Η επίπονη προσπάθεια συνεχίζεται. Έχουμε αποτελέσματα. Βγαίνουμε από την κρίση.

Ομιλία Μ. Χρυσοχοϊδη στη Βουλή για την οικονομία, τις δημόσιες συμβάσεις, το παραεμπόριο και άλλα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπ. Ανάπτυξης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές, από τη στιγμή δηλαδή που διαμορφώθηκε μια νέα πολιτική γεωγραφία στην Αίθουσα αυτή, κάθε φορά περίπου ακούμε τα ίδια πράγματα σχετικά με την πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Θα ήθελα να θυμίσω για μια ακόμη φορά ότι περί τα τέλη του 2009 η χώρα βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμών και σε αδυναμία δανεισμού. Υπήρξε ένα έλλειμμα της τάξης περίπου των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέρα και έξω από τις δυνατότητες της χώρας, για το οποίο δεν μπορούσε να δανειστεί. Έτσι, δημιουργήθηκε ο γνωστός μηχανισμός, ο οποίος στη συνέχεια δρομολόγησε την διάσωση της χώρας.

Σήμερα, μετά από τρία χρόνια, με τα αποτελέσματα που περιγράφει η Αντιπολίτευση κι εμείς, με την προσπάθεια που έκαναν τρεις κυβερνήσεις, τέσσερα κόμματα –το ένα δεν υπάρχει πλέον στην Βουλή- κατορθώσαμε να μιλάμε για αποτελέσματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν αποτελέσματα. Το γεγονός ότι τα spread, δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, είναι πολύ πιο χαμηλά, περίπου τρεισήμισι φορές πιο χαμηλά σε σχέση με το παρελθόν, αυτό αποτελεί μια επιτυχία της χώρας.

Σήμερα, κύριε Παπαδημούλη, η Γαλλία που δεν είναι χώρα με τρία Α, η Ιταλία η οποία είναι μια χώρα προβληματική σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και το χρέος, η Ισπανία που έχει τεράστια προβλήματα, δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια. Σε λίγο και η Πορτογαλία θα κάνει το ίδιο, καθώς και η Ελλάδα.

Αναρωτιέμαι, όμως, τι θα λέτε εσείς στους ανέργους αν γίνουν όλα αυτά. Διότι αυτά σημαίνουν πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σημαίνουν ρευστότητα στην αγορά, σημαίνουν επενδύσεις, σημαίνουν μείωση της ανεργίας και σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις μας θα αρχίσουν να δουλεύουν. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;

Είπατε και τελευταία πάλι, όχι σε όλα τα βήματα και όχι σε όλα τα «φόρα» διά της ηγεσίας σας, ότι σε μία βραδιά, σε ένα άρθρο, σε ένα νόμο και σε μια ψηφοφορία θα καταργήσετε το μνημόνιο. Βεβαίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες λέτε άλλα πράγματα, ότι δεν θα «σκίσετε και τις συμφωνίες». Εν πάση περιπτώσει, ας δεχθούμε αυτό, ότι δηλαδή θα κάνετε τη μοναδική πράξη να καταργήσετε το λεγόμενο μνημόνιο. Αναρωτιέμαι, όμως, του χρόνου τέτοιον καιρό για ποιο μνημόνιο θα μιλάτε, πώς θα είναι η ρητορική σας. Γιατί η Ελλάδα  μπορεί να έχει εξέλθει από  το μνημόνιο. Μπορεί του χρόνου τέτοιον καιρό η χώρα να είναι στις αγορές. Κι εγώ πιστεύω ότι θα είναι στις αγορές και εσείς θα μιλάτε ακόμα για μνημόνιο. Του χρόνου τέτοιον καιρό, κύριε  Παπαδημούλη, γιατί η χώρα είχε αποτελέσματα. Έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυτήν τη στιγμή, κερδίζει μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, της παγκόσμιας κοινότητας, των αγορών και όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο λαός με τις θυσίες έχει αποτελέσματα.

Είναι ένας δρόμος επίπονος, δύσκολος. Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη. Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο, αλλά είμαστε περήφανοι. Είναι περήφανος ο ελληνικός λαός που υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα. Είναι δικά του επιτεύγματα και είναι δικό του δημιούργημα το γεγονός ότι μέσα από πόνο, μέσα από μεγάλη στέρηση και φτώχεια οδηγηθήκαμε σήμερα σε αυτά.. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Και υπάρχει και κάτι άλλο ακόμα. Πέρα από όλα αυτά που λέτε, δηλαδή ότι με ένα άρθρο θα καταργήσετε τις δανειακές συμβάσεις και τις δεσμεύσεις της χώρας, θα πρέπει να το εξηγήσετε στον ελληνικό λαό, στους ανέργους, στους φτωχούς ανθρώπους, σε αυτούς που στερήθηκαν. Θα πρέπει να του πείτε: «Εμείς πιστεύουμε ότι ο άλλος δρόμος είναι ο εξής». Να πείτε ότι στην Αργεντινή, για παράδειγμα -η οποία, όπως σας είπα την άλλη φορά, σε λίγες εβδομάδες οδηγείται σε τρίτη πτώχευση- ενώ η επίσημη σχέση δολαρίου-πέσος είναι ένα προς δύο, αγοράζουν αυτήν τη στιγμή πετρέλαιο με σχέση ένα δολάριο προς επτά πέσος. Κι αφού ο κ. Τσίπρας πήγε στη Βενεζουέλα, ελπίζω να πήγε και στη μεγαλύτερη παραγκούπολη του πλανήτη που είναι στο Καράκας, για να δει πώς ζουν εκεί οι άνθρωποι.

Επίσης, πρέπει να πείτε ότι στην Ευρώπη έχετε τους παρακάτω συμμάχους, ότι έχετε κάποιους συμμάχους με τους οποίους θα συνεργαστείτε για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Εγώ δεν ξέρω κανέναν. Ξέρω ότι όλα τα αριστερά κόμματα, τα αδελφά κόμματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη και κυρίως στη βόρεια Ευρώπη, είναι όλα εναντίον της Ελλάδας. Στη νότια Ευρώπη δε, όπου πάει να κάνει την περίφημη συμμαχία ο κ. Τσίπρας –και σωστά θέλει να την κάνει- δυστυχώς δεν έχουμε συνομιλητές, γιατί θεωρούν ότι είμαστε προβληματικοί.

Γι’ αυτό λοιπόν ας επανέλθουμε στον ενάρετο δρόμο της ειλικρίνειας, της εντιμότητας και της προσπάθειας που κάνει η χώρα. Επαναλαμβάνω ότι η προσπάθεια είναι επίπονη, αλλά υπάρχει ένας λαός που άντεξε, ένας λαός που επέδειξε υπομονή, αντοχή και μπορεί σε λίγο να υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική είχε αποτελέσματα.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, τι περιέχει αυτό το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει διατάξεις, οι οποίες καθιστούν πρώτα-πρώτα το κράτος πιο αποτελεσματικό, το καθιστούν εργαλείο για να βοηθήσει την ανάπτυξη, πιο διαφανές μέσα από τις διαδικασίες του, καθιστούν τη διοίκηση πιο αποτελεσματική και βεβαίως, καθιστούν ένα κράτος που θα κάνει εξοικονόμηση δαπανών. Αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε; Όλες του οι διατάξεις οδηγούν εκεί μαζί με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Εγώ θα σας πω για το ΓΕΜΗ. Δεν νομίζω ότι είναι κάποια μεγάλη κατάκτηση. Απλώς είναι ένα βήμα που έκανε η χώρα μπροστά, το one stop shop, το γεγονός ότι μπορείς να ιδρύεις μία εταιρεία σε εικοσιτέσσερις ώρες. Όπως είπε ο κ. Σκορδάς, υπάρχουν προβλήματα αλλά είναι μία επιτυχία για τη χώρα. Αυτό ανέβασε τη χώρα πολλές κατηγορίες πάνω στην κλίμακα του «Doing business» που είπε προηγουμένως ο κ. Χατζηδάκης. Αυτό πρέπει να κάνουμε σε όλους τους τομείς.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι υπάρχει το ΓΕΜΗ σήμερα, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, και μέσα εκεί υπάρχει το one stop shop, η διαδικασία δηλαδή μιας στάσης, σημαίνει ότι κάθε μέρα μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους και τα επιμελητήρια, πρέπει να βελτιώνουμε αυτή τη διαδικασία, έτσι ώστε ο επενδυτής να ξέρει ότι η υπόθεση του να δημιουργήσεις μια εταιρεία στην Ελλάδα είναι υπόθεση λίγων ωρών.

Όσον αφορά το θέμα των δημοσίων συμβάσεων, αποτελεί μια ταλαιπωρημένη υπόθεση στη χώρα. Δημιουργήσαμε την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Πρόεδρός της, μάλιστα, είναι ο Εισαγγελέας κ. Φλωρίδης, ο οποίος ορίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Κυβέρνηση και σήμερα η Αρχή λειτουργεί. Τι εξασφαλίζουμε; Εξασφαλίζουμε ενιαίους κανόνες και έλεγχο.

Δεν φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Πρέπει να δημιουργήσουμε κανόνες εξάλειψης της γραφειοκρατίας, ευελιξία, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, εξοικονόμηση δαπανών και διαφάνεια.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συμβάσεις, έχουμε αργήσει διότι απ’ ό,τι ξέρω –αν κάνω λάθος, διαψεύστε με ή διορθώστε με- αυτή η υπόθεση είναι από ένα διαγωνισμό του 2007, ο οποίος καθυστέρησε πάρα πολύ. Εν πάση περιπτώσει, όμως, τώρα πρέπει να προχωρήσει.

Νομίζω ότι αυτές οι διατάξεις πρέπει να μπουν σε εφαρμογή όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση. Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι το στοιχείο του υγιούς ανταγωνισμού.  Διότι όταν ο συμμετέχων επιχειρηματίας ξέρει πολύ καλά ότι ουσιαστικά ο διαγωνισμός αυτός γίνεται στον «αέρα» και εκείνη τη στιγμή διαμορφώνονται τιμές, θα είναι ανταγωνιστικός, ως επιχειρηματίας, για το προϊόν ή την υπηρεσία την οποία προσφέρει.

Όσον αφορά το παραεμπόριο, θεωρώ ότι έχουμε αργήσει πολύ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη Ιταλία το παραεμπόριο το πολέμησε η αυτοδιοίκηση και οι περιφέρειες και όχι απλώς το κεντρικό κράτος. Το κεντρικό κράτος παίζει ένα ρόλο θα έλεγα επιτελικό. Έχουν χρέος οι περιφέρειες της χώρας, οι περιφερειακές αρχές, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους και το επίσημο κράτος, κυρίως η Οικονομική Αστυνομία, η οποία είναι σε ανάπτυξη, να καταπολεμήσουν το φαινόμενο.

Δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή, δεν είναι μόνο η παραπλάνηση των καταναλωτών ή η εξαπάτησή τους. Είναι και το ζήτημα του υγιούς ανταγωνισμού. Την ώρα που ένας καταστηματάρχης πουλάει στο μαγαζί του, με ενοίκιο, με αποδείξεις, με εφορίες, δίπλα του κάποιος πουλάει στο πεζοδρόμιο το ίδιο προϊόν. Αυτό είναι πλήγμα για τον επιχειρηματία. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο. Δεν μπορούμε ως χώρα να φιλοξενούμε τέτοια φαινόμενα.

Πρέπει να υπάρξει άμεση καταστροφή. Αυτό το κάναμε. Πρέπει, όμως, να υπάρξει άμεση καταστροφή και στην χονδρική, άμεση καταστροφή στην αποθήκη. Δεν γίνεται διαφορετικά. Όσο επιμένουμε σε διατάξεις οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε αυτόν ο οποίος διακινεί με χονδρική –χονδρική επαναλαμβάνω- προϊόντα παραεμπορίου να συνεχίζει να το κάνει και μάλιστα κρατάμε και φυλάμε σκοπιά στις αποθήκες αυτές, είμαστε αναποτελεσματικοί και εμείς οι ίδιοι υποθάλπουμε το πρόβλημα.

Τελειώνοντας, θα αναφερθώ στο ζήτημα του συστήματος εισροών-εκροών. Και εδώ έχουμε αργήσει. Προσωπικά, πρέπει να σας πω ότι προσπαθώ και βάζω καύσιμα στο αυτοκίνητό μου από πρατήρια τα οποία διαθέτουν το ιδιόκτητο πλέον σύστημα εισροών-εκροών. Υπάρχει και εδώ ζήτημα, πέρα από τη φοροδιαφυγή, πέρα από τη νοθεία, πέρα από το λαθρεμπόριο. Έχουμε ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο καλός, ο τίμιος βενζινοπώλης υφίσταται ζημία και αυτός που είναι νοθευτής και κλέβει, αποκομίζει παράνομα κέρδη κλέβοντας τον καταναλωτή και το δημόσιο.

Σωστά, λοιπόν, η Κυβέρνηση επέλεξε την καταβολή ενός ποσού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το υπόλοιπο από τη δυνατότητα του καθενός να συμμετάσχει. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να τελειώσει πολύ γρήγορα, αφού θα αρχίσει τον Ιούλιο. Οι ποινές πρέπει να είναι πάρα πολύ αυστηρές, όπως βλέπω, για τη μη εφαρμογή του συστήματος αυτού έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει αυτή η αγορά.

Είναι προσβολή στο πρόσωπο των καταναλωτών, είναι μεγάλη κλοπή και φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή από τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού και τελικώς είναι αθέμιτος ανταγωνισμός που βλάπτει τους υγιείς επιχειρηματίες. Νομίζω ότι και αυτό αποτελεί μία σημαντική πρόοδο που κάνει η χώρα.

Τελειώνω με το θέμα των λαϊκών αγορών. Η δική μου γνώμη είναι ότι οφείλουμε σε όλες τις αγορές και σε όλους τους τομείς να βάλουμε κανόνες. Υπήρχε μια τάση λαϊκισμού και από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας, χρόνια τώρα να μην ασχολείται με ορισμένα ζητήματα, τα οποία απασχολούν όμως εκατομμύρια καταναλωτές, εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς και επαγγελματίες εμπόρους, πωλητές.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τεθούν κανόνες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την υποχρέωση του καθενός που πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες να πληρώνει φόρους, δεύτερον να πουλάει υπηρεσίες ή προϊόντα τα οποία θα ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και τρίτον, να υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και τον καταναλωτή.

Πιστεύω ότι όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο αυτή τη στιγμή οργανώνεται νομοθετικά θα μεταφερθεί στους Περιφερειάρχες. Η γνώμη μου είναι ότι ορθώς μεταφέρεται στις περιφέρειες. Πρέπει να εποπτεύσουμε το έργο των περιφερειών, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα τεράστιο οικονομικό αντικείμενο τα μεγέθη του οποίου είναι πολύ υψηλά και τα κέρδη τα οποία μπορεί να έχει ο κρατικός Προϋπολογισμός πολύ μεγάλα.

Κατόπιν αυτού, λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού. Θεωρούμε ότι συμβάλλει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής υγιούς οικονομίας, πράγμα το οποίο είναι ζητούμενο για να προσελκύσουμε επενδύσεις.