Αυτό ειναι το ΠΑΣΟΚ που ξέρω. Αυτό ειναι το ΠΑΣΟΚ που θέλω

Φίλοι και φίλες,

Σας ευχαριστώ  που ήρθατε, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μου. Με τιμάτε, με ενθαρρύνετε.

Θα μιλήσουμε για τα πολιτικά, το κόμμα μας, την πατρίδα και το μέλλον.

Θέλω όμως να πω δυο λόγια, πριν αρχίσουμε για το πιο συγκλονιστικό γεγονός της χρονιάς που άσχημα άρχισε.

Ναι, η καρδιά μας, όλων μας, είναι στο Παρίσι. Συμμετέχουμε στο πένθος, θρηνούμε τους ανθρώπους.

Μας τρομάζει ο τυφλός φανατισμός. Δεν μας φοβίζουν οι ισλαμοφασίστες, οι σκέτοι φασίστες, η τρομοκρατία.

Το σκίτσο, το χιούμορ, η άτακτη ματιά της δημοκρατίας δεν σκοτώνεται. Πόσο απάνθρωπο είναι να μην αντέχεις τον Πετρουλάκη ή τον Μητρόπουλο!

Έχουμε κι εδώ στην Ελλάδα φανατισμό. Πολλά θύματα φανατισμού και τρομοκρατίας.

Ας δουν ορισμένοι που κάνουν το θυμό τους δικαιολογία βίας, τα άψυχα πενάκια των σκιτσογράφων. Αυτό ονειρεύονται, γι αυτό πολεμούν;

Οι νεκροί στο Παρίσι είναι και δικοί μας, γιατί είναι του πολιτισμού μας. Που δεν θέλει φανατισμό, που γέννησε την Αθήνα και το διαφωτισμό.

Οι νεκροί είναι ήρωες μας. Δεν θυμώνουμε όμως άμετρα ούτε άκριτα. Γι αυτό δεν τους χαρίζουμε σε όσους βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν μαύρη, σταχτοπράσινη χολή για τους μετανάστες ή για τους μουσουλμάνους.

mx-hands

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι.

Αγαπητοί μου σύντροφοι.

Σύντροφοι πραγματικοί, γιατί είμαστε ακόμα εδώ, γιατί τώρα στα δύσκολα είμαστε μαζί.

Γιατί όσοι πιστεύουμε στην αξία της πολιτικής, όσοι με συνέπεια υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον, όσοι αγωνιζόμαστε για δίκαιες αλλαγές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όσοι έχουμε αγωνιστεί γι’ αυτή την Παράταξη και την δημοκρατία, το κάνουμε και στα εύκολα και στα δύσκολα, και στις καλές και στις κακές μέρες.

Είμαστε ακόμα εδώ, λοιπόν. Αυτά μας ενώνουν. Αυτά μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς. Να είστε περήφανοι για την μάχη που δίνουμε. Κι αυτή την μάχη θα την δώσουμε με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια. Αυτό αξίζει στην χώρα, στους πολίτες, στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης.

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα που πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ άδικη για την χώρα και τους πολίτες.

Γιατί επιστρέφουμε στα διλήμματα και στους κινδύνους του 2012, ενώ είμαστε στο 2015.

Μεσολάβησαν 2,5 χρόνια, με μεγάλες θυσίες που άρχισαν όμως να πιάνουν τόπο.

Έχουμε σήμερα τα καλύτερα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ευρώπη, αλλά οι αγορές είναι κλειστές μόνο για την Ελλάδα.

Έχουμε μετά από 7 χρόνια θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά όλες οι επενδύσεις έχουν παγώσει.

Οι παραγωγικές και εξαγωγικές μας επιχειρήσεις κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους, αλλά τώρα έχουν και πάλι πρόβλημα με την ρευστότητά τους.

Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε, αλλά τώρα φεύγουν πολλά ξένα κεφάλαια.

Ο τουρισμός έδωσε μία ώθηση σε όλη την χώρα και μία ανάσα στην Αθήνα, αλλά τώρα υπάρχει η αγωνία μήπως ακυρωθούν πολλές κρατήσεις.

Το κλίμα βελτιώθηκε στην αγορά, οι επιχειρήσεις άρχισαν να κρατούν σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων τους, βάλαμε μπροστά όλα τα εργοτάξια για τα μεγάλα έργα της χώρας, η πολύ μεγάλη ανεργία άρχισε σιγά σιγά να μειώνεται, αλλά τώρα επιστρέφει ξανά η αβεβαιότητα.

Οι διεθνείς συνθήκες με την τιμή του πετρελαίου είναι ευνοϊκές για την οικονομία μας, αλλά εμείς μένουμε καθηλωμένοι.

Αντί, λοιπόν, στις εκλογές να συζητάμε με ποιες πολιτικές θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να βγούμε οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια, συζητάμε ξανά για το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», συζητάμε ξανά για τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Γιατί;

Γιατί υπάρχει αυτή η άδικη πραγματικότητα που δεν σέβεται όσα έχουν αντέξει οι πολίτες τόσα χρόνια για να ξεφύγουμε από αυτούς τους κινδύνους;

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Θέλω να είμαι καθαρός και δίκαιος. Για την απώλεια της πολιτικής σταθερότητας και τις πρόωρες εκλογές έχουν ευθύνη και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση γιατί από τις ευρωεκλογές και μετά ακολούθησε μία ατελέσφορη στρατηγική απεμπλοκής από το μνημόνιο. Μία στρατηγική που δεν υποστηρίχθηκε από την συνέχιση και επιτάχυνση των αλλαγών που έπρεπε να γίνουν. Έτσι, δεν κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών και της Ευρώπης για μία καθαρή έξοδο της χώρας στις αγορές για την κάλυψη των αναγκών μας.

Από την άλλη, είναι η τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση στην Ευρώπη που δεν αναγνωρίζει την συνέχεια του κράτους, δεν σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, δεν κατανοεί τι σημαίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους, επιμένει να αγνοεί ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας μέσα στην ευρωζώνη, δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν οι αγορές. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με τρόπο αποφασιστικό και σθεναρό, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί τα πάντα και συμβάλλει στην αύξηση της αβεβαιότητας για την χώρα, λέγοντας ότι θα προκαλέσει εκλογές ό,τι και αν γίνει.

Σήμερα, έχω το θάρρος να μιλώ γι’ αυτές τις ευθύνες, γιατί είδα από πολύ νωρίς ότι υπάρχει πρόβλημα. Από το καλοκαίρι ακόμα, έκανα μία δημόσια πρόταση, μία έκκληση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, για να διώξουμε όλοι μαζί τον κίνδυνο της αβεβαιότητας, να διαφυλάξουμε το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας, αυτό που ήθελε η πλειοψηφία των πολιτών.

Ζήτησα έγκαιρα να αποσυνδεθεί η εκλογή ΠτΔ από τις εκλογές, να συμφωνήσουμε στον νέο ΠτΔ και σε εκλογές νωρίτερα από το 2016, να δεσμευτούμε για τρεις τέσσερεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η διοίκηση και το κράτος και τις θέλουν όλοι. Ζήτησα να εκφράσουμε στην πράξη την αναγκαία θεσμική συνεννόηση για το καλό της χώρας.

Κι γι’ αυτήν την πρόταση, εσείς το ξέρετε καλά, συγκρούστηκα σκληρά, με πολιτικό και θεσμικό τρόπο, μέσα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αποδείχτηκε, όταν ήταν πια αργά, αυτή ήταν η μόνη πρόταση που μπορούσε να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για την διαπραγμάτευση με την τρόικα, να βγάλει την χώρα από την κρίση, να κάνει την δημοκρατία να λειτουργεί καλύτερα, να διαμορφώσει μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Στις εκλογές που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε, μπορεί τα διλήμματα που μπαίνουν να μας θυμίζουν το 2012, να αδικούν τις θυσίες των πολιτών, αλλά λόγω των σημερινών συνθηκών είναι πραγματικά.

  • Παραμονή στην ευρωζώνη και συνέχιση μίας πορείας με δυσκολίες, αλλά με ασφάλεια και συγκεκριμένους στόχους; Ή μία αβέβαιη πορεία, με μία άγνωστη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, με τυφλές συγκρούσεις χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς καμία απάντηση για τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας;
  • Ασφαλής έξοδος της χώρας από το μνημόνιο και συνεργασία με τους εταίρους για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής, με έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, με δυνατότητες για μία καλύτερη ρύθμιση του χρέους, με εμπιστοσύνη από τις αγορές και τους επενδυτές; Ή μία επιλογή για μονομερείς ενέργειες, παύση πληρωμών, αξίωση από την Ευρώπη να μην κάνουμε αλλαγές, να μας διαγράψει το χρέος και να συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί;

Και επειδή στις εκλογές δεν αποφασίζουμε για την συγκυρία και τους επόμενους μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές, υπάρχει ένα πιο μεγάλο και πιο ουσιαστικό ερώτημα.

  • Να βάλουμε μπροστά ένα δικό μας, προοδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην παραγωγή νέου πλούτου, στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις, στην βελτίωση των θεσμών και της δημοκρατίας, στην ανακατανομή των βαρών προς όφελος των εργαζομένων και των πιο αδύναμων, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στην επένδυση στην παιδεία και στην έρευνα; Ή να επιλέξουμε μεταξύ του δεξιού μεταρρυθμισμού της ισοπέδωσης και της αριστερής αυταπάτης της ανάπτυξης με ελλείμματα, κρατισμό και απέχθεια στις αλλαγές;
  • Θέλουμε κράτος δικαίου με έγκαιρη και έγκυρη απονομή δικαιοσύνης ή θα συνεχίσουμε στο κράτος της αρνησιδικίας;

H κρίση μας δίνει μια νέα εθνική αυτογνωσία. Μια απαίτηση και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα να αναγνωρισθούν οι θυσίες των πολιτών αλλά και να εξαλειφθούν οι αιτίες αδικίας, αντιπαραγωγικής κακοδαιμονίας του κράτους.

  • Θέλουμε όχι μόνο κράτος δικαίου αλλά και δίκαιο κράτος. Δίκαιο στην φορολογική μεταχείριση των πολιτών, με αναλογική κατανομή των βαρών. Είναι άραγε τόσο δύσκολο να γίνει μια απλή, δίκαιη κοινωνικά φορολογική μεταρρύθμιση; Να φορολογηθούν επιτέλους οι 5.500 off shore ακινήτων που συνεχίζουν προκλητικά να διαφεύγουν;

Θέλουμε δίκαιο κράτος για την νέα γενιά, όπου δεν γίνεται οι νέοι να μένουν άνεργοι και να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν έμμεσα ένα παγιδευμένο ασφαλιστικό σύστημα.

Κράτος με διοίκηση, υπαλλήλους με αποστολή και προοπτική, όχι διωκόμενους αλλά ούτε καλυπτόμενους από τα πελατειακά δίκτυα και την ασυλία της γραφειοκρατίας.

Η μεταπολίτευση μας κληρονόμησε ένα πελατειακό σύστημα δικτύων μικρών, μεσαίων και μεγάλων συμφερόντων που διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία και στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδο των πολιτών. Αυτό το κράτος των συμφερόντων εκπροσωπούν σε μεγάλο βαθμό η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί πολώνονται, γι’ αυτό προσπαθούν να αποδείξουν ποιος είναι χειρότερος κι όχι να μιλήσουν για το αύριο του τόπου.

Έχουμε τις ευθύνες μας για τη δημιουργία αυτού του κράτος, αλλά  σήμερα η ύπαρξη του καθηλώνει την ανάπτυξη, απομακρύνει τις επενδύσεις, κόβει δουλειές. Είμαστε κάθετα, οριστικά απέναντί του.

Είμαστε με το κράτος που βοηθά την πραγματική οικονομία και την παραγωγή.

Πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 1.5% στην έρευνα, στην καινοτομία γιατί έτσι φτιάχνουμε πλούτο, δουλειές και προοπτική για τα παιδιά μας.

Πρέπει στα πανεπιστήμια επιτέλους να εφαρμοσθεί ο νόμος Διαμαντοπούλου, να φτιάξουμε σχολές για φοιτητές με γνώσεις και δεξιότητες, όχι ιδρύματα παρακμής και προετοιμασίας ανέργων.

Να κάνουμε λοιπόν τα προνόμια των πελατών ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος για τους άνεργους και τις χειμαζόμενες οικογένειες,  γιατί εμείς με αυτούς είμαστε και αυτούς εκπροσωπούμε.

Αγαπητοί φίλοι,

η μεγάλη πόλωση που υπάρχει και το σκηνικό αυτού του κακέκτυπου δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίνει καμία απολύτως ασφαλή απάντηση για το μέλλον της χώρας.

Είναι μία πόλωση που δεν εκφράζει τις νέες ανάγκες, που αφήνει χωρίς πραγματική εκπροσώπηση μία κοινωνική πλειοψηφία που θέλει σταθερότητα, ανάπτυξη και δουλειές, καλύτερη δημοκρατία, για ισχυρούς θεσμούς και δικαιοσύνη.

Είναι μία πόλωση που κάνει τον πολίτη έρμαιο μεταξύ θυμού και φόβου, χωρίς καμία σοβαρή αντιπαράθεση για πολιτικά σχέδια και πολιτικές που δίνουν ελπίδα.

Είναι μία πόλωση μεταξύ ενός δεξιού και ενός αριστερού συντηρητισμού. Η ΝΔ επιστρέφει στα δεξιά της αντανακλαστικά, επιμένει σε δομές και θεσμούς στο κράτος και στην οικονομία που δεν καταπολεμούν την Ελλάδα των προνομίων, των ανισοτήτων και των πελατειακών δικτύων, δεν μπορεί να προχωρήσει σε δίκαιες αλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι σε κάθε αλλαγή, υποστηρίζει τα πιο χρεοκοπημένα πελατειακά συστήματα, νομίζει ότι σήμερα η καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας γίνεται με αλόγιστες δαπάνες, έχει την αυταπάτη ότι το κράτος είναι πανίσχυρο και μπορεί να παίζει τον ρόλο του γενικού επόπτη και επιχειρηματία, δεν έχει καμία απάντηση για την πραγματική οικονομία, την παραγωγή, την παιδεία, τους θεσμούς, την θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Είναι μία πόλωση, που λόγω της ανάγκης κυβερνήσεων συνεργασίας δεν μπορεί να απαντήσει ούτε στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας ούτε στο ζήτημα της οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να τα εγγυηθούν από μόνοι τους.

Απέναντι σ’ αυτήν την πόλωση, στεκόμαστε εμείς.

Γιατί εμείς απαντάμε καθαρά σε όλα τα μεγάλα διλήμματα.

Μην έχετε καμία αμφιβολία, κανένα δισταγμό για τον δικό μας ιστορικό ρόλο.

Δεν είναι τα εκλογικά ποσοστά, ούτε οι δημοσκοπήσεις που καθορίζουν αν ένα κόμμα είναι μικρό ή μεγάλο.

Ο ρόλος που έχουμε στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και οι προτάσεις που απαντούν στα προβλήματα των πολιτών καθορίζουν το μέγεθος μας. Και το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τώρα, στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του αντέχει τον ρόλο του, αντέχει την ευθύνη του.

Αυτό είναι το δικό μας ιστορικό μέγεθος, το μέγεθος της ευθύνης, της ιστορίας και του ήθους μας. Και από αυτά δεν υποχωρούμε ποτέ.

Προσωπικά, σας εξομολογούμαι ότι θα δώσω αυτή τη μάχη για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ σαν να δημιουργείται τώρα το κίνημά μας. Σαν να ξεκινάμε πάλι από την αρχή.

Και αυτή η μάχη θα έχει αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει και μπορεί να είναι το τρίτο κόμμα.

Για να εγγυηθούμε την πολιτική σταθερότητα. Να εγγυηθούμε την θέση της χώρας στην ευρωζώνη. Να διαμορφώσουμε με την δική μας δύναμη τους όρους μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Θέλω να το ξέρετε καλά αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα συρθεί από κανένα. Δεν θα γίνει παρακολούθημα κανενός. Δεν είναι ένα απολίτικο μαξιλάρι σταθερότητας.

Ζητάμε την τρίτη εντολή από τους πολίτες για να υπάρχει αύριο προοδευτική πρόταση εξουσίας. Με συγκεκριμένα πολιτικά και προγραμματικά χαρακτηριστικά.  Με αδιαπραγμάτευτους όρους που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας μέσα στην Ε.Ε, την σταθερότητα και την έξοδο από την κρίση.

Με προοδευτικούς όρους για την επόμενη ημέρα. Με δίκαιες πολιτικές που θα κάνουν την μεσαία τάξη να σταθεί ξανά στα πόδια της, τα παιδιά μας να βρουν εργασία, οι επιχειρήσεις να βρουν ρευστότητα και να παράγουν, το κράτος να λειτουργεί σωστά και δίκαια, η δικαιοσύνη να αποδίδεται σε εύλογο χρόνο, οι ανισότητες να μειωθούν και τα παιδιά των φτωχότερων να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, τα χρεοκοπημένα επιχειρηματικά και πολιτικά ζόμπι να μπουν στο περιθώριο, το κοινωνικό κράτος να λειτουργήσει γι’ αυτούς που το έχουν ανάγκη, να μην μείνει κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και νοσοκομειακή φροντίδα, το σχολείο και το πανεπιστήμιο να ανταμείβει τις θυσίες των γονιών και τις προσπάθειες των παιδιών.

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που ξέρω. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που θέλω.

Γι’ αυτές τις αλλαγές θα παλέψουμε απέναντι σε κάθε συντηρητισμό. Με αυτές τις πολιτικές θα διαπραγματευτούμε την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος.

Και μπορούμε να το κάνουμε. Γιατί το έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπηρετούμε την αποτελεσματικότητα και την δικαιοσύνη.

Επιτρέψτε μου μερικά παραδείγματα.

Εδώ και 1.5 χρόνο υπηρετώ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Καταφέραμε να αλλάξουμε όλα τα δεδομένα που βρήκαμε.

Με σχέδιο και σκληρή διαπραγμάτευση ξεκινήσαμε όλα τα έργα. Όπου κι αν πάτε σήμερα, δουλεύουν εργοτάξια, στους μεγάλους δρόμους, στο μετρό, στον σιδηρόδρομο. Νέα μεγάλα έργα δημοπρατούνται για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών της χώρας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. Οι κατασκευές και τα δημόσια έργα τονώνουν την εθνική οικονομία και τις τοπικές οικονομίες.

Η Ελλάδα σύντομα θα έχει υποδομές που θα την καθιστούν τον πιο ανταγωνιστικό χώρο για επενδύσεις στις μεταφορές, στις υποδομές, στην ενέργεια, στα νέα δίκτυα επικοινωνίας. Και για τους πολίτες της Αθήνας και της Αττικής, οι επεκτάσεις του μετρό και η κατασκευή της νέας γραμμής 4 θα αλλάξουν προς το καλύτερο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Γι αυτό σας λέω ότι αυτό το έργο δημοπρατείται άμεσα.

Από το κτήμα Βεϊκου στο Γαλάτσι μέχρι τον Ευαγγελισμό, και από τον Ευαγγελισμό στην Καισαριανή, στα Ιλίσια, στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο, μέχρι τα νοσοκομεία στο Γουδί.

Η επέκταση του μετρό από την Ανθούπολη στο Περιστέρι, στο Ίλιον με τρεις νέες στάσεις μετρό.

Να σας πω και ένα άλλο παράδειγμα.

Πριν 1,5 χρόνο, όταν ξεκίνησα την θητεία μου στο Υπουργείο, βρήκαμε τις αστικές συγκοινωνίες να λειτουργούν στο όριο, να είναι χρεωμένες, να αντλούν τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βρήκα τους εργαζόμενους σε μεγάλη αναστάτωση και ανασφάλεια. Η πρόταση που υπήρχε τότε στο τραπέζι από την τρόικα ήταν 1000 απολύσεις και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων.

Ο δημόσιος χώρος είναι μεγάλη αξία για μας. Δεν μπορούσαμε να ανεχτούμε αυτήν την ήττα της πολιτικής.

Με σχέδιο, εμπιστοσύνη και συνεννόηση με τους χιλιάδες εργαζομένους των αστικών συγκοινωνιών, τους οποίους θέλω δημόσια να ευχαριστήσω για την στάση ευθύνης που έδειξαν, καταφέραμε αυτό που στην αρχή έμοιαζε ακατόρθωτο.

Επιτρέψτε μου, να εξάρω την στάση των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που με τον καθημερινό τους αγώνα κρατούν όρθιες τις συγκοινωνίες.

Επίσης, μαζί με μία νέα γενιά ικανών στελεχών στις διοικήσεις, καταφέραμε πολλά. Μαζέψαμε τα ελλείμματα, ανακουφίσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό, πετύχαμε εργασιακή ειρήνη, φτιάξαμε νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μειώσαμε τις τιμές των εισιτηρίων, δεν κάναμε καμία απόλυση, βοηθήσαμε στην εξωστρέφεια των συγκοινωνιών,  υλοποιούμε νέα έργα, όπως η τηλεματική και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Αυτό σημαίνει Πολιτική.

Σε συνεργασία και εμπιστοσύνη με όλους τους εργαζομένους του Υπουργείου, προχωρήσαμε στις μεγάλες αναδιοργανώσεις όλων των δομών, υλοποιήσαμε όλους τους στόχους για την διαθεσιμότητα, κλείσαμε οργανισμούς και το κάναμε με δικαιοσύνη, χωρίς ισοπεδωτικές λογικές και μεταρρυθμιστικό οίστρο χωρίς περιεχόμενο.

Θέλω επίσης να εξάρω δημόσια, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους στα ΕΛ.ΤΑ όπου πετύχαμε με την συμμετοχή τους μία μεγάλη ανασυγκρότηση και τα ΕΛΤΑ σήμερα δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μέρα με την μέρα γίνονται μία δημόσια επιχείρηση με νέα προϊόντα με δυναμισμό, με ανταγωνιστικότητα.

Επιχειρούμε μία μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εταιριών του Ομίλου ΟΣΕ, μαζί με τις Διοικήσεις και τους εργαζόμενους, που πέρυσι απειλούνταν με εκατοντάδες απολύσεις.

Έτσι εμείς υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον.

Μπορεί λοιπόν να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, η τρόικα να ασκεί πιέσεις αυτά τα χρόνια, αλλά πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική δεν υποχωρεί, δεν μπορεί να ηττηθεί. Αυτό κάνουμε πράξη με επιμονή και συνέπεια αυτά τα χρόνια και εγώ και οι συνεργάτες μου.

Αυτά τα στοιχεία, από το καλό, το ιστορικό ΠΑΣΟΚ θέλουμε να εκφράσουμε.

Με αυτές τις εγγυήσεις ζητάμε από τους πολίτες να μας κρίνουν, να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ και στο δημοκρατικό, προοδευτικό χώρο την εντολή της σταθερότητας και της προοδευτικής πρότασης εξουσίας.

Αγαπητοί μου σύντροφοι,

Αυτή η μάχη δεν είναι δύσκολη μόνο εξαιτίας της πόλωσης.

Είναι ακόμα πιο δύσκολη γιατί δεν είμαστε όλοι μαζί.

Μέσα από πολιτικές συγκρούσεις, πάντα μέσα στο ΠΑΣΟΚ, στα συντεταγμένα του όργανα, εξέφρασα την αγωνία μου για τον χώρο μας, την ανάγκη ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς μέσα από την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ, την ανάγκη η πορεία της ανασυγκρότησης να πάρει θεσμικά, κοινωνικά και κινηματικά χαρακτηριστικά, να μπει μπροστά ο κόσμος της παράταξης, μακριά από συμφωνίες στην κορυφή μεταξύ διάσπαρτων πολιτικών ομάδων και κινήσεων χωρίς αναφορές στην κοινωνία.

Έδωσα αυτή την μάχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που υπηρετώ με επιμονή, συνέπεια και πάντα με πολιτικούς όρους.

Ούτε κρύφτηκα, ούτε έφυγα.

Και δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ αυτό.

Θα είμαι εδώ, αγωνιστής για την χώρα και την Παράταξη, με πολιτικές προτάσεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειαζόμαστε, με προτάσεις για την ανάγκη συνεννόησης και στο πολιτικό σύστημα και στο δικό μας πολιτικό χώρο, στην κεντροαριστερά.

Αυτό υπαγορεύει το χρέος μου απέναντι στην χώρα και στην παράταξη, απέναντι σε όλους τους πολίτες που  με τίμησαν και με τιμούν.

Απέναντι σε εσάς που με τιμάτε σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη κεντροαριστερά κατεβαίνουν σ’ αυτές τις εκλογές με κατακερματισμένες δυνάμεις.

Είναι τέτοιες οι συνθήκες σήμερα, που η ευθύνη απέναντι στον τόπο θα επέβαλε να έχει επικρατήσει η λογική της ενότητας και της συνεννόησης.

Δεν το καταφέραμε. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν επικράτησε το πνεύμα της ενότητας και η λογική της δημιουργικής σύγκρουσης με τρόπο συντεταγμένο, πολιτικό και θεσμικό, όπως γίνεται σε όλα τα μεγάλα, ιστορικά, ευρωπαϊκά κόμματα.

Πολλοί σύντροφοί μας αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα άλλο, ξεχωριστό δρόμο.

Όπως και τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς, απέφυγαν ένα ουσιαστικό διάλογο συνεννόησης και επέλεξαν ξεχωριστούς δρόμους.

Σ’ αυτή, λοιπόν, την πιο κρίσιμη στιγμή, χάνουμε  μία ιστορική ευκαιρία να καταγραφεί η κεντροαριστερά ως ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο εξουσίας.

Αγαπητοί μου φίλοι,
ο κατακερματισμός που δεν καταφέραμε να αποφύγουμε, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λάθος μάχες.

Η μάχη όλων εναντίον όλων και οι μικροί εμφύλιοι για την αλληλοεξόντωσή μας, θα έχουν μία τραγική και μοιραία κατάληξη.

Και για την χώρα, γιατί θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πόλωση. Και για την παράταξη, γιατί την προορίζει σε ένα τραυματισμένο, μικρό άθροισμα κομμάτων και ανθρώπων.

Εγώ είμαι απέναντι σε αυτό.

Δεν είναι αυτό το πεπρωμένο της δημοκρατικής παράταξης.

Θα αντισταθούμε σ’ αυτήν την προοπτική. Και θα το κάνουμε με σεβασμό, με αξιοπρέπεια, με όρους πολιτικούς, με όρους ιδεών, με όρους ανανέωσης, μακριά από άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Εμένα αυτά δεν με ενδιαφέρουν.

Αγαπητοί μου φίλοι,

Η μάχη που δίνω για την χώρα και το ΠΑΣΟΚ, το περιεχόμενο της δικής μου υποψηφιότητας στην Β’ Αθηνών, το αίτημα που εγώ διατυπώνω μπροστά σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, είναι η ανάγκη της συνεννόησης και για την χώρα και για μία ισχυρή και ενωμένη κεντροαριστερά, που μπορεί να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, που μπορεί να υπηρετήσει το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, που μπορεί να εκφράσει την ανεκπροσώπητη κοινωνική πλειοψηφία των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών.

Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Αυτό υπαγορεύει η λογική και η αγάπη για την Παράταξη.

Εδώ, σήμερα, με την έναρξη της προεκλογικής μου μάχης, με χαρά βλέπω όλους εσάς, συντρόφους και αγωνιστές, που αγωνιάτε  και μάχεστε για την ανασυγκρότηση της παράταξης.

Μπορούμε όλοι μαζί να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία. Μία σημαντική πρωτοβουλία για την χώρα και την κεντροαριστερά, τώρα, αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Να απευθυνθούμε σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της κεντροαριστεράς, να προχωρήσουμε όλοι μαζί, σε μία ρητή δέσμευση, αμοιβαίων πολιτικών και προγραμματικών εγγυήσεων, για να υπηρετήσουμε την πολιτική σταθερότητα, να μην αφήσουμε να κυριαρχήσουν τα αδιέξοδα, να δώσουμε το ισχυρό στίγμα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Με αυτήν την πρωτοβουλία, με αυτήν την ανάγκη συνεννόησης μπορούμε να δώσουμε την μάχη που μας αξίζει, που αξίζει στην χώρα και στους πολίτες,  μακριά από αδιέξοδες συγκρούσεις που μας μικραίνουν όλους.

Να επιτύχουμε, ακόμα και τώρα, με το πνεύμα των κοινών αξιών μας την απαραίτητη συνεννόηση για συγκεκριμένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις (στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας,  για το κράτος, την φορολογία και την εργασία, τους θεσμούς, την δικαιοσύνη και την παιδεία).

Η κατακερματισμένη κεντροαριστερά, μπορεί ακόμα και τώρα να διαμορφώσει συνθήκες μίας πολιτικής συνεννόησης για το καλό της χώρας, των πολιτών και της Παράταξης.

Αυτή η πρόταση, αυτή η πρωτοβουλία, μπορεί να εξειδικευτεί σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό και πολιτικό πλαίσιο και να απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα και τους πολίτες της κεντροαριστεράς.

Θα μιλήσω συγκεκριμένα γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες.

Αγαπητοί μου σύντροφοι,

με αυτό το πνεύμα θα δώσω την μάχη στη Β Αθήνας για το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτό το πνεύμα θα τιμήσω το κόμμα και την Παράταξή μου. Όλους εσάς που με έχετε στηρίξει τόσα χρόνια, που έχετε εμπιστοσύνη στο τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, που έχετε εμπιστοσύνη στην αξία της πολιτικής, στην συνέπεια και στην εντιμότητα.

Αυτή είναι η ταυτότητά μας.

Με αυτό το πνεύμα ζητώ την στήριξή σας.

Για να μπορέσω να εργαστώ για την σταθερότητα της χώρας, για τις προοδευτικές αλλαγές, για την ενότητα και την ανασυγκρότηση της παράταξή μας.

Θέλω να δώσουμε μαζί αυτή την μάχη.

Απέναντι στα σωστά μέτωπα, με πολιτικά επιχειρήματα, με την δύναμη των ιδεών μας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σήμερα ενωμένο και δυνατό.

Αλλά είναι εδώ.

Οι ιδέες και η ψυχή του είναι εδώ.

Είναι ξανά μέρος της λύσης. Και αυτή την λύση θα την κάνουμε πράξη, συσπειρώνοντας όσες περισσότερες δυνάμεις μπορούμε, σε όλους τους μαζικούς χώρους, στους χώρους εργασίας, στους επιστημονικούς φορείς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκεί που η καρδιά της παράταξης χτυπά ακόμα δυνατά.

Τώρα πρέπει να είμαστε πιο δεμένοι από ποτέ.

Τώρα παραμένουμε ΠΑΣΟΚ, τώρα στα δύσκολα.

Και απέναντι σε όλους τους φίλους και συντρόφους μας, λέμε ότι εμείς θα παλέψουμε για να ξαναβρεθούμε.

Γιατί εμείς που μένουμε εδώ, παλεύουμε και για εκείνους.

Για να δικαιωθεί η ιστορία της Παράταξης, να δικαιώσουμε την αγάπη όλων των ιστορικών στελεχών για το κίνημά μας, για να δικαιώσουμε τις μεγάλες προσπάθειες που κάναμε τα τελευταία χρόνια.

Για να δικαιώσουμε και όλους  εκείνους που σήμερα δεν είναι μαζί μας.

Αυτοί είμαστε. Γι’ αυτό είμαστε ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για μία ισχυρή και ενωμένη κεντροαριστερά.

Καλή δύναμη σε όλους.

Καλό αγώνα.

Και θα πετύχουμε. Γιατί ο αγώνας αυτός είναι πραγματικά καλός.

Θα τον δώσουμε με αυταπάρνηση, αξιοπρέπεια και αισιοδοξία.

Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί στον αγώνα και την νίκη.

 

Γεια σας, σας ευχαριστώ.

ΟΜΙΛΙΑ CARAVEL