Πατριωτική πολιτική είναι η συνεννόηση | ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ [18/01/2015]

Ο υπουργός Υποδομών, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας, ζητά σταθερότητα για να βγει η χώρα από την κρίση, ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡ1ΖΑ λειτουργεί ως μεταβατικός φορέας του θυμού της κρίσης και θεωρεί πλήγμα την ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου

Αν δεν υπάρξει σταθερότητα και ειδικά αν έχουμε αδέξιους χειρισμούς, ερασιτεχνισμούς και ανώφελες συγκρούσεις, η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση , λέει ο κ. Χρυσοχοίδης.

Της Φωφης Γιωτάκη

Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ και όχι η αυτοδυναμία είναι για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σήμερα η εθνική, πατριωτική και αριστερή πολιτική. Στη συνέντευξή του στο Eθνος της Kυριακής, ο υπουργός Υποδομών και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας μιλά για την επόμενη μέρα , την αβεβαιότητα και τον φόβο, τον εκλογικό ανταγωνισμό, το ΠΑΣΟΚ που αντέχει , το λάθος  του Γιώργου Παπανδρέου , το αόριστο Ποτάμι και τον ΣΥΡΙΖΑ.

–  Κύριε Χρυσοχοΐδη, τι κρίνεται ο’ αυτές τις εκλογές ; Συμμερίζεστε τον κίνδυνο νια μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη;

–  Κυρία Γιωτάκη, δεν πρέπει οι πολίτες να φοβούνται. Θέλω να σκεφτούν ψύχραιμα και να δουν τι συμβαίνει. Ξέρω ότι τους αδικεί η συζήτηση που γίνεται και τα διλήμματα που μπαίνουν. Είναι όμως πραγματικά. Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι. Γιατί υπάρχει αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα: για τη διακυβέρνηση του τόπου, τη χρηματοδότηση της χώρας , την πραγματική οικονομία. Η πόλωση μεγαλώνει αυτήν την αβεβαιότητα και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν απαντά σ’ αυτό που ζητούν οι πολίτες, δηλαδή σταθερότητα, αλλαγές, ανάπτυξη, δουλειές και, επιτέλους, μια συνολική ματιά για το αύριο της  χώρας.

Θέλω να είμαι καθαρός. Γνωρίζουμε ακριβώς ποια οικονομικά δεδομένα υπάρχουν για την αξιολόγηση της οικονομίας, τις προϋποθέσει γιατην έξοδο από το μνημόνιο και τη χρηματοδοτική στήριξη μέχρι να βγούμε στις  αγορές, τις  μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε, τις θέσεις  της Eυρώπης  και τις διαθέσεις των αγορών. Αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και ειδικά αν έχουμε αδέξιους  χειρισμούς, ερασιτεχνισμούς και ανώφελες συγκρούσεις, η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Αν τα αποφύγουμε αυτά, με βεβαιότητα σας  λέω ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει άλματα προς  τα εμπρός .

–  Θεωρείτε ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση ή υπάρχει ενδεχόμενο να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές; Κι αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, εσείς τι θα κάνετε;

– Εθνική, πατριωτική και αριστερή πολιτική σήμερα είναι η συνεννόηση, όχι η αυτοδυναμία. Κάθε παράταση της  αβεβαιότητας είναι καταστροφική εξέλιξη για την αγορά, τις  επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τους ανθρώπους που βιώνουν οξύ κοινωνικό πρόβλημα.

Ένα πράγμα υπάρχει τώρα: η συνεννόηση. Ηττήθηκε στην αδυναμία εκλογής ΠτΔ, δεν είναι δυνατόν να ηττηθεί ξανά. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το ελάχιστο κοινό πλαίσιο για την εθνική στα θερότητα: διακυβέρνηση γιατην παραμονή της  χώρας στο ευρώ και ασφαλής έξοδος από την κρίση. Αυτό είναι το κρίσιμο για μένα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερή άποψη εδώ και χρόνια για την ανάγκη της  εθνικής ενότητας . Για την περίπτωση που με ρωτάτε, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δική μας  αυτόνομη, προοδευτική πρόταση εξουσίας.

Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μακράν της  λογικής αυτής. Γι΄  αυτό ένα ισχυρότερο ΠΑΣΟΚ είναι τόσο σημαντικό αυτήν τη στιγμή. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι έχει στόχο την τρίτη θέση. Ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός για την κατάληψη της τρίτης θέσης.

–  Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ;

– Δίνουμε τη μάχη για την τρίτη θέση. Αλλά, με πολιτικούς  όρουςκαι με όρους ιδεών, δίνουμε τη μάχη για την πρώτη θέση. Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα πούμε συνέπεια χειρίστηκε από την αρχή την κρίση. Δεν έσκισε τα μνημόνια, δεν κατέβηκε στις αντιμνημονιακές πλατείες, δεν δημιούργησε τις αυταπάτες των Ζαππείων, δεν επένδυσε στον θυμό ή στον φόβο των ανθρώπων.

Έχει μικρύνει η εκλογική επιρροή μας, αλλά το μέγεθος της πολιτικής μας ευθύνης παραμένει ψηλά

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε παλιό ούτε μικρό κόμμα. Είναι κόμμα ευθύνης, κόμμα αλλαγών. Οι αλλαγές θέλουν κοινωνικές πλειοψηφίες, όχι αυτοδυναμία. Η πλειοψηφία στις έδρες είναι μειοψηφία στην κοινωνία. Φέρνει πόλωση, όχι αλλαγές. Η συνεργασία, η προοδευτική συνεργασία, δίνει μπλοκ αλλαγών. Αρα και πολιτική σταθερότητα. Γι αυτό η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η πιο χρήσιμη ψηφος σε αυτες τις  εκλογές.

–  Θεωρείτε ότι το κόμμα του κ. Παπανδρέου θα αποτρέψει το ΠΑΣΟΚ να πετύχει τον στόχο που λέτε; Τι γνώμη έχετε για την πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού ;

–  Είναι πλήγμα αυτό που έγινε. Υπάρχει μια απώλεια δυνάμεων, υπάρχει κυρίως συναισθηματική και πολιτική φόρτιση, αλλά το ΠΑΣΟΚ αντέχει, δεν απειλείται η δυνατότητά του να είναι το τρίτο κόμμα το βράδυ των εκλογών. Αυτό είναι καλό για τη δημοκρατία, για να μείνει στο περιθώριο η ΧΑ. Είναι καλό για την εγγύηση σταθερότητας και προοπτικής της χώρας που διασφαλίζει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το νεφελώδες και αόριστο Ποτάμι.

Για τον κ. Παπανδρέου που με ρωτάτε, πρέπει να σας πω ότι τον σέβομαι απεριόριστα, έχουμε δώσει μαζί μεγάλους αγώνες για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ. Για μένα, όμως, οι πολιτικές συγκρούσεις και οι διαφορετικέβ απόψεις γίνονται εσωτερικά, θεσμικά, μέσα στο κόμμα. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που τον οδήγησαν σε μια τέτοια κίνηση. Είναι λάθος. Ο δικός μας αγώνας  με το ΠΑΣΟΚ είναι η δικαίωση και για εκείνον, και για όσους συντρόφους έφυγαν τώρα.

– Πολλοί λένε ότι η μεγάλη Κεντροαριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ανασυγκρότηση εκτός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συμβεί. Τι απαντάτε ;

–  Η μεγάλη Κεντροαριστερά είναι το ριζοσπαστικό μέτρο. Ο χώρος της συνεργασίας, της κοινωνικής πλειοψηφίας, της συναίνεσης, των ώριμων αλλαγών. Αυτή η Αριστερά, που είναι η παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας, δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να λειτουργεί ως μεταβατικός φορέας του θυμού της κρίσης  Μεγάλωσε μέσα από τον δήθεν ριζοσπαστισμό του αντιμνημονίου, μέσα από τον εθνολαϊκισμό. Είναι φορέας ιδεών για μια Ελλάδα και έναν κόσμο που δεν υπάρχουν πια.

Η Κεντροαριστερά βιώνει μεγάλη κρίση, αλλά έχει μέλλον. Αρκεί να βάλει μπροστά τις ιδέες, να βάλει μπροστά τους ανθρώπους της και την κοινωνία, να αποκτήσει πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, να μιλήσει για τις  αγωνίες των πολιτών στην Ελλάδα της Ευρώπης και του κόσμου του 21 ου αιώνα.

Το ΠΑΣΟΚ αντέχει, δεν απειλείται η δυνατότητά του να είναι το τρίτο κόμμα και αυτό είναι καλό για την προοπτική της χώρας σε σχέση με το νεφελώδες και αόριστο Ποτάμι.