Να αλλάξουμε. Δεν δεχόμαστε την πολιτική αντίληψη που υπαγορεύει να λειτουργούμε όπως πριν

Ομιλία Μ. Χρυσοχοϊδη στην Βουλή για το ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων, των λαικών αγορών και άλλων θεμάτων στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΝ για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις

Θέλω κι εγώ να εξάρω με τη σειρά μου την προσπάθεια που κατέβαλαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής αυτές τις μέρες για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον γόνιμου, δημιουργικού και αποτελεσματικού διαλόγου στην Αίθουσα αυτή, σχετικά μ’ ένα ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την προοπτική και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για τη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος στη δημόσια διοίκηση, μία δημόσια διοίκηση η οποία έχει ανάγκη από μεγαλύτερες αποδόσεις, έχει ανάγκη από εφαρμογή σταθερών κανόνων, έχει ανάγκη από ταχύτητα, έχει ανάγκη από αποτελεσματικότητα και ικανότητα. Αυτό όμως που κυρίως έχει ανάγκη είναι η τήρηση σταθερών κανόνων και η τήρηση, η εφαρμογή και ο σεβασμός των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού τον οποίο πολλές φορές το ίδιο το δημόσιο με τις παρεμβάσεις του «νοθεύει». Έχουμε άπειρες αποφάσεις εδώ και πολλά χρόνια όπου στο όνομα των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία, «νοθεύει» τον υγιή ανταγωνισμό και στο τέλος αυτός που την πληρώνει είναι ο καταναλωτής, είναι ο ελληνικός λαός.

Σας προκαλώ όλους να δείτε λίγο, για παράδειγμα, εκεί όπου έχουμε μειωμένο Φ.Π.Α., στα νησιά, πόσο πωλούνται σήμερα τα καύσιμα. Πωλούνται πολύ ακριβότερα από εκεί όπου έχουμε μεγαλύτερο ΦΠΑ και τούτο διότι αυτό το ίδιο είναι μία στρέβλωση. Τι εννοώ; Ότι η κοινωνική πολιτική των επιταγών έχει τελειώσει. Αυτό αναφέρεται και στην Αριστερά.

Η κοινωνική πολιτική του στυλ «επιταγές για να βοηθήσεις» είναι τελειωμένη. Η κοινωνική πολιτική είναι υποδομές, γνώση, τεχνολογία, επενδύσεις, παραγωγή, απασχόληση. Αυτό είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει κοινωνική πολιτική. Και κυρίως αυτό σημαίνει σήμερα αυτό που λέγαμε παλιά κράτος – πρόνοιας, δηλαδή κράτος – δικαίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαίρομαι πολύ που ο Υπουργός Ανάπτυξης, δια του Αναπληρωτή που βρίσκεται σήμερα εδώ, αρμόδιος για τα δημόσια έργα, φέρνει διατάξεις που βελτιώνουν σημαντικά την κατασκευή των δημοσίων έργων. Σας καλώ να κάνετε, κύριε Υπουργέ, έναν περίπατο στην Εγνατία για να δείτε τις διαφορές που υπάρχουν στα τμήματα τα οποία κατασκευάζονται ανά τη χώρα, τις διαφορές που υπάρχουν ανάλογα με το ποιος κάνει την επίβλεψη. Εκεί θα δείτε τι σημαίνει καλός επιβλέπων, τι σημαίνει επίβλεψη με αυστηρότητα και τήρηση των κανόνων και τι σημαίνει επίβλεψη χαλαρού τύπου.

Επίσης, θεωρώ σημαντικό ότι αποκαθίσταται μέσα από το νόμο αυτό μια απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες. Έχει να κάνει με αυτήν την περίφημη υπόθεση των διοδίων. Δεν αφορά την καταβολή των χρημάτων, αλλά τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλονται τα χρήματα. Είναι προσβολή το γεγονός ότι κάθε πενήντα και σαράντα χιλιόμετρα οι πολίτες  σταματούν και καταβάλλουν διόδια. Επιβάλλεται η συνεργασία των επιχειρήσεων που συμμετέχουν μαζί με το δημόσιο προκειμένου να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον αξιοπρέπειας και εξοικονόμησης ταυτόχρονα.

Όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς: Αυτό είναι μία κατάκτηση. Ελπίζω, κύριε Σκορδά, κύριε Υπουργέ, το Σεπτέμβριο να έρθετε και να κάνετε έναν πρώτο απολογισμό εδώ για το τι αποτελέσματα έχουμε από τις πρώτες ηλεκτρονικές διαδικασίες και τις διαγωνιστικές συμβάσεις που θα λάβουν χώρα εδώ. Ελπίζω να έρθετε και να μας πείτε τι έχουμε εξοικονομήσει και κυρίως πόσο διαφανής είναι όλη αυτή η διαδικασία.

Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέραν όλων των άλλων υπάρχει και ένα καταπληκτικό στοιχείο σε όλη αυτή την υπόθεση, το οποίο έγκειται στο γεγονός ότι την τελευταία στιγμή ο κάθε προσφέρων μειώνει περαιτέρω την τιμή του online ενώπιων του συναδέλφου του – ανταγωνιστή του. Αυτή είναι η κατάκτηση αυτού του συστήματος.

Ελπίζω, λοιπόν, να έρθετε και να μας πείτε τι εξοικονόμησε το δημόσιο, πόσα χρήματα πήγανε στις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων και πόσους λιγότερους φόρους θα πληρώσουμε εξαιτίας αυτής της διαδικασίας.

Ελπίζω, κύριε Υπουργέ, κύριε Σκορδά, να έρθετε το Σεπτέμβριο και να μας πείτε ότι επιτέλους λειτουργεί το σύστημα εισροών – εκροών. Έκανα και εγώ μια μεγάλη προσπάθεια, μαζί με τον παριστάμενο κ. Μωραϊτη και τον κ. Σαχινίδη, να βρεθούν λύσεις, να καταβάλουμε ένα ποσό από το ΕΣΠΑ, από το δημόσιο, εν πάση περιπτώσει, και να κλείσει αυτή η υπόθεση γρήγορα.

Σας είπα και πάλι ότι οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης καυσίμων που διαθέτουν σύστημα εισροών – εκροών αυτή τη στιγμή δεν ξεγελάνε τους πολίτες, δεν παραπλανούν τους καταναλωτές. Αυτός που βάζει καύσιμα από τα συγκεκριμένα πρατήρια, είναι βέβαιος ότι το αντίτιμο του καταβληθέντος τιμήματος αντιστοιχεί στην αξία του καυσίμου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές θα ήθελα να πω ότι είναι μια παρεξηγημένη υπόθεση και ίσως την έχουμε υποτιμήσει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε καθημερινή βάση διακινούνται μέσα από μια μορφή εμπορίου σε αυτές τις αγορές. Έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε πρώτα – πρώτα τον υγιή ανταγωνισμό, να εξαλείψουμε εναρμονισμένες πρακτικές που υπάρχουν και να καταπολεμήσουμε το παραεμπόριο μέσα από τις λαϊκές ή δίπλα στις λαϊκές που επιχειρούν ορισμένοι.

Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί ελέγχου θα ασκήσουν ένα πραγματικό ρόλο. Φοβούμαι, κύριε Σκορδά, ότι το Ταμείο Λαϊκών Αγορών, για παράδειγμα ή το εκάστοτε ταμείο και οι εκάστοτε υπηρεσίες σε όλη τη χώρα ασχολούνται με πολύ μικρά θέματα, ενώ πρέπει να ασχοληθούν με την καλύτερη οργάνωση, τον καλύτερο ανταγωνισμό, την καλύτερη ποιότητα, την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές.

Επιτέλους, ας δημιουργήσουμε καινούρια πρότυπα στην ελληνική κοινωνία. Ας καθιερώσουμε, για παράδειγμα, τον καλύτερο έμπορο σε κάθε λαϊκή αγορά. Ας καθιερώσουμε τον πιο έξυπνο καταναλωτή σε κάθε λαϊκή αγορά. Ας καθιερώσουμε στερεότυπα που δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή πραγματικότητα όπου χάθηκαν πολύτιμες αξίες.

Θέλω να προσθέσω δυο λόγια σε σχέση με τα ζητήματα των λαϊκών αγορών.

Πρέπει να αποφασίσουμε να αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε οι ίδιοι ή να κάνουμε τάχα πως δεν βλέπουμε ότι έχει ανατραπεί το σύμπαν και να σφυρίζουμε αδιάφορα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι σωστά παραχωρούμε την αρμοδιότητα για τη διοίκηση, εποπτεία και διαχείριση των λαϊκών αγορών στην περιφέρεια και να ορίζει ο Υπουργός τον πρόεδρο. Για ποιο λόγο; Δεν μπορώ να το δεχθώ. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό. Και τούτο διότι δείχνει μια παλιά αρρωστημένη πολιτική αντίληψη. Ο Υπουργός για ένα θέμα, για το οποίο δεν είναι αρμόδιος, κρατάει την αρμοδιότητα να ορίζει τον Πρόεδρο. Για ποιο λόγο;

Σήμερα, πρέπει τη Δημοκρατία να τη διαχειριστούμε διαφορετικά. Να υπάρχουν πολλοί ελέγχοντες γιατί είναι και πάρα πολλοί οι ελεγχόμενοι.

Ο περιφερειάρχης, κύριε Σκορδά, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ένας ανεξέλεγκτος άρχοντας. Έχει περιφερειακό συμβούλιο. Είναι προφανές ότι μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο θα περάσει η πρότασή του. Είναι αντινομία να ορίζει ο Υπουργός τον επικεφαλής του Ταμείου Λαϊκών Αγορών, το οποίο ανήκει στον περιφερειάρχη. Είναι αντίφαση. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό. Σας παρακαλώ πολύ να το αλλάξετε.

Δεύτερον, προφανώς έχει γίνει κάποια παρεξήγηση γιατί μίλησα μαζί σας και θεωρώ ότι συμφωνούμε. Η διαχείριση, η εποπτεία και η άσκηση πολιτικής για τις λαϊκές αγορές ανήκει στις περιφέρειες της χώρας. Παλιά ήταν οι νομαρχίες. Τα ζητήματα της χωροθέτησης ή κάποιου αντιτίμου ενδεχομένως, που καταβάλλεται στους δήμους, για τη χρήση των χώρων, την καθαριότητα κ.λπ., είναι προφανές ότι ανήκουν στους δήμους. Σε συνεργασία με την περιφέρεια θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι θα δώσουμε τη διαχείριση ενός τεράστιου οικονομικού αντικειμένου στους δήμους. Άρα, λοιπόν, εδώ πρέπει να  υπάρξει συνεργασία των αξιότιμων εισηγητών μας και ημών ούτως ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες διατυπώσεις. Όχι γιατί δεν θέλουν οι δήμοι να διαχειρίζονται τις λαϊκές αγορές, αλλά γιατί δεν πρέπει να διαχειρίζονται οι δήμοι τις λαϊκές αγορές. Είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος. Είναι ζήτημα που αφορά στη φορολογία και στον κρατικό προϋπολογισμό και άρα, λοιπόν, θα ασκείται από υπηρεσίες που δεν έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τελειώνω, λοιπόν, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με γρήγορους ρυθμούς αυτό που έκανε τις ημέρες που είμαστε εδώ. Να φέρει νέες διατάξεις που θα βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση του δημοσίου. Θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό, ελκυστικό για επενδύσεις στη χώρα.

Τέλος, θα δημιουργήσουν την πεποίθηση στον Έλληνα πολίτη ότι το κράτος σ’ αυτή τη χώρα αλλάζει.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.