφέλιμο και χρήσιμο το ότι θα βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι στο κεντρικό Υπουργείο. Δεν αλλάζει ουσιαστικά απολύτως τίποτα.

Επίσης σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αφήσουμε προβλήματα σε σχέση με το προσωπικό και την εποπτεία να δημιουργήσουν απόσταση και απονέκρωση του έργου. Θα έρθω σε επαφή με τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και αυτό το ζήτημα, διότι πράγματι μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ενόψει του χειμώνα.

Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι είμαστε κοντά, το έργο θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται κανονικά, το προσωπικό που επόπτευε θα συνεχίσει να εποπτεύει και να ελέγχει τους κατασκευαστές και είμαι βέβαιος ότι από τον Γενάρη πια, με την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας, το έργο θα αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα και τελικώς θα οδηγηθούμε με καλύτερο τρόπο, μέσω της αποκέντρωσης, στην πιο ουσιαστική λειτουργία του έργου.

Το κρίσιμο ζήτημα πια για την Κάρλα δεν είναι η κατασκευή. Είναι η διαχείριση και λειτουργία του έργου, ένα τεράστιο ζήτημα της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της για να το διαχειριστούν.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.