Λίγοι είχαν καταλάβει από παλιά τι σημαίνει Χρυσή Αυγή.

Απόσπασμα από την παρέμβαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοϊδη στη Βουλή.

Προσπάθησα όλα τα χρόνια που πολιτεύομαι, ιδιαίτερα στον χώρο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης που υπηρέτησα, να κρατήσω ψηλά την πολιτική μου αξιοπρέπεια. Πρώτον, να βάλω μπροστά το καθήκον μου και μετά να προστατεύσω και την προσωπική μου αξιοπρέπεια.

Για πολλά χρόνια δεν μιλάω, γιατί πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει να είναι καρτερικός, ο πολιτικός πρέπει να κάνει το καθήκον του, ο πολιτικός πρέπει να εκπληρώνει το χρέος του απέναντι στη χώρα του.

Άκουσα όμως προηγουμένως κάτι στο οποίο δεν μπορώ να μην απαντήσω, παρ’ ότι συνήθως δεν απαντώ. Όλα τα χρόνια που έκανα καλά τη δουλειά μου και επειδή εξαρθρώσαμε μαζί με ικανούς ανθρώπους την τρομοκρατία στη χώρα και απηλλάγη από μια πληγή, μας έλεγαν πράκτορες των Αμερικανών, από τον χώρο της Αριστεράς και όχι μόνο. Μας έλεγαν συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών.

Τώρα κάνουν αυτοί παρέα με αυτούς. Εγώ δεν πήγαινα ποτέ με αυτούς. Τώρα κάνουν αυτοί παρέα και αυτοί τους επικαλούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τους Αμερικανούς τώρα, κόντρα στους Γερμανούς.

Επειδή με προκαλείτε, θα σας πω ότι εγώ είμαι θύμα βίας και μάλιστα δολοφονικής βίας. Και είμαι θύμα βίας, γιατί έκανα καλά τη δουλειά μου, γιατί έκανα το καθήκον μου στο ακέραιο και με πολύ δημοκρατικό τρόπο. Και αν βρεθεί κάποιος να μου χρεώσει έστω και μία αντιδημοκρατική πράξη, τότε πραγματικά θα φύγω απ’ την πολιτική.

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε προηγουμένως ότι διεγείραμε τα ρατσιστικά αντανακλαστικά κάποιων. Έτσι είναι. Βγήκε όμως κανείς από εσάς να καταδικάσει -κι από όλους εμάς, τους περισσότερους- για να μην ανδρώνεται η Χρυσή Αυγή, όταν ορδές χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων γυρνάνε μες στο κέντρο της Αθήνας -γυρνούσαν, εν πάση περιπτώσει- χωρίς σκοπό και με στόχο να πάνε ή να κάπου αλλού ή να ζήσουν εδώ, με αποτέλεσμα η ζωή των ανθρώπων στο κέντρο και η πόλη να γίνεται κόλαση; Κανείς.

Όταν επιχειρήσαμε να βάλουμε μια τάξη, τότε «προκαλέσαμε τα ρατσιστικά αντανακλαστικά». Ποιων άραγε; Ποιων προκαλέσαμε τα αντανακλαστικά; Πηγαίνετε και πιάστε ένα σωρό αριστερούς πολίτες, δημοκρατικούς, προοδευτικούς, ανεκτικούς, εδώ στο κέντρο της Αθήνας. Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι φαινόμενο ακριβώς αυτής της κακής ανοχής του κράτους τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να θεριέψουν οι μαχαιροβγάλτες και το μίσος.

Αν αυτό θεωρείτε ότι είναι διέγερση ρατσιστικών αντανακλαστικών, τότε πραγματικά δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Αν η εγκληματικότητα, η οποία έφτασε στα ύψη από ανθρώπους που για διαφόρους λόγους βρίσκονται εκεί, δυστυχισμένοι, χωρίς καμία ευθύνη, ανώνυμοι και αυτό το ανέχεται το κράτος, αν λοιπόν αυτό λέγεται «ρατσιστικά αντανακλαστικά», τότε λυπάμαι, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Κοιτάξτε, επαναλαμβάνω ότι προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσω την πολιτική και την προσωπική μου αξιοπρέπεια. Αν χρειαστεί, να ξαναμιλήσουμε γι’ αυτά όποτε θέλετε. Επιτέλους, όμως, το τσουβάλιασμα και η προσπάθεια να μας βάλετε όλους σε έναν «κουβά», αυτό δεν πρόκειται να περάσει και δεν πρόκειται να το αφήσω εγώ έτσι. Θα σας απαντήσω και με λεπτομέρειες, εάν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, θα είμαι εδώ.

Πριν από δέκα χρόνια μιλούσα για τη Χρυσή Αυγή. Ένας μιλούσε από την Αριστερά μόνο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης -να είναι καλά!- και κανένας άλλος. Μόνο ένας μιλούσε για τη Χρυσή Αυγή. Και είμαι ο Υπουργός που προφυλάκισε μέσα από τη Δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά προφυλακίστηκαν άνθρωποι της Χρυσής Αυγής πριν από πέντε-έξι χρόνια.

Είναι παρών εδώ ο πρόεδρος των αστυνομικών εκείνης της εποχής.