Δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο ΥΠΟΜΕΔΙ

Κυρίες και κύριοι, σήμερα παραδίδουμε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον υπουργό Ανάπτυξης, κύριο Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος έχει την συνολική ευθύνη σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις αποφάσεις για τον τομέα της Ανάπτυξης και τον κύριο Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπουργός για τις Υποδομές, τις Μεταφορές και τα Δίκτυα.

Τους καλωσορίζουμε και ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά, καλή τύχη και καλή δύναμη, γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται επιτυχίες. Το Υπουργείο δεν είναι κανενός τσιφλίκι. Είμαστε όλοι λειτουργοί της δημοκρατίας και προσωρινοί ένοικοι.

Παραδίδω σήμερα το Υπουργείο με περηφάνια, γιατί συντελέστηκε κατά την διάρκεια της θητείας μου, εδώ και ενάμιση χρόνο, – μαζί με το Μιχάλη Παπαδόπουλο, το Νίκο Σταθόπουλο, τον Μενέλαο Δασκαλάκη, τους συνεργάτες μας, τους εργαζόμενους στο Υπουργείο, τους Διευθυντές, τους τμηματάρχες, τους προέδρους των οργανισμών, τους διευθύνοντες συμβούλους, τα διοικητικά συμβούλια και τους εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα – ένα έργο, το οποίο εξελίχτηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και συνέβαλε στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην απασχόληση, στην προκοπή του τόπου.

Είμαι περήφανος, γιατί όταν πρωτοήρθα στο Υπουργείο βρήκα τέσσερα κουφάρια, τέσσερα έργα εγκαταλελειμμένα, τα οποία σήμερα απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους, εκατοντάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες μηχανήματα και συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και στην δημιουργία νέων μεγάλων υποδομών.

Είμαι περήφανος γιατί οι υποδομές είναι αυτές, που μπορούν να συμβάλλουν στο εκσυγχρονισμό της χώρας, στην βελτίωση του τρόπου με τον οποίο κινείται ο κόσμος στους δρόμους, στην οδική ασφάλεια και ταυτόχρονα στην απασχόληση.

Είμαστε περήφανοι γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα δώσαμε μάχες, για να υπηρετήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους, στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών τους πολίτες. Συγχαίρω τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους, που μαζί με εμάς συντελέστηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο ωφέλιμο για τους πολίτες, με τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων, με την αύξηση των εσόδων, με την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και την συνολική αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, της ποιότητας του έργου τους στην Αττική. Ταυτόχρονα, με το έργο της τηλεματικής που εξελίσσεται και το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα αποκτούν πλέον σημαντικές υποδομές και κάνουν τη διαφορά από το παρελθόν με την ποιότητα των υπηρεσιών και τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούν τους πολίτες.

Έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο χώρο του ομίλου ΟΣΕ, όπου αυτή την στιγμή εκτελούνται έργα, που ολοκληρώνουν το δίκτυο από την Πάτρα, μέχρι και τα σύνορα της χώρας στην Ειδομένη. Ένα έργο αξίας 2 δις ευρώ, με χιλιάδες προσωπικό που απασχολείται. Παράλληλα, σε 1,5 χρόνο από σήμερα η Ελλάδα θα διαθέτει ένα σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο που θα φτάνεις σε 3 ώρες και 15 λεπτά στη Θεσσαλονίκη. Το σημαντικότερο είναι ότι ξεκινάνε οι διαδικασίες χρήσης του τρένου για εμπορικούς σκοπούς, από το λιμάνι του Πειραιά προς την Ευρώπη.

Το μετρό Αθήνας τρέχει με πολύ γοργούς ρυθμούς, από την Αγία Βαρβάρα, μέχρι τον Πειραιά. Θα είμαστε έτοιμοι σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα. Για να ολοκληρωθεί το δίκτυο στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα, είναι έτοιμο το Υπουργείο και η Αττικό μετρό, για να προχωρήσουν στη προκήρυξη της γραμμής 4 από το κτήμα Βεΐκου, μέχρι τα νοσοκομεία στου Γουδή. Μια γραμμή, η οποία θα εξυπηρετεί περίπου 450.000 συμπολίτες μας στο λεκανοπέδιο ημερησίως.

Καλώ επίσης τη νέα ηγεσία να ασχοληθεί συστηματικά με το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης. Ένα κακοσχεδιάσμενο έργο, το οποίο δυστυχώς ταλαιπώρησε την πόλη και τους πολίτες. Ασχολήθηκε η διοίκηση της Αττικό Μετρό, με τη δική μου υποστήριξη και συμπαράσταση, προκειμένου το έργο να προχωρήσει. Βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και χρειάζεται η λήψη αποφάσεων.

Είναι έτοιμο το Υπουργείο και έχουν οριστεί οι ημερομηνίες για την δημοπράτηση και άλλων μεγάλων έργων, όπως είναι το αεροδρόμιο του Καστελίου. Ένα κομβικό έργο για την ανάπτυξη της χώρας, μιας και υπάρχουν πολλοί σημαντικοί ενδιαφερόμενοι όμιλοι για την ανάληψη του έργου αυτού, ενός έργου παραχωρησιακού, που θα συμβάλλει στο να καταστεί η Κρήτη και η Ελλάδα ένας διαμετακομιστικός κόμβος στις αερομεταφορές στην Ευρώπη.

Θέλω επίσης να τονίσω, ότι το Υπουργείο προχώρησε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ολοκλήρωσε τους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση internet σε 300 δήμους της χώρας, σε 15.000 σημεία. Ένας διαγωνισμός, που προχωράει στην ολοκλήρωση του. Όπως επίσης και η εγκατάσταση και λειτουργία των δικτύων στις αγροτικές περιοχές, στις περιοχές εκείνες που δεν καλύπτονται από internet, έτσι ώστε το διαδίκτυο να φτάσει μέχρι το τελευταίο ορεινό χωριό, για να δημιουργήσει και ανάπτυξη, αλλά και να παρέχει την γνώση, λόγω ισονομίας και ισοπολιτείας και ίσης μεταχείρισης, όλων των πολιτών της χώρας.

Αυτές είναι οι μεγάλες πρωτοβουλίες, οι μεγάλοι άξονες τους οποίους το υπουργείο το τελευταίο χρονικό διάστημα υλοποιεί και πιστεύω ότι το ΥΠΟΜΕΔΙ, ήταν αυτό, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της απασχόλησης, στη βελτίωση του ΑΕΠ της χώρας, μαζί με τον τουρισμό.

Άρα, λοιπόν, μπορούμε να είμαστε περήφανοι, ότι η προσπάθεια μας απέδωσε αποτελέσματα. Αυτή είναι η αξία της πολιτικής. Η προσπάθεια μας έδωσε με χειροπιαστές αποδείξεις όφελος στην οικονομία και τους ανθρώπους, στην απασχόληση, στην ανεργία και η προσπάθεια μας δικαιώθηκε με αποτελέσματα, τα οποία χρειάζεται να έχει κάθε φορά η πολιτική όταν διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.

Θέλω επίσης να πω με πολύ περηφάνια και για τον εαυτό μου και για τους συνεργάτες μου, ότι χειριστήκαμε τα δημόσια χρήματα με πλήρη διαφάνεια, με νομιμότητα, χωρίς να παρεκκλίνουμε καθόλου από αυτήν, έχοντας ταυτόχρονα το πλεονέκτημα να είμαστε και αποτελεσματικοί. Αυτό το κάναμε για να δώσουμε ένα δείγμα πως η αποτελεσματικότητα συνδυάζεται με την διαφάνεια και πως η πολιτική μπορεί να αναβαθμιστεί στα μάτια των πολιτών.

Παραδίδουμε το Υπουργείο σε δύο πολιτικούς: Το Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος είναι πολύ γνωστός και στον ακαδημαϊκό χώρο και στο χώρο του κόμματος που υπηρετεί το ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχαμε με αυτόν έναν ανοιχτό διάλογο, γιατί ο κύριος Σταθάκης ασχολήθηκε συστηματικά με τα ζητήματα που απασχολούσαν το Υπουργείο και συνεπώς είναι απόλυτα γνώστης των εξελίξεων.

Από την άλλη πλευρά δεν σαν κρύβω ότι και εξαιτίας του κυρίου Σταθάκη και εξαιτίας του κυρίου Σπίρτζη νιώθω μια ανακούφιση, ότι το υπουργείο πάει σε καλά χέρια. Ο κύριος Σπίρτζης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος συνεργάζεται μαζί μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συστηματικά,  ως Πρόεδρος του ΤΕΕ. Πετύχαμε πολύ σημαντικά πράγματα με τη συνεργασία μας. Η συνεργασία αυτή είχε αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, για τον χώρο, που εκπροσωπούσε μέχρι σήμερα ο κύριος Σπίρτζης, εννοώ τον τεχνικό χώρο της χώρας. Με την αναβάθμιση του ΤΕΕ, που επιχειρήσαμε και θα συνεχιστεί ελπίζω και εύχομαι επί ημερών του, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην βελτίωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται και θέλουν να εργάζονται, οι μηχανικοί της χώρας.

Εγώ θεωρώ, ότι οι 120.000 μηχανικοί και πάσης φύσεως τεχνικοί που υπάρχουν στην χώρα δεν είναι κατάρα, είναι ευλογία και μπορούν να απασχοληθούν, μέσα από την ανάπτυξη, που μπορούν να δημιουργήσουν.

Νιώθω λοιπόν ανακούφιση, γιατί πιστεύω ότι το Υπουργείο είναι σε καλά χέρια και με βάση την κυβερνητική πολιτική θα υπάρξουν και πολύ καλά αποτελέσματα.

Αγαπητέ Γιώργο, αγαπητέ Χρήστο εύχομαι καλή επιτυχία, καλή θητεία και εύχομαι σε όλους σας, να είστε καλά.

Να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου. Ευχαριστώ θερμά και εκφράζω την αγάπη μου και στους εργαζόμενους των Νομικών Προσώπων που εποπτεύονται από το Υπουργείο. Είχαμε μια συνεργασία,  η οποία ήταν εξαιρετική. Φτάσαμε στο σημείο αυτή η συνεργασία να αποδώσει πολύ συγκεκριμένους καρπούς. Με αυτή την έννοια σας ευχαριστώ όλους και όλες, γιατί υπήρξατε πολύτιμοι συμπαραστάτες. Να ευχαριστήσω επίσης τις διοικήσεις όλων των εποπτευόμενων οργανισμών.

Υπήρξατε πολύτιμοι συνεργάτες και συμπαραστάτες. Πετύχαμε αποτελέσματα και αυτό σας τιμά. Αυτό δικαιολογεί και την τοποθέτηση σας στο συγκεκριμένο σημείο.

Καλή θητεία λοιπόν. Καλή επιτυχία. Ευχαριστώ πολύ.