Με πνεύμα ενότητας θα βγούμε από την κρίση|ΓΑΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο “ΓΑΥΡΟ”.

ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗ Β’ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ “Με πνεύμα ενότητας θα βγούμε από την κρίση” “Αν αναλογιστούμε το πληθυσμιακό μας μέγεθος και το πρόβλημα της κρίσης, τότε, πραγματικά, ο αθλητισμός προσφέρει κάθε χρόνο πολλά μικρά θαύματα”, τονίζει ο υπουργός Υποδομών και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας, ζητά σταθερότητα για να βγει η χώρα από την κρίση και ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο πυλώνας που θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια. Αν δεν υπάρξει σταθερότητα και ειδικά, αν έχουμε αδέξιους χειρισμούς, ερασιτεχνισμούς και ανώφελες συγκρούσεις, η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση , λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα τονίζει, η συνεννόηση και όχι η αυτοδυναμία, είναι η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για να βγούμε από την κρίση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε στον ΓΑΥΡΟ για τον αθλητισμό και τους τρόπους ανάπτυξής του, αλλά και για το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα.

Η καθημερινότητα ενός υπουργού περιλαμβάνει χρόνο για άθληση ;

Χαριτολογώντας θα σας πω ότι, η καθημερινότητα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει αυτό που λέμε πολύ τρέξιμο . Πάντως, αφιερώνω αρκετό χρόνο για άθληση τα Σαββατοκύριακα. Δεν μου αρέσει ο κλειστός χώρος των γυμναστηρίων. Με την οικογένειά μου παίζουμε συχνά μπάσκετ στη γειτονιά μου και περισσότερο ποδόσφαιρο σε ένα γηπεδάκι 5X5 .

Κύριε Χρυσοχοΐδη, τι ομάδα είστε;

Από μικρός και εξαιτίας της καταγωγής μου, είχα τη Βέροια στην καρδιά μου. Η γραμμή, πάντως, που συνδέει τη συμπάθεια και την αγάπη μου για τις ομάδες, είναι το ιστορικό και κοινωνικό στοιχείο, η μαζικότητα, η προσφυγιά, η λαϊκότητα, το λιμάνι και η εργατική τάξη.

Είστε υπουργός Υποδομών, αλλά οι υποδομές στον αθλητισμό έχουν υποβαθμιστεί. Είναι πολυτέλεια οι σύγχρονες αθλητικές υποδομές σε καιρό κρίσης ;

Ναι, χωρίς αμφιβολία, η κρίση έπληξε μοιραία και τον αθλητισμό, τις υποδομές του, τη χρηματοδότηση των σωματείων, των εθνικών ομάδων. Αυτό που είναι καταπληκτικό, πάντως, είναι το πόσο ανταγωνιστική είναι η χώρα μας και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, σε τόσα πολλά αθλήματα. Αν αναλογιστούμε το πληθυσμιακό μας μέγεθος και το πρόβλημα της κρίσης, τότε, πραγματικά, ο αθλητισμός προσφέρει κάθε χρόνο πολλά μικρά θαύματα.

Υπάρχει μεγάλη έφεση στον αθλητισμό στα νέα παιδιά και γι’ αυτό δεν είναι πολυτέλεια οι υποδομές.

Επίσης, οι μεγάλες ομάδες, που είναι ανταγωνιστικές στην Ευρώπη, για να κρατήσουν το επίπεδο τους πρέπει, χωρίς αμφιβολία, να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Νομίζω, πολύ γρήγορα, σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, τις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων, τις τοπικές κοινωνίες και γειτονιές, θα έχουμε σημαντικές αθλητικές επενδύσεις, και για τον ερασιτεχνικό και για τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Είστε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών. Γιατί να ψηφίσει κανείς το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε την κρίση από την αρχή. Αυτά τα χρόνια, ο κόσμος ένιωσε να χάνει τη ζωή κάτω από τα πόδια του. Δοκιμάζεται σκληρά. Το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο και μαζικό λαϊκό κόμμα, που αγάπησε τόσο πολύ ο κόσμος, πλήρωσε αυτό το μεγάλο τίμημα. Δίκαια ή άδικα, δεν έχει σημασία. Προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε να συμβεί ένα πιο μεγάλο κακό, με μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, αλλά κάναμε λάθη και αδικίες. Σε αυτές τις εκλογές κάνουμε έναν αγώνα με αξιοπρέπεια και ευθύνη. Μακριά από τον φόβο που σπέρνει η ΝΔ, αλλά μακριά και από τον λαϊκισμό των υποσχέσεων που δεν μπορούν να υλοποιηθούν του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουμε στην ελπίδα, αλλά λέμε ότι η ελπίδα δεν είναι εμπόρευμα, πρέπει να βασίζεται σε ιδέες, αποτέλεσμα, σκληρή δουλειά και ρεαλισμό. Όπως αυτό ισχύει στον αθλητισμό, ισχύει και στην πολιτική.

Λέμε, λοιπόν, στον κόσμο ότι, το ΠΑΣΟΚ παραμένει μία υπεύθυνη δύναμη. Έχει την πείρα και τη συνέπεια να ανταποκριθεί σ’ αυτό που ο κόσμος ζητά: Να μη φύγουμε από το ευρώ, να κάνουμε δίκαιες αλλαγές για να βγούμε από την κρίση, να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου. Μπορούμε να το κάνουμε. Γι’ αυτό ζητάμε από τον κόσμο, ειδικά από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, με ψυχραιμία, να κρίνουν και να συγκρίνουν, να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να έχει χρήσιμο ρόλο, να καταλάβει την τρίτη θέση, να βοηθήσει τις συνεργασίες. Αυτή είναι η πιο χρήσιμη ψήφος.

Μερίδα πολιτών θεωρεί ότι η εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία δεν διαφοροποιεί την ασκούμενη πολιτική. Τι απαντάτε;

Αυτή είναι η γενική εντύπωση, όχι μόνο στην Ελλάδα, ξέρετε, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύω, όμως, βαθιά στις διαφορές που υπάρχουν και στην αξία της πολιτικής. Δεν θέλω να σας πω θεωρίες. Ένα παράδειγμα που έχω βιώσει μόνο. Όταν πήγα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρήκα στα συρτάρια ένα σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες που έλεγε, επειδή ήταν καταχρεωμένες, ότι έπρεπε να γίνουν χιλιάδες απολύσεις και να αυξηθούν ξανά οι τιμές των εισιτηρίων. Αυτά, μάλιστα, ήταν γραμμένα στο μνημόνιο. Δεν μπορούσα να το δεχτώ αυτό. Δούλεψα μαζί με όλους τους εργαζομένους και τις διοικήσεις των συγκοινωνιών ένα άλλο σχέδιο. Το αποτέλεσμα: μαζέψαμε τα ελλείμματα, κάναμε νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους, είχαμε εργασιακή ειρήνη, δεν απολύθηκε κανείς, αντίθετα ήρθαν και νέοι άνθρωποι, μειώσαμε τις τιμές των εισιτηρίων, φτιάξαμε τα σχέδια και εξασφαλίσαμε τα χρήματα για να έρθει το μετρό μέχρι τον Πειραιά, να γίνει η νέα γραμμή που θα διασχίζει όλο το αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Να, λοιπόν, που υπάρχει διαφορά. Γιατί αυτό είναι η πολιτική. Δουλειά και αποτέλεσμα.

Έχετε διατελέσει με επιτυχία υπουργός Δημόσιας Τάξης. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα;

Εσείς, οι αναγνώστες σας, όσοι αγαπούν τον αθλητισμό, ξέρουν καλά τι πρέπει να γίνει. Με δυο λόγια, από την πλευρά της Πολιτείας, δικαιοσύνη για όλους, κανόνες που ισχύουν, νόμοι που εφαρμόζονται, πάντα, για όλους, με ίδια μεταχείριση, σε όλες τις περιστάσεις, αυστηρά χωρίς καμία παρέκκλιση. Ό,τι ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μετριάσει το φαινόμενο. Επίσης, είναι ευθύνη από τους συλλόγους, τις διοικήσεις, τους φιλάθλους, να απομονώσουν όλα τα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν κακό. Και βέβαια, ο ρόλος του σχολείου, της Παιδείας, η εκπαίδευση για το τι σημαίνει αγάπη για τον αθλητισμό, τι σημαίνει fair play, τι σημαίνει σεβασμός του αντιπάλου. Τα συζητάμε χρόνια τώρα. Βούληση θέλει από όλους.

Τι κρίνεται στις 25 Ιανουαρίου; Το “τέλος των μνημονίων” είναι μια ευχή και μόνο;

Κρίνονται πολλά.

Αν έχουμε μία κυβέρνηση με πνεύμα ενότητας, με συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων και με ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όχι μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά να βγούμε από την κρίση.

Αυτό νοιάζει τον κόσμο. Να γίνουν επενδύσεις, να ανοίξουν δουλειές, να αυξήσουν τον τζίρο τους τα μαγαζιά, να δουλέψει το κράτος καλύτερα. Τώρα, αν πάμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη άτακτα και χωρίς σχέδιο, ζητώντας τα πάντα χωρίς να έχουμε εμείς ένα πρόγραμμα αλλαγών, τότε υπάρχουν κίνδυνοι. Ο λαός μας την Κυριακή θα δώσει εντολή για συνεργασίες και εθνική ενότητα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι σήμερα είναι σημαντικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ.