Χρειαζόμαστε προσπάθεια συνεννόησης σε εθνικό και λαϊκό επίπεδο

Συνέντευξη του κ.Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5» με τον Άρη Ραβανό και τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου

Δημοσιογράφος: Θα συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά βεβαίως χθες διαβάσαμε μια ανακοίνωση σας, που ουσιαστικά διαψεύδετε δημοσιεύματα, που σας έφεραν να συνεργάζεστε με τη Ν.Δ., έτσι δεν είναι;

Μ. Χρυσοχοΐδης: Κοιτάξτε, δηλώνω λίγο ενοχλημένος και έκπληκτος, γιατί  για δεύτερη-τρίτη-τέταρτη φορά, δε θυμάμαι καλά, υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα, τα οποία  μου προκαλούν μεγάλη έκπληξη. Διότι, αφενός μεν είναι αποκυήματα φαντασίας, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι,

η διαδρομή μου όλη από παιδί, που είμαι ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει διασαλευτεί καθόλου και δεν έχω μετακινηθεί ποτέ.

Δεν ξέρω γιατί τα γράφουν αυτά. Εν πάση περιπτώσει, δεν με αφορά αυτή η υπόθεση και δεν έχω καμιά σχέση, κανέναν διάλογο, καμία ιδεολογική και καμιά πολιτική συγγένεια και επαφή με την Ν.Δ. Δεν με αφορά αυτή η υπόθεση. Θέλω να το δηλώσω πολύ καθαρά.

Δημοσιογράφος: Είχατε πρόσφατα μια συνάντηση με τον κ. Σαμαρά…

Μ. Χρυσοχοΐδης: Εγώ;

Δημοσιογράφος: Χωρίς αυτό να είναι κακό πράγμα ή γενικώς…

Μ. Χρυσοχοΐδης: Ποτέ κ. Παπαπαναγιώτου. Εντίμως, ποτέ δεν είχα καμία συνάντηση.

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν εσείς παραμένετε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ τώρα , είστε  και σε μία προσερευνητική διαδικασία

Μ. Χρυσοχοΐδης: Παραμένω στον χώρο, όπως ήμουν πάντα, επαναλαμβάνω, γιατί λίγα στελέχη της δικής μου γενιάς έχουν αυτήν την απαράμιλλη στάση, συμπεριφορά και σταθερότητα όλα αυτά τα χρόνια. Λοιπόν, παραμένω στον χώρο της κεντροαριστεράς, παραμένω στον χώρο της προοδευτικής παράταξης.

Πιστεύω ότι, απαιτείται μια προσπάθεια για μια ριζική αλλαγή και ανασύνταξη, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος. Πρέπει, δηλαδή, να έχουμε μια θέση σε αυτή την εποχή και υπάρχει μια κρίσιμη μάζα δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, που αναζητά μια καινούργια πολιτική έκφραση, μια νέα προοδευτική πρόταση ανασυγκρότησης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούνται ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από την Ν.Δ.. Αλλά, παραμένουν στον χώρο αυτό πλέον του κέντρου, της κεντροαριστεράς, της προοδευτικής παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα και τώρα τη δυνατότητα, για έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο, την ευκαιρία να δώσει στον εαυτό του ένα έντιμο ιστορικό τέλος, συμβάλλοντας το ίδιο στη δημιουργία μίας καινούργιας αρχής.

Αυτό, βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις, μεγάλες αλλαγές, στήριξη για να αναδειχθεί μια καινούργια γενιά ανθρώπων, στελεχών, που θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αυτής της μετεξέλιξης.

Δημοσιογράφος : Ο χώρος κ. Χρυσοχοΐδη είναι πολυκερματισμένος. Κορμός παραμένει  το ΠΑΣΟΚ ή πρέπει να εξετασθεί κάτι άλλο ως λύση;

Μ. Χρυσοχοΐδης : Η άποψη μου είναι ότι, πρέπει να εξετασθεί κάτι άλλο, επαναλαμβάνω, πρέπει να δώσει στον εαυτό του το ΠΑΣΟΚ ένα έντιμο τέλος ένα έντιμο ιστορικό τέλος και να βοηθήσουμε έτσι ώστε ο νέος ιστορικός κύκλος που ανοίγει…

Δημοσιογράφος : Έντιμο τέλος σημαίνει τέλος σε όλα , εμβλήματα ονόματα, ονόματα ηγεσίας πράγματα τα πάντα όλα;

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αυτό είναι προφανές.

Δημοσιογράφος: Το είχατε πει πριν από πολλά χρόνια κ. Χρυσοχοΐδη.

Μ.Χρυσοχοΐδης: Ναι, το είχα πει πριν από πολλά χρόνια. Είχα προβλέψει, ότι δεν μπορούσε να συνεχιστεί ένα ΠΑΣΟΚ, το οποίο κοιμάται και μετά πάει στο συνέδριο του 2000, και μετά ξαναπήγε σε συνέδριο και ήταν τόσο ορατά τα αδιέξοδά του. Έπρεπε να γίνουν εκείνη την εποχή αυτά για το καλό του τόπου βέβαια. Διότι δε θα είχε κι ο τόπος αυτές τις περιπέτειες που αντιμετώπισε στη συνέχεια.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή έχει ανοίξει ένας καινούριος ιστορικός κύκλος -ανοίγει για τη χώρα πρωτίστως, για την κοινωνία, για τους Έλληνες-  , αλλά ανοίγει και για την παράταξη, ούτως ώστε να πάρουμε όλα τα καλά του ΠΑΣΟΚ και να το μετεξελίξουμε σε μια νέα μεγάλη παράταξη, που έχει ανάγκη ο τόπος, στον προοδευτικό χώρο.

Δημοσιογράφος:   Από το επικείμενο συνέδριο εσείς τι πρακτικά περιμένετε;

Μ.Χρυσοχοΐδης: Αυτό που σας είπα. Πιστεύω ότι, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η απόφαση για ένα έντιμο ιστορικό τέλος. Μια απόφαση ισχυρή για μετεξέλιξη.

Δημοσιογράφος: Σε ό,τι αφορά τη φάση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, εσείς είστε της άποψης, όποια συμφωνία και να είναι, την υπογράφουμε και τη στηρίζουμε και την ψηφίζουμε; Εννοώ για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ή να τη δούμε και κρίνουμε;

Μ.Χρυσοχοΐδης: Η άποψη μου, κατ’ αρχήν, είναι -επειδή σας άκουσα προηγουμένως που μιλούσατε- ότι όφειλε η Κυβέρνηση, και οφείλει και τώρα, να δημιουργήσει ένα εθνικό λαϊκό μέτωπο, το οποίο αφ’ ενός μεν θα αποφασίσει το πολύ γρήγορο και κρίσιμο  αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας, που υπάρχει εδώ και σχεδόν 6 μήνες, από το Δεκέμβριο στη χώρα, και από το Γενάρη και μετά το Φλεβάρη στην παρούσα Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει,

μια προσπάθεια συνεννόησης σε εθνικό και λαϊκό επίπεδο.

Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει, διότι έχει καταργηθεί η τρόικα εξωτερικού, αλλά υπάρχει ακόμα, στη ρητορική, η τρόικα εσωτερικού. Αυτό βλέπω εγώ.

Δημοσιογράφος: Από την πλευρά της Κυβέρνησης εννοείτε;  

Μ.Χρυσοχοΐδης: Ναι. Εννοώ ότι υπάρχει ακόμα η προσπάθεια διχασμού, ενός διχαστικού λόγου, μιας διχαστικής ρητορικής, η οποία δεν οδηγεί εκεί που πρέπει.

Το δεύτερο είναι να δούμε, τι ακριβώς περιλαμβάνει όλη αυτή η διαπραγμάτευση, η οποία θα μπορούσε να είναι πιο καλή, πιο αποτελεσματική και πιο επωφελής για όλους -και για την Κυβέρνηση- αν υπήρχε αυτή η συνεννόηση.

Βεβαίως, εδώ πρέπει να πούμε κάτι, το οποίο οφείλουμε όλοι να το λάβουμε υπ’ όψιν μας και ίσως είναι ευκαιρία να στοχαστούμε: η Ελλάδα μπήκε πρώτη στα μνημόνια, μπήκε πρώτη σε ένα κύκλο εδώ και 5 χρόνια…

Δημοσιογράφος: Και θα βγει τελευταία…

Μ.Χρυσοχοΐδης: …έχει κλείσει, από την πρώτη μέρα, από το 2010 εννοώ. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η οποία υπέστη μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, βγήκαν ή σχεδόν βγαίνουν από τα μνημόνια. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει σε νέο μνημόνιο. Αυτό ίσως είναι το πιο κρίσιμο μάθημα, το οποίο πρέπει να πάρουμε όλοι μας, να αναρωτηθούμε «γιατί» και να στοχαστούμε τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Αυτό νομίζω είναι το ερώτημα, που αφορά και το πολιτικό σύστημα και τους πολίτες.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ κ.Χρυσοχοΐδη, να είστε καλά.

Μ.Χρυσοχοΐδης: Γεια σας.