Άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής» | 31.01.2021
Για την Ελλάδα ο 21ος αιώνας άρχισε και έλαμψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Το ίδιο και για την Αστυνομία.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και η ελληνική χρεοκοπία του 2010 έβαλαν φρένο στην ορμητική πορεία των αρχών του αιώνα.Το ίδιο και για την Αστυνομία.
Οι τελευταίες μεγάλες αλλαγές χρονολογούνται από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορεί η Αστυνομία να φρενάρισε, αλλά η κοινωνία στην κρίση άλλαξε και σε πολλά επιτάχυνε. Γιατί η κλιματική αλλαγή, τα τεχνολογικά άλματα και η παγκοσμιοποίηση δεν περιμένουν.
Η σημερινή Ελλάδα έχει άλλες πόλεις, άλλες γειτονιές, νέες απαιτήσεις όπως στην ασφάλεια ή στα δικαιώματα, έχει να αντιμετωπίσει νέες μορφές εγκληματικότητας, όπως τις ξένες μαφίες ή τη βία ανηλίκων, ενώ τα μεταναστευτικά ρεύματα έχουν προσθέσει τη δική τους παρουσία στη χώρα και τα επακόλουθα ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης.
Αστυνομία χωρίς λογοδοσία και επικοινωνία δεν εκτιμάται, δεν νομιμοποιείται, δαιμονοποιείται και δεν είναι αποτελεσματική.
Γι’ αυτό η Αστυνομία πια δεν κρύβει και δεν κρύβεται.
Κάθε αστυνομικός σε συναθροίσεις θα φέρει ειδικό προσωπικό αριθμό ώστε να ταυτοποιείται. Δημοσιεύονται κάθε μήνα (στην Αθήνα και κάθε εβδομάδα) όλα τα στοιχεία του αστυνομικού έργου. Ωστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουν για την Αστυνομία. Οι μονάδες που συμμετέχουν σε αποκατάσταση τάξης φέρουν πλέον κάμερες. Ωστε να αυτοσυγκρατούνται αλλά και να μην κατηγορούνται άδικα.
Για κάθε συνάθροιση εκδίδεται δελτίο με όλα τα στοιχεία, από διοργανωτές έως αριθμό συμμετεχόντων και ύπαρξη επεισοδίων. Και δημοσιεύονται κάθε μήνα στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των συναθροίσεων ώστε να μπορεί να κριθεί τεκμηριωμένα το τι συμβαίνει στις πόλεις και στις διαδηλώσεις.
Αστυνομία που δεν σκέφτεται και δεν σχεδιάζει αλλά μόνο εκτελεί διοικεί αναποτελεσματικά, χάνεται πίσω από τη στολή και την ανωνυμία των πολλών εγγράφων.
Ολοκληρώθηκε η μελέτη και αλλάζει όλη η δομή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και αναδιαρθρώνονται οι Γενικές Διευθύνσεις. Το Αρχηγείο γίνεται επιτελείο και μόνο, με αντίστοιχες δομές για στρατηγικό σχεδιασμό, διεθνείς συνεργασίες και ανάλυση δεδομένων. Η γραφειοκρατία μειώνεται στο μισό, απελευθερώνονται δυνάμεις για αστυνομικό έργο.
Είναι 60.000 εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, σε πρώτη ζήτηση, με μειωμένη δυνατότητα διεκδίκησης, αφημένοι εδώ και πολλά χρόνια να ψάχνουν με «ίδια μέσα» την επιβίωση στις τρικυμίες της κρίσης.
Αλλαξε το βαθμολόγιο. Ολη η διαδικασία κρίσεων, προαγωγών, όλη η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού αναμορφώνεται για να αποκτήσουν πρόσωπο και υπόσταση, μέλλον και κίνητρα οι εργαζόμενοι αστυνομικοί.
Χωρίς παιδεία και συνεχή εκπαίδευση δεν υπάρχει Αστυνομία. Η παιδεία αλλάζει όλη, κυριολεκτικά όλη και εκ βάθρων. Από τη δομή των αστυνομικών σχολών έως και, το σημαντικότερο, το πρόγραμμα των μαθημάτων και την ύλη. Χρειαζόμαστε από επιστήμονες της ασφάλειας έως ειδικούς της διαμεσολάβησης. Ολες και όλους με μια στέρεα εγκύκλια παιδεία κοινωνικής αντίληψης, θεσμικής κατανόησης και πολιτικής συνείδησης.
Η μετεκπαίδευση και η διά βίου μάθηση οργανώνονται σε συστήματα ανθεκτικά, αυτοεξελισσόμενα, που δεν θα επιτρέψουν πια στην Αστυνομία να μείνει πίσω ούτε σε γνώσεις, ούτε σε δεξιότητες.
Η Αστυνομία θέλει πυξίδα. Συντάχθηκε για πρώτη φορά και δημοσιεύεται η λευκή βίβλος εσωτερικής ασφάλειας για να δηλώσει η Αστυνομία δημόσια πώς αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις ασφάλειας, από γεωπολιτικές έως καθημερινής παραβατικότητας, και πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί.
Θα δημοσιευτεί επίσης σύντομα το δόγμα εσωτερικής ασφάλειας που αφορά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και φορείς και το οποίο για πρώτη φορά συντάσσεται.
Δεν θα αναφερθώ σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνικών μέσων, έργων περιβαλλοντικής πρόνοιας, που ήταν απαραίτητα και έχουν ήδη γίνει.
Εξάλλου δεν επιχειρώ με τα παραπάνω έναν δημόσιο απολογισμό. Επιχείρησα να καταδείξω γιατί και πώς, συστηματικά και παντού, πίσω από τον θόρυβο της μάχης των στερεοτύπων, προχωρούμε την Αστυνομία στον 21ο αιώνα, ώστε να γίνεται καθημερινά η Αστυνομία που μας αξίζει και χρειαζόμαστε.
Ακολουθούν οι αναρτήσεις στα social media:
Περισσότερα εδώ