Η περίοδος της πλάνης και της αυταπάτης τελείωσε

Άρθρο στο Capital.gr

07 | ΣΕΠ | 2015

Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη τους τελευταίους μήνες σε ένα άδικο δίλημμα: Grexit και χρεοκοπία ή νέο μνημόνιο με περισσότερα μέτρα;

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της προεκλογικής και μετεκλογικής αυταπάτης του ΣΥΡΙΖΑ, από την διάψευση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης μέχρι την κατάρρευση της «αξιοπρεπούς» διαπραγμάτευσης.

Ακόμα, όμως, και μετά την αναγκαστική στροφή στην πραγματικότητα, οι αντιφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η αλλοπρόσαλλη στάση τους αναδιατυπώνουν το δίλημμα:

Κίνδυνος Grexit ξανά σε λίγο καιρό ή παραμονή στο ευρώ, αλλά σε μόνιμη υστέρηση και ύφεση;

Αυτές οι εκλογές είναι διαφορετικές.

Δεν κρίνεται ποιοι θα υποσχεθούν περισσότερα και θα διαπραγματευτούν καλύτερα, αλλά ποιοι θα συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά και θα υλοποιήσουν γρηγορότερα τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, δεν δίνει καμία πειστική απάντηση και εξακολουθεί να αποφεύγει την πραγματικότητα. Δέχεται τον συμβιβασμό του μνημονίου αλλά δεν συμβιβάζεται, ψηφίζει τα μέτρα αλλά δεν τα υποστηρίζει, υπόσχεται πολιτική σταθερότητα αλλά δεν συνεργάζεται με κανέναν, λέει ότι θα εφαρμόσει το μνημόνιο αλλά έχει και κάποιο παράλληλο πρόγραμμα, καταρρέει από την διάσπαση αλλά ζητάει αυτοδυναμία. Όλα αυτά είναι αδιέξοδα που προσπαθεί ανεπιτυχώς να τα μεταμφιέσει σε διλήμματα του τύπου «νέο – παλιό» ή να τα κρύψει πίσω από μία άσκοπη και άνευ ουσίας πόλωση με την ΝΔ.

Στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, τα κόμματα πρέπει να συζητήσουν πώς θα υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης που θα σταθεροποιήσει την οικονομία, θα μετριάσει το κόστος των νέων μέτρων, θα διασφαλίσει την θέση της χώρας στην ευρωζώνη και θα διαμορφώσει συνθήκες γρηγορότερης ανάκαμψης.

Οι 10 προτεραιότητες και τα βήματα που έχουμε μπροστά μας είναι:

1. Διασφάλιση σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης, με ευρεία πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη και συμμετοχή όλων στο μερίδιο της ευθύνης. Διαμόρφωση προσδοκιών για ομαλό εκλογικό κύκλο και πολιτική σταθερότητα.

2. Άμεση εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει δεσμευτεί να προχωρήσει η χώρα ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος.

3. Διασφάλιση έγκαιρης καταβολής των δόσεων του προγράμματος και συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

4. Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων από τα capital controls.

5. Προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και διασφάλιση των προβλεπόμενων εσόδων και επενδύσεων. Κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού και επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων.

6. Συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους διεθνείς επενδυτές και την αναβάθμιση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

7. Επιτάχυνση υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και προώθηση επενδύσεων μέσα από το επενδυτικό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πακέτο Γιούνκερ).

8. Αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και καθολική εφαρμογή του προγράμματος ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μετριασμό των προβλημάτων μεγάλης υστέρησης και φτώχειας.

9. Αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

10. Διαμόρφωση ενός συμπληρωματικού εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, την Παιδεία και το πολιτικό σύστημα με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για την διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την παραγωγή και την εργασία.

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για να βγούμε γρήγορα από την κρίση.

Η περίοδος της πλάνης και της αυταπάτης έχει τελειώσει και τώρα χρειάζεται σταθερότητα, σχέδιο, σοβαρότητα, συναίνεση,  αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη.

Το ΠΑΣΟΚ με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς που συμπαρατάσσονται σ΄αυτήν την εκλογική μάχη αποτελούν την εγγύηση για την υλοποίηση αυτής της εθνικής στρατηγικής. Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με το μερίδιο που του αναλογεί στην εθνική ευθύνη και η διασφάλιση μίας προοδευτικής και δημοκρατικής κατεύθυνσης της χώρας είναι αυτά που υπηρετούν τα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών.

Μετά την άσχημη εμπειρία αυτού του επταμήνου και την κατάρρευση όλων των μύθων που δηλητηρίασαν την κοινωνία,  οι πολίτες μπορούν να αναστοχαστούν και να αξιολογήσουν το πολιτικό, θεσμικό και ηθικό φορτίο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς. Είναι το κόμμα που εγγυάται την σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις, τις συνεργασίες, την προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό το έχει αποδείξει ως το μοναδικό κόμμα που κράτησε υπεύθυνη στάση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική συμπαράταξη είναι η πιο χρήσιμη ψήφος για όλους τους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες που θέλουν μία ισχυρότερη παρουσία της κεντροαριστεράς.

Με περισσότερη αισιοδοξία, διεκδικούμε την μεγαλύτερη δυνατή ισχυροποίηση της παράταξης, ώστε την επομένη των εκλογών οι πολίτες να έχουν καθαρές και ασφαλείς απαντήσεις για την επόμενη ημέρα.